Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στο τραπέζι επέκταση τον Σεπτέμβριο - Οι υποψήφιες ομάδες και οι σκέψεις για τα Σώματα Ασφαλείας

Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις επιλογές της και είναι πιθανό προχωρήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και με άλλους εργαζόμενους, σε τομείς κρίσιμους για τη λειτουργία του κράτους ή αυτούς που είναι σε άμεση επαφή με πολλούς πολίτες

(Πηγή: eurokinissi)
(Πηγή: eurokinissi)

Και νέος γύρος υποχρεωτικού εμβολιασμού, μετά τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και των εργαζόμενων σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, εξετάζει τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση, όπως έγραψε ήδη από χθες (23/08) το Reader και επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές. Όπως συζητήθηκε χθες το πρωί στον πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την 1η Σεπτεμβρίου, όταν και παρέρχεται το περιθώριο των εργαζόμενων στις δομές υγείας να εμβολιαστούν, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις επιλογές της και είναι πιθανό προχωρήσει και με άλλους εργαζόμενους, σε τομείς κρίσιμους για τη λειτουργία του κράτους ή αυτούς που είναι σε άμεση επαφή με πολλούς πολίτες.

Διαβάστε ακόμη: Η χειρότερη μέρα της πανδημίας και τα νέα μέτρα

«Κλειδί» για τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας είναι και η απόφαση του αμερικανικού FDA να αδειοδοτήσει οριστικά το εμβόλιο της Pfizer, κάτι που τελειώνει την παραφιλολογία για τα εμβόλια σε «πειραματικό» στάδιο. Ούτως ή άλλως, από το φθινόπωρο και μετά οι εμβολιασμοί θα γίνονται κυρίως με εμβόλια mRNA, μιας και οι νέες συμφωνίες της Ε.Ε. αφορούν μόνο τα συμβόλαια με τη Pfizer και τη Moderna. Με το εμβόλιο της Pfizer, άλλωστε, θα τρέξει από Σεπτέμβριο και η τρίτη «αναμνηστική» δόση για τις ευπαθείς ομάδες.

Οι αποφάσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας θα κλειδώσουν εντός του Σεπτεμβρίου, σε περίπου είκοσι ημέρες, και εξετάζεται να αφορούν μια σειρά κατηγοριών εργαζόμενων που είναι κρίσιμες για τη λειτουργία του κράτους. Υπό αυτό το πρίσμα, επί τάπητος τίθεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ή και γενικά των ενστόλων, των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας δηλαδή. Ακόμα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και ο εμβολιασμός εργαζόμενων σε υπηρεσίες αιχμής, οι οποίοι έχουν τακτική επαφή με το κοινό.

Βεβαίως και αυτή η απόφαση απαιτεί προσεκτική στάθμιση για μια σειρά από λόγους. Όπως έγινε και με το παράδειγμα της ΕΜΑΚ, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν προκύπτουν σοβαρά κενά στη λειτουργία «ευαίσθητων» τομέων του κράτους. Και μπορεί να μην νοείται, για παράδειγμα, σε μια ευαίσθητη περίοδο για τα εθνικά θέματα, να βγαίνουν εκτός μάχης κρίσιμες μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας λόγω κρουσμάτων, η απόφαση επέκτασης της υποχρεωτικότητας, όμως, θα ληφθεί κατόπιν λεπτομερούς εξέτασης όλων των παραμέτρων, των επιμέρους ποσοστών εμβολιασμού, αλλά και της «λειτουργικότητας» κάθε απόφασης.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#υποχρεωτικός εμβολιασμός #Pfizer #Εμβόλιο #εμβολιασμός #Κορονοϊός #Moderna

Best of Internet