ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/10/2021 17:37

Σταϊκούρας: Τι αλλάζει στα προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ»

Παράταση 3 μηνών στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για τα φυσικά πρόσωπα και ανάσα για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή

Σταϊκούρας: Τι αλλάζει στα προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ»
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Στις παρεμβάσεις ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, όπως αυτές προβλέπονται σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ψηφίζεται σήμερα, αναφέρθηκε από τη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναλύοντας τους όρους με τους οποίους παρατείνεται για 3 επιπλέον μήνες το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ1» για την κρατική επιδότηση δόσεων δανείων με υποθήκη την α’ κατοικία και επέρχονται βελτιώσεις και στα δύο προγράμματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, επεκτείνεται η διάρκεια αλλά μειώνεται η επιδότηση. Παράλληλα, χαλαρώνουν οι όροι για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και προβλέπονται ενισχύσεις 352 εκατομμυρίων ευρώ σε συνολικά 85.974 δικαιούχους των δυο προγραμμάτων.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε τα εξής:

Τρίμηνη επέκταση του «ΓΕΦΥΡΑ 1»

Επεκτείνεται για 3 μήνες η κρατική επιδότηση του προγράμματος “Γέφυρα 1”. Η επιδότηση θα αφορά στους υφιστάμενους δικαιούχους, οι οποίοι ήδη λαμβάνουν επιδότηση για 9 μήνες και έτσι, πλέον, θα λάβουν την οικονομική στήριξη συνολικά για 12 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η Κρατική επιδότηση περιλαμβάνει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου. Για τους 3 αυτούς μήνες, η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 40% της μηνιαίας δόσης.

Για όσους έχουν ρυθμίσει δάνεια που είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης. Στα δάνεια που είχαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και έχουν πλέον ρυθμιστεί, η επιδότηση ανέρχεται στο 20% της μηνιαίας δόσης.

Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2»

Για το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 2», η τροπολογία προβλέπει ότι, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει έγκριση της επιδότησης, μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου, ώστε να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και στη συνέχεια θα λάβουν την κρατική επιδότηση για συνολικά 8 μήνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών και για τα δύο προγράμματα, αυξάνεται το ποσό που κρίνει τη ληξιπροθεσμία του οφειλέτη στο πλαίσιο τήρησης των υποχρεώσεών του, στο ύψος των δύο μηνιαίων δόσεων (το ποσό αυτό, για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1 ήταν 150 ευρώ), διευκολύνοντας έτσι τους οφειλέτες να μην απεντάσσονται από το πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ Α' ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ