Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα επικαιροποιημένο και ακόμα πιο λεπτομερειακό σχέδιο αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ενόψει της έλευσης της κακοκαιρίας «Μπάλλος», για την οποία χθες εστάλησαν ήδη τα πρώτα μηνύματα μέσω του 112 σε κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη: Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Οι περιοχές που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό σήμερα

Στην Πολιτική Προστασία θα είναι από σήμερα νωρίς το πρωί σε πλήρη εγρήγορση για να διαχειρίζονται όποια έκτακτη κατάσταση προκύψει, αν και η κεντρική εκτίμηση που κάνουν ανώτερα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας είναι ότι τα πρώτα πολύ ισχυρά φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνισή τους απόψε το βράδυ. Μέχρι τότε, όμως, και προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία, τέθηκαν σε επιφυλακή τα επιχειρησιακά κέντρα σε κάθε μια περιφερειακή ενότητα, τα οποία είναι σε άμεση επικοινωνία τόσο με την Πολιτική Προστασία όσο και με την οικεία τους Περιφέρεια που κάνει τον τοπικό συντονισμό.

Εκτός της ενεργοποίησης των τοπικών επιχειρησιακών κέντρων, όμως, ο κ. Στυλιανίδης έχει ετοιμάσει και θα θέσει σε εφαρμογή ένα πιο προωθημένο μοντέλο εκκενώσεων. Έτσι, μήνυμα μέσω του 112 δεν θα στέλνεται μόνο εφόσον ξεκινήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά μπορεί να αξιοποιούνται τα προγνωστικά μοντέλα, τόσο της ΕΜΥ όσο και της Πολιτικής Προστασίας, ώστε η εκκένωση να αποφασίζεται ακόμα και πριν το ξέσπασμα των ισχυρών φαινομένων. Πρόκειται, όπως λένε αρμόδιες πηγές, για ένα μοντέλο που εφαρμόζεται με επιτυχία στις ΗΠΑ και μειώνει την έκθεση των πολιτών στον κίνδυνο, ενώ δεν επικρατεί και…πανικός κατά τη διαδικασία της εκκένωσης και ενώ το φυσικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Βεβαίως, το σχέδιο μπορεί να παραμείνει σχέδιο, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, είτε λόγω βραδύτητας αντίδρασης είτε λόγω της έντασης του φυσικού φαινομένου, συνεπώς και το σχέδιο που έχει στα…κιτάπια του ο έμπειρος κ. Στυλιανίδης θα τεσταριστεί επί του πεδίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA