ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/08/2021 19:13

Συνάντηση Μενέντεζ - Τασούλα στη Βουλή

Η διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της συνάντησης με προσήλωση στο σεβασμό του κράτους δικαίου. Το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Συνάντηση Μενέντεζ - Τασούλα στη Βουλή
(πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Συναντίληψη ως προς την προσήλωση στις κοινές αξίες της Δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου, καθώς και της διαφύλαξης της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ήταν το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ ταύτιση απόψεων υπήρξε και απέναντι στις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις.

«Ο κ. Μενέντεζ είναι ένας διαπρεπής πολιτικός στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει συμβάλει αποφασιστικά στην αναγνώριση της σημασίας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για τις παγκόσμιες υποθέσεις. Η ειρήνη, η ηρεμία, η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και οι καλές σχέσεις των χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι μία σημαντική παράμετρος που επηρεάζει τα παγκόσμια πράγματα και τη διεθνή ειρήνη. Έχει σταθεί αρωγός, με πάρα πολύ ισχυρά επιχειρήματα, τα οποία έχει καταφέρει να διαδοθούν ευρύτατα στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως, στις υποθέσεις που αφορούν τα καλώς εννοούμενα και δίκαια συμφέροντα της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή. Έχει αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδος ως παράγοντα σταθερότητας και ευημερίας στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Τασούλας.

Αναφέρθηκε, δε, και στη στάση του Αμερικανού Γερουσιαστή απέναντι στις κατά καιρούς προκλήσεις και παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας, λέγοντας: «Κάθε φορά που η γειτονική χώρα μας, εξ ανατολών, κάθε φορά που η Τουρκία, με τρόπο που παραβιάζει όλες τις αρχές του σύγχρονου δυτικού κόσμου, υπονομεύει αυτές τις προοπτικές και αυτές τις αξίες που περιέγραψα προηγουμένως, ο γερουσιαστής Μενέντεζ, είναι εκεί για να βάλει την Τουρκία στη θέση της και να εξηγήσει στο πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, με το υψηλό κύρος του, ότι αυτή η συνεχιζόμενη, η απαράδεκτη προκλητικότητα, πρέπει να λάβει ένα τέλος».

Ο κ. Τασούλας επισήμανε και τη συνδρομή του Μπομπ Μενέντεζ στην East Med Act, που είναι ήδη νομοθεσία στις ΗΠΑ και προωθεί την τριμερή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. «Φροντίζει και για μία άλλη σημαντική νομοθεσία, μια νομοθεσία ειρήνης και προκοπής, που αφορά την αμυντική και κοινοβουλευτική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κύπρο. Μία συνεργασία που η Βουλή των Ελλήνων είναι πολύ πρόθυμη και πολύ ευοίωνα διακείμενη στο να την εφαρμόσει», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη σημασία των σχέσεων με την Ελλάδα, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά παγκοσμίως, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα «για τη σταθερότητα και την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε επίσης στον θεμελιώδη ρόλο των Κοινοβουλίων, σημειώνοντας ότι τα Κοινοβούλια είναι εξίσου σημαντικά με τις κυβερνήσεις σε ό,τι αφορά την εμβάθυνση των σχέσεων, των διμερών σχέσεων εν προκειμένω.

Επισήμανε, άλλωστε τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, όπως οι πυρκαγιές που αντιμετώπισε πρόσφατα η Ελλάδα, η κλιματική αλλαγή, αλλά και ένας ιός που δεν γνωρίζει σύνορα και δεν κάνει διακρίσεις. Όπως είπε «οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες προκλήσεις με διάφορους τρόπους, όπως με το νόμο East Med Act και τη νομοθεσία για την άμυνα και τη διακοινοβουλευτική συνεργασία, η οποία ενισχύεται όλο και περισσότερο».

Προανήγγειλε, επίσης, ότι αναμένεται να υπάρξει ένα νέο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών, που θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο την αμυντική συνεργασία και ενδεχομένως να υπάρξει και επικαιροποίηση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας. «Κάποιος ίσως θα έλεγε ότι ο ήλιος δύει. Εγώ διαφωνώ, θεωρώ ότι ο ήλιος σιγά-σιγά ανατέλλει», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Μενέντεζ. Μετά το πέρας των επισήμων δηλώσεων, ο κ. Τασούλας ξενάγησε τον κ. Μενέντεζ στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΠΟΜΠ ΜΕΝΕΝΤΕΖ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ