Μενού
  • Α-
  • Α+

Ιστορική μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τη συμφωνία που υπογράφηκε την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, καθώς με την απόκτηση των 3 + 1 γαλλικών φρεγατών Belharra αλλάζει η γεωστρατηγική κατάσταση σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο και η χώρα μας αποκτά «υπερόπλα» για το Πολεμικό Ναυτικό απέναντι στην Τουρκία.

Η Ελλάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία εκσυγχρονίζει μέσα σε διάστημα 4 ετών το Πολεμικό Ναυτικό και εξασφαλίζει τη γαλλική στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση που υπάρξει μια νέα τουρκική πρόκληση. Μέχρι και το 2026 η χώρα μας θα αποκτήσει 3 + 1 υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, οι οποίες θα μπορέσουν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έναντι της Τουρκίας και θα αλλάξουν το status quo στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: Υπερόπλα σε ελληνικά χέρια - Τα πλεονεκτήματά τους απέναντι στην Τουρκία

Οι φρεγάτες Belharra είναι ένα από τα πιο υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα μπορέσει να αποκτήσει την ατσαλένια αντιαεροπορική θωράκιση που πάντα ήθελε, καθώς ένα μόνο πλοίο μπορεί να παρέχει κάλυψη κατά αεροπορικών στόχων έως και περίπου 120 χλμ. Το γεγονός αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς με τις Belharra τα τουρκικά αεροπλάνα δεν θα μπορούν να δράσουν, ειδικότερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου οι Τούρκοι έχουν το αεροπορικό πλεονέκτημα, επειδή τα αεροδρόμιά τους είναι εγγύτερα από τα ελληνικά.

Πώς οι Belharra θα καθηλώσουν τα τουρκικά αεροπλάνα στις βάσεις τους

Οι φρεγάτες Belharra χαρακτηρίζονται ως οι καταλληλότερες για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Αντιναύαρχος ε.α, Παναγιώτης Παστουσέας, μιλώντας στο Reader.gr ανέλυσε τις δυνατότητες που θα έχει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μετά την απόκτηση των γαλλικών πολεμικών πλοίων. Όπως εξήγησε ο έμπειρος αξιωματικός οι συγκεκριμένες φρεγάτες είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, καθώς ενσωματώνουν όλα τα τελευταίας γενιάς οπλικά και αμυντικά συστήματα.

Οι φρεγάτες Belharra μπορούν να ανταποκριθούν και στα τρία είδη πολέμου που ζητούσε το Πολεμικό Ναυτικό, τα οποία είναι αέρας, επιφάνεια και κάτω από τη θάλασσα. Ο κ. Παστουσέας αναφέρθηκε ακόμη στις αντιαεροπορικές δυνατότητες που έχουν τα γαλλικά πλοία, αφού, όπως σημείωσε, είναι και αυτό που ενδιέφερε ιδιαιτέρως τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. «Οι φρεγάτες είναι αξιόπιστες και για τα τρία είδη πολέμου και κυρίως φέρουν αξιόπιστα αντιαεροπορικά συστήματα και οπλισμό που ενδιαφέρει πολύ το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ειδικότερα στην περιοχή μεταξύ Κρήτης, Καστελορίζου και Κύπρου» ανέφερε ο Αντιναύαρχος.

Μπορεί να «κλειδώνει» ταυτόχρονα  32 στόχους 

Ο κ. Παστουσέας εξήγησε ότι στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου τα τουρκικά αεροδρόμια βρίσκονται πιο κοντά σε σχέση με τα ελληνικά και παρέχουν στους Τούρκους το αεροπορικό πλεονέκτημα. Ακόμα η αντιαεροπορική «ομπρέλα» που προσφέρουν μέχρι στιγμής τα ελληνικά πολεμικά πλοία φτάνει μέχρι και τα περίπου 15 χλμ., ενώ μονάχα μια Belharra μπορεί να «κλειδώσει» 120 χλμ. εναέριου χώρου. «Η Belharra φέρει πυραύλους ASTER 30, οι οποίοι έχουν εμβέλεια 120 χλμ. Την ίδια στιγμή το ραντάρ του πλοίου έχει μέγιστη εμβέλεια εκατοντάδων χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι θα έχουν μια συνεχόμενη απειλή και τα ελληνικά πλοία θα έχουν μια ομπρέλα 300 χλμ. προστασίας (εάν αναπτυχθούν και οι τρεις φρεγάτες) από τα τουρκικά μαχητικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μονάχα δύο Belharra μπορούν να καλύψουν την απόσταση μεταξύ Κρήτης και Κύπρου και τα συστήματά τους έχουν την δυνατότητα να εμπλέκουν ταυτοχρόνως 32 στόχους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παστουσέας.

Φονικές και για τα άλλα σκάφη

Πέρα όμως από το στρατηγικό πλεονέκτημα το οποίο δεν είναι άλλο από την καθήλωση της τουρκικής αεροπορίας, οι φρεγάτες Belharra είναι αποδοτικότατες και στον ανθυποβρυχιακό αγώνα, καθώς είναι εξοπλισμένες με δύο σύγχρονα συστήματα που εντοπίζουν τις υποβρυχιακές απειλές. Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Παστουσέα, οι ελληνικές φρεγάτες θα μπορούν να εντοπίζουν εγκαίρως τα τουρκικά υποβρύχια και να τα εξουδετερώνουν άμεσα πριν καταστούν απειλή για το πλοίο. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αντίπαλες φρεγάτες, ο απόστρατος αξιωματικός ανέφερε ότι οι Belharra θα διαθέτουν πυραύλους Exocet, οι οποίοι θα μπορούν να πλήττουν τους στόχους δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το βεληνεκές του βλήματος θα διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο του πυραύλου αλλά είναι εξαιρετικό στο να αντιμετωπίζει αντίπαλα σκάφη. Η απόκτηση των γαλλικών φρεγατών, όπως αναφέρει ο απόστρατος αξιωματικός, δεν θα φέρει την απόλυτη ναυτική υπεροχή «αλλά θα εξασφαλίσει σίγουρα την ισορροπία δυνάμεων, καθώς οι Τούρκοι τρέχουν και τα δικά τους εξοπλιστικά προγράμματα» τα οποία περιλαμβάνουν και τα πολυσυζητημένα γερμανικά υποβρύχια, τα οποία είναι παραπλήσια με τα ελληνικά.

Οι στρατηγικές δυνατότητες των γαλλικών θωρηκτών

Οι φρεγάτες Belharra που θα ενταχθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είναι πιο ισχυρές από την βασική γαλλική έκδοση των FDI φέροντας πλήρη οπλισμό αεράμυνας περιοχής και ανθυποβρυχιακού πολέμου εκτελώντας αποστολές με εμβέλεια 5.000 ναυτικών μιλίων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές Belharra θα ενσωματώνουν ψηφιακές τεχνολογίες για την επεξεργασία δεδομένων και τον εντοπισμό εξελισσόμενων απειλών και μέσω των όπλων μεγάλου βεληνεκούς, που θα διαθέτουν, θα έχουν τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» ολόκληρο το Αιγαίο. Για πρώτη φορά το Πολεμικό Ναυτικό θα εντάξει στο δυναμικό του πλοία αεράμυνας περιοχής με δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού και κατάρριψης στόχων σε αποστάσεις μεγαλύτερων των 100 χιλιομέτρων.

Η «καρδιά» της Belharra των 122 μέτρων είναι αναμφισβήτητα το κορυφαίο ραντάρ SeaFire με εμβέλεια 200 χιλιομέτρων και παρακολούθηση 360° έχοντας ως αιχμή του δόρατος της τους φονικούς αντιεροπορικούς πυραύλους ASTER 30. Ο συνδυασμός αυτός θα δημιουργήσει απροσπέλαστη αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική ομπρέλα πάνω από τις μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Ο οπλισμός της συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο Oto Melara των 76 χιλιοστών, που θα τοποθετηθεί σε πυργίσκο στην πλώρη βάλλοντας κατά εχθρικών αεροσκαφών, υποβρυχίων, πυραύλων και εδάφους, εχθρικά αεροσκάφη, υποβρύχια, πυραύλους και εδάφους, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου. Οι Belharra θα φέρουν και τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» αντιπλοϊκούς Exocet MM40 Block 3c παντός καιρού, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους και να εξουδετερώσουν χερσαίες απειλές. Κορυφαίες όμως είναι και οι ανθυποβρυχιακές ικανότητες του πλοίου χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4 αλλά και στις υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες. Αυτό όμως, που εκτοξεύει τις επιδόσεις της Belharra στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, είναι η συνεργασία της με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R (φιλοξενεί 1 MH-60R στο κατάστρωμα), που η χώρα μας προμηθεύτηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Η φρεγάτα με πλήρωμα 110 άτομα εξοπλίζεται με αποτελεσματικά αντίμετρα, εξοπλισμό πλοήγησης και επικοινωνίας, που κατασκευάζει η κορυφαία γαλλική εταιρεία αμυντικών συστημάτων Thales, ενώ διαθέτει το γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS, το οποίο παρέχει στον χειριστή βελτιωμένες δυνατότητες λήψης αποφάσεων και διαχείρισης μάχης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες της φρεγάτας Belharra

Μήκος: 121 μ

Πλάτος: 18 μ

Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι

Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους

Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο

Αυτονομία: 45 ημέρες

Πλήρωμα: 125 άτομα

Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων

Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA