Μενού
  • Α-
  • Α+

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός στο νέο δημοτικό σχολείο Δαμασίου στον Τύρναβο, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το σχολείο «υπερσύγχρονο» και «κόσμημα» και «ευχήθηκε μια καλή και πάνω απ΄ όλα ασφαλή σχολική χρονιά». 

Διαβάστε ακόμη: Ματίνα Παγώνη για άνοιγμα των σχολείων: Φοβόμαστε όσο δεν φαντάζεστε 

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή στιγμή. Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι μαζί σας να εγκαινιάσουμε το νέο σχολείο που καταφέραμε να κατασκευάσουμε σε χρόνο ρεκόρ μετά καταστροφικό σεισμό 3ης Μαρτίου», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Μπράβο στον διευθυντή που κατάφερε και έβγαλε παιδιά με τρόπο ασφαλή και δεν θρηνήσαμε θύματα (σ.σ. στον σεισμό). Αναδεικνύει ότι στο σχολείο εκτός από γράμματα μαθαίνουμε αξίες και συμπεριφορές και να προστατεύουμε εαυτούς μας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

https://www.youtube.com/watch?v=MUBzGOUK46M

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργο Περιστέρη «για την ταχύτητα που ανταποκρίθηκε σε αίτημά μου μέσω εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να σχεδιάσει το υπερσύγχρονο σχολείο στο Δαμάσι. Καταφέραμε όπως είχαμε δεσμευτεί σε ταχύτητες γρήγορες για δημόσιο, όχι απλά για ένα νέο σχολείο αλλά για ένα υπερσύγχρονο… κόσμημα για τα παιδιά και διδάσκοντες». 

«Οι σχέσεις εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών ενδυναμώνονται όταν υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων. Χαίρομαι που τη δέσμευσή μας την κάναμε πράξη. Το έργο μας δεν έχει τελειώσει ακόμα. Έχουμε καλύψει τις πρώτες ανάγκες – στεγάσαμε όσους έχασαν σπίτια – τώρα μέλημα όσο πιο γρήγορη ανακατασκευή σπιτιών – οι διαδικασίες δρομολογημένες οι πόροι διαθέσιμοι και νέο πλαίσιο πια κρατικής αρωγής για να στηρίζουμε», τόνισε. 

«Εύχομαι να έχουμε μια καλή και πάνω απ΄ όλα ασφαλή σχολική χρονιά. Θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά γι’ αυτό πρέπει να τηρούνται πλήρως τα μέτρα. Μάσκες αποστάσεις συχνά τεστ όπως έχουν υποδείξει ειδικοί για να κρατήσουμε τα παιδιά στο φυσικό τους χώρο», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «τα σχολεία ανοίγουν με άλλα χαρακτηριστικά: ενισχυμένο πρόγραμμα σπουδών, προσχολική αγωγή από 4 σε όλη επικράτεια, ξένη γλώσσα στα δημοτικά. Η ευθύνη τώρα περνάει σε εσάς, να μπορέσετε οι δάσκαλοι να φέρετε εις πέρας το έργο σας με την αγάπη που επιδεικνύετε για λειτούργημα εκπαίδευσης». 

«Εγώ ως πρωθυπουργός θέλω κάθε παιδί στη χώρα σε περιφέρεια να γνωρίζει ότι έχει τις ίδιες ευκαιρίες με κάθε ελληνόπουλο αν δουλέψει σκληρά και μέσα από δημόσιο σχολείο. Άρα μη βάζετε φρένο σε φιλοδοξίες σας», επεσήμανε και τόνισε πως «χρέος του κράτους είναι να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται. Κανείς πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος. Πρώτο μέλημα κράτους η προστασία ζωής και περιουσίας πολιτών και θέλω αυτή δέσμευση κάθε μέρα που περνά να την κάνουμε πράξη». 

Τσίπρας: Τα σχολεία άνοιξαν με ανασφάλεια 

«Όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες πάντα τα παιδιά θα τρέχουν προς το αύριο», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του στο Facebook, με ευχές για «καλή σχολική χρονιά» σε όλους και όλες, «δύναμη, υπομονή, φροντίδα στους μαθητές, τους γονείς και τους δασκάλους τους». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ειδικότερα ότι σήμερα χτύπησε το πρώτο κουδούνι «και τα σχολεία άνοιξαν σχεδόν όπως έκλεισαν τον Ιούνη. Χωρίς καμία αλλαγή, χωρίς καμία φροντίδα για μικρότερο αριθμό μαθητών στις τάξεις, χωρίς περισσότερα μέτρα προστασίας, περισσότερους εκπαιδευτικούς ή περισσότερες αίθουσες». Προσθέτει πως «το μόνο που άλλαξε είναι οι κανόνες: Πέρυσι στην αρχή μάς έλεγαν ότι δεν κολλάνε τα παιδιά στα σχολεία. Μετά μας είπαν ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν πρώτα, γιατί τα παιδιά μας είναι πολλαπλασιαστές του ιού. Φέτος μας λένε ότι για να κλείσουν θα πρέπει να νοσήσουν ταυτόχρονα τουλάχιστον 15 παιδιά σε κάθε τάξη».

Ο κ. Τσίπρας τονίζει πως «το συναίσθημα που για άλλη μια φορά μάς κυριεύει στο πρώτο σχολικό κουδούνι, είναι ανασφάλεια και ανησυχία», γιατί -όπως αναφέρει- «κάθε νοήμων γονιός δε χρειάζεται να είναι λοιμοξιολόγος για να καταλάβει τι θα μπορούσε να σημαίνει κάτι τέτοιο». «Παρόλα αυτά, ετοιμάσαμε σήμερα τα παιδιά μας και τα είδαμε να τρέχουν με τη σάκα στον ώμο και με ανυπομονησία, για να βρούνε τους φίλους τους και τους καθηγητές τους. Γιατί όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, πάντα τα παιδιά θα τρέχουν προς το αύριο», υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας.

 

Γεννηματά: Δεν πάρθηκαν μέτρα 

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) Φώφη Γεννηματά, βρέθηκε στον αγιασμό στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη», ανέφερε η κυρία Γεννηματά υποστηρίζοντας πως δεν έχουν παρθεί μέτρα στα σχολεία και κάλεσε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά: 

«Εύχομαι στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς μια ασφαλή και αποδοτική σχολική χρόνια, χωρίς κινδύνους για την υγεία του και νέα μαθησιακά κενά. Δυστυχώς η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Κανένα μέτρο προφύλαξης δεν πάρθηκε. Ο συνωστισμός στις τάξεις επαναλαμβάνεται. Οι εμβολιασμοί καθυστερούν. Και το απαράδεκτο θα κλείνει τμήματα μόνο όταν έχουν κολλήσει μαζικά οι μαθητές τον ιό και τον έχουν μεταφέρει στην οικογένεια τους. Καλώ όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να εμβολιαστούν. Καλώ τον ΕΟΔΥ να χρησιμοποιήσει κινητά συνεργεία στα σχολεία για ενημέρωση και ενίσχυση των εμβολιασμών».

Κουτσούμπας: Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς ουσιαστικά μέτρα 

«Αυτή τη μέρα η σκέψη μας είναι με τις νέες και τους νέους, που ξαναβρίσκουν τους φίλους τους και συναντιούνται στον φυσικό τους χώρο, το σχολείο. Είναι με τους γονείς, που βλέπουν τα παιδιά τους να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη σχολική ζωή. Είναι με τους εκπαιδευτικούς, που νιώθουν τη μεγάλη ευθύνη που έχουν να μορφώσουν, να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά μας, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Όμως, παράλληλα με τη χαρά και την προσμονή, υπάρχουν τα ερωτηματικά, η αγωνία μπροστά σε μια πολιτική, που δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, που δεν στηρίζει την ουσιαστική μόρφωση των νέων. Αντίθετα, βάζει συνεχώς εμπόδια και φραγμούς», πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στη δήλωσή του:

«Το ΚΚΕ θα βρεθεί δίπλα στους αγώνες και στις διεκδικήσεις, που απαιτούν το αυτονόητο: Τα σχολεία να είναι ασφαλή, να δίνουν ουσιαστική μόρφωση, καλλιέργεια στα παιδιά μας. Η αρχή κάθε σχολικής χρονιάς να συνοδεύεται μόνο από δίψα για μάθηση και δημιουργία. Όχι από άγχος. Η προσπάθεια των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονιών, να μορφωθούν τα παιδιά, να μην είναι ατομική υπόθεση, αλλά κυρίως κρατική ευθύνη. Σε αυτή την υπόθεση το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA