Μενού
  • Α-
  • Α+

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων και την απόλυτη κυριαρχία των Ταλιμπάν στην χώρα εκφράζει,  μιλώντας στο Reader, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος. Οι σκηνές χάους που εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες στην Καμπούλ και το καθολικό αίσθημα ανασφάλειας και φόβου σε όλη την αφγανική επικράτεια, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν νέα καραβάνια προσφύγων

Διαβάστε ακόμη: «Θωρακισμένος» ο Εβρος: Πώς προετοιμάζεται η ΕΛ.ΑΣ. για ενδεχόμενη εισροή προσφύγων από Αφγανιστάν

«Το Αφγανιστάν είναι μια μεγάλη χώρα, με τεράστιο πληθυσμό και οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν με τις δυτικές δυνάμεις όπως και απλοί πολίτες θα επιχειρήσουν να αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο στις δυτικές χώρες και στην Ευρώπη. Ο τελικός τους στόχος θα είναι να βρεθούν σε μια χώρα με δυτικό μοντέλο διακυβέρνησης και σε καμία περίπτωση δεν θα παραμείνουν σε χώρες όπως το Ιράν, το Πακιστάν ή η Τουρκία», σημειώνει ο κ. Σέρμπος. 

Οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις αναδιατάσσουν τον γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της γείτονα, με τον κ. Σέρμπο να εκτιμά ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία «προκειμένου να απειλήσει για ακόμα μια φορά την Ευρώπη και να ζητήσει μεγαλύτερα ανταλλάγματα και ενδεχομένως να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα».

«Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στρατιωτικά σε νέους θύλακες τρομοκρατίας»

Τα αχαρτογράφητα νερά, στα οποία εισέρχεται το Αφγανιστάν μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία προκαλούν έντονη ανησυχία στη Δύση καθώς εκτός του κινδύνου ενός νέου προσφυγικού-μεταναστευτικού η κατάρρευση του αφγανικού καθεστώτος είναι πιθανόν να πυροδοτήσει έξαρση της διεθνούς τρομοκρατίας. «Κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ θα είναι να εμφανιστούν νέοι θύλακες τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, κάτι το οποίο είναι πιθανό να απαντηθεί μέσω πληγμάτων ακριβείας. «Για αυτό τον λόγο θα δείτε τους Ταλιμπάν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό το ζήτημα και θεωρώ ότι αυτή την φορά και οι ίδιοι θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα», χωρίς όμως κάτι τέτοιο να είναι σίγουρο. 

Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο, οι ΗΠΑ είχαν λάβει εδώ και αρκετό καιρό την απόφαση της απόσυρσης, καθώς από την πρώτη στιγμή ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ήταν μια χαμένη υπόθεση, «απλά δεν μπορούσαν να αποδεχθούν την ήττα τους». Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θεωρεί πως οι Αμερικανοί είχαν την πληροφόρηση ότι οι Ταλιμπάν ήταν σε θέση να προελάσουν στην αφγανική ενδοχώρα και να καταλάβουν την Καμπούλ. «Ολες αυτές οι σοκαριστικές εικόνες, που είδαμε τα τελευταία 24ωρα, οι Αμερικανοί γνώριζαν ότι θα έρθουν». Στην εκτίμηση αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι οι αμερικανικές δυνάμεις τράβηξαν την «πρίζα» στον αφγανικό στρατό καθώς «είχαν σταματήσει να του παρέχουν αεροπορική υποστήριξη και πληροφορίες».

«Οι Ταλιμπάν αργά ή γρήγορα θα δείξουν ποιοι είναι»

Οσον αφορά στη δημόσια συζήτηση εάν οι Ταλιμπάν επιχειρούν την τρέχουσα περίοδο να φιλοτεχνήσουν μια διαφορετική εικόνα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ο κ. Σέρμπος είναι κατηγορηματικός ότι αργά ή γρήγορα θα δείξουν ποιοι πραγματικά είναι. «Σε πρώτο χρόνο θέλουν να δείξουν πως η νέα διακυβέρνησή τους δεν έχει καμία σχέση με αυτή του παρελθόντος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που λένε ότι θα δώσουν δικαιώματα στις γυναίκες, αλλά αργά ή γρήγορα η κατάσταση θα επανέλθει εκεί που όλος ο κόσμος ξέρει». 

Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος εντοπίζει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία της υπό διαμόρφωση στρατηγικής τους. «Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να απομονωθεί το Αφγανιστάν και έχουν δείξει ότι θέλουν να δουν τις προοπτικές ανάπτυξης της αφγανικής οικονομίας (πέρα από την καλλιέργεια της παπαρούνας, το όπιο και το λαθρεμπόριο). Ακόμα δεν θέλουν να δημιουργηθεί στο μέλλον ένας νέος εμφύλιος πόλεμος ενώ ενδεχομένως να έχουν μια συναλλαγή με το αζημίωτο με τρίτες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζονται για να αναπληρώσουν το κενό επιρροής, που δημιούργησε η αμερικανική αποχώρηση». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA