Μενού
  • Α-
  • Α+

Λίγες ώρες μετά τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με το ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού από το ξεκίνημα της πανδημίας ήρθε για να επισφραγίσει την κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας σχετικά με τις διαστάσεις που έχει πάρει η διασπορά του ιού. Τα 4.608 κρούσματα, αλλά και ο σταθερά αυξανόμενος αριθμός των διασωληνωμένων, που στη πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι, κρατά σε κατάσταση συναγερμού τις Αρχές που βρίσκονται εν αναμονή των επιστροφών των αδειούχων και είναι πολύ πιθανό να φέρουν νέα αύξηση στα κρούσματα.

Αυτό που επίσης προβληματίζει είναι η διασπορά του κορονοϊού και εκτός μεγάλων αστικών κέντρων. Μία πιο αναλυτική ματιά στην έκθεση του ΕΟΔΥ προκαλεί έντονη ανησυχία. Από τον Βορρά έως τον Νότο, τα κρούσματα ανεβαίνουν, και, όπως λένε οι ειδικοί, συνδυάζεται άμεσα από την κινητικότητα λόγω του τουρισμού σε συνδυασμό βέβαια με την μετάλλαξη Δέλτα. Χαρακτηριστικοί είναι οι παρακάτω τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων σε 8 περιοχές: 

  • Ηλεία: 232
  • Αχαία: 184
  • Μεσσηνία: 146
  • Καβάλα: 128
  • Ρόδος: 122
  • Κοζάνη: 114
  • Εύβοια: 105
  • Λάρισα: 104

Ετσι με βασικό «όπλο» τον εμβολιασμό των πολιτών η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακόψει το κύμα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ξεκάθαρα στοχευμένα, προκειμένου να πειστούν όσοι έχουν δεύτερες σκέψεις για να κάνουν το εμβόλιο, καθώς εκτός από την δεδομένη προστασία από τον ιό, δεν θα βρεθούν απέναντι σε πολλούς περιορισμούς, που όπως ανακοινώθηκε θα ξεκινήσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου. 

Ποια είναι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

  1. Αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς. Θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις για όσους δεν ευθυγραμμιστούν
  2. Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα - Στα 10 ευρώ το κόστος
  3. Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από 13 Σεπτεμβρίου. Δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.
  4. Χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης θα λειτουργούν πλέον με νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη. Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους. Η τιμή των test θα είναι 10 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στους μαθητές θα είναι υποχρεωτικά δύο self test, ενώ απαραίτητο θα είναι το τεστ για τους ταξιδιώτες προκειμένου να μετακινηθούν.
  5. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.
  6. Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι
  7. Χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση

Τα προνόμια των εμβολιασμένων στα δωρεάν rapid test

Βάσει των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας, από τις 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές μόνο οι εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και όχι οι ανεμβολίαστοι.

Ενα από τα αντικίνητρα για τους μη εμβολιασμένους, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, είναι ότι πλέον δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν rapid test. Αυτό σημαίνει ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 31 Μαρτίου που θα ισχύουν τα νέα μέτρα, όσοι δεν θα έχουν κάνει το εμβόλιο, θα χρειαστεί να πληρώνουν εκείνοι τον έλεγχο. Η τιμή καθορίζεται πλέον στα 10 ευρώ.

Έρχεται η τρίτη δόση του εμβολίου

Ενα ακόμα «όπλο» που θέλει να ξεκινήσει να εκμεταλλεύεται κυρίως για την προστασία των ευπαθών ομάδων λόγω του τέταρτου κύματος του κορονοϊού είναι και η τρίτη δόση του εμβολίου. Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στη χώρας μας αρχές Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για όσους θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η τρίτη δόση θα γίνεται αποκλειστικά με εμβόλια mRNA, ανεξαρτήτως του σκευάσματος που χορηγήθηκε στους πολίτες στην πρώτη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος.  Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Open, στη σημερινή (24/08) συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, συζητήθηκε εκ νέου το θέμα της τρίτης αναμνηστικής δόσης και η προτεραιοποίηση των πολιτών, στους οποίους θα χορηγηθεί.

Ετσι εκτός από τις τέσσερις κατηγορίες που αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση της έναρξης χορήγησης της από αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται να προστεθούν και όλοι οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας

Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα (23/8) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είπε πως η τρίτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης των εμβολίων. Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν τον Αύγουστο θα πρέπει αρχές Σεπτεμβρίου να κλείσουν ραντεβού και να προχωρήσουν στην τρίτη δόση του εμβολίου

Η τρίτη δόση του εμβολίου θα χορηγηθεί σε:

  1. Άτομα με μεταμόσχευση (συμπαγών οργάνων, αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση)
  2. Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
  3. Άτομα με καρκίνο υπό αγωγή ή αιματολογικό καρκίνο τα τελευταία 5 χρόνια
  4. Ανοσοκατασταλμένοι, άτομα με αυτοάνοσα και όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA