Μενού
  • Α-
  • Α+

Αναπόφευκτες φαντάζουν οι επιτάξεις γιατρών σε πρώτη φάση και ιδιωτικών δομών σε περίπτωση που προκληθεί «έμφραγμα» στο ΕΣΥ λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων και κατ' επέκτασην νοσηλειών ελέω κορονοϊού, καθώς κι ο υπουργός Υγείας, έστειλε τελεσίγραφο στους ιδιώτες γιατρούς για να... τιμήσουν τον όρκο στον Ιπποκράτη. Το μήνυμα που έστειλε ο Θάνος Πλεύρης είναι ξεκάθαρο. Ο υπουργός ενημέρωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως ο ίδιος και η αναπληρώτρια υπουργός του, Μίνα Γκάγκα, είχαν χθες επικοινωνία με τους Ιατρικούς Συλλόγους ώστε να κάνουν μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα πρέπει να βρεθεί λύση, αλλιώς «από την επόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται το σχέδιο επιστράτευσης». Προέβλεψε, ωστόσο, πως «οι θέσεις δεν θα καλυφθούν οικειοθελώς», οπότε οι επιτάξεις βρίσκονται προ των πυλών.

Ξεκαθάρισε πως το μέτρο θα αφορά συγκεκριμένες ειδικότητες και θα γίνει για συγκεκριμένες περιοχές, δηλαδή για περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα όπου η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη. «Το σχέδιο θα επεκταθεί και όπου χρειαστεί» τόνισε χαρακτηριστικά. Παραδέχθηκε το «το μέτρο δεν είναι αρεστό», αλλά έκανε λόγο για αναγκαιότητα. «Δεν θέλουνε να εξαντλήσουμε τον ιατρικό κόσμο» πρόσθεσε, αναφέροντας πως το υπουργείο ζητά να ενταχθούν στην προσπάθεια έστω και part time για να μπορούν να λειτουργούν και τα ιατρεία τους.

Αναφερόμενος στις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών, ξεκαθάρισε πως το δημόσιο είναι σε πλήρη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη, το ΕΚΑΒ παίρνει κενές κλίνες. «Ό,τι κενή κλίνη έχει ο ιδιωτικός τομέας και τη χρειάζεται ο δημόσιος, την παίρνει το ΕΚΑΒ» σημείωσε. «Ενεργοποιείται πλήρως η συμφωνία σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα, ενώ υπάρχει σχεδιασμός και για Αθήνα» αποκάλυψε ο κ. Πλεύρης και τη Δευτέρα θα υπάρχει «πλήρης κατάλογος κλινών που πιθανών χρειαστούμε στην Ελλάδα». Οσον αφορά στις διασωληνώσεις ασθενών εκτός ΜΕΘ, είπε πως σε τέτοιες περιπτώσεις ενημερώνεται το ΕΚΑΒ και διακομίζει τους ασθενείς «σε άλλη πόλη ή και άλλη υγειονομική περιφέρεια».

Νέα μέτρα

Κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, σημείωσε πως θα υπάρξουν συζητήσεις και την επόμενη εβδομάδα, αλλά η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση που θα επιβαρύνει την καθημερινότητα των εμβολιασμένων. «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα» είπε και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν «ούτε γενικά μέτρα, ούτε τοπικά lockdown. Μιλάμε για κανονικότητα σε όσους έχουνε εμβολιαστεί, γιατί δεν νοσούν βαριά, και παραπάνω περιορισμούς της κανονικότητας στους ανεμβολίαστους, όχι τιμωρητικά». Σε ερώτηση για το εάν έχουν πέσει στο «τραπέζι» ειδικά μέτρα για τα σούπερ μάρκετ, εξήγησε πως η συζήτηση είναι πιο γενική, δεν έχει υπάρξει εξειδίκευση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA