Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να υπεισέρχεται πλέον ως αστάθμητος παράγων στη διαχείριση της πανδημίας, η κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει τις συνθήκες που θα μας φτάσουν ως τις γιορτές των Χριστουγέννων, χωρίς να δείχνει καμία διάθεση για οριζόντιους περιορισμούς τύπου lockdown, παρά τις σχετικές φωνές που ακούγονται, κυρίως από τη μεριά ειδικών και γιατρών της πρώτης γραμμής.

Από σήμερα, στις συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου θα υπάρχει και ο παράγων Όμικρον, κυβερνητικές πηγές, όμως, συστήνουν ψυχραιμία και υπομονή μέχρι να ξέρουμε περισσότερα. Και, με αυτό το δεδομένο, εκπέμπουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην κεντρική της στρατηγική, στο «βασικό σενάριο». Έστω και αν ήδη υπάρχουν επιλογές ενός Plan B, αλλά και εισηγήσεις για την περίπτωση που θα έρθει στο προσκήνιο το κακό σενάριο.

Το βασικό σενάριο

Αρμόδια κυβερνητική πηγή έλεγε χθες στο Reader ότι,  πριν την εφαρμογή του Plan B, το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει στην εφαρμογή του Plan A, συνεπώς και αυτή η εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα είναι εβδομάδα αξιολόγησης. Παρά ταύτα, η ΚΥΑ με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6/12.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν είναι δραματική. Έτσι, φαίνεται πως έχει επέλθει μια σταθεροποίηση στα κρούσματα, έστω και σε υψηλά επίπεδα, άρα έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση των νέων μολύνσεων. Συνεπώς, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται μια ήπια αποκλιμάκωση. Επίσης, παρά τη μεγάλη και αυξανόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας, η κεντρική εκτίμηση είναι ότι δεν θα φτάσουμε το ρεκόρ των 856 διασωληνώσεων του τρίτου κύματος. «Όπως αντέξαμε την άνοιξη, θα αντέξουμε και σήμερα», λέει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή. Και, τέλος, καταγράφεται μια σημαντική αύξηση των εμβολιασμών. Πάνω από 7.000.000 εκ πολίτες έχουν κάνει έστω μια δόση εμβολίου, ενώ από τη Δευτέρα ως σήμερα, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, έχουν γίνει σχεδόν 114.000 πρώτες δόσεις σε πολίτες. Είναι, συνεπώς, σαφές ότι, εφόσον γίνεται, η κυβέρνηση θέλει να πορευτεί χωρίς περαιτέρω μέτρα.

Το Plan B

Υπάρχει, βεβαίως, ένα εναλλακτικό σενάριο, όπως έχουμε μεταφέρει και τις προηγούμενες μέρες: παρά την εικόνα σταθεροποίησης, να απαιτηθούν ορισμένες περαιτέρω παρεμβάσεις. Στο τραπέζι του Μαξίμου υπάρχουν οι σχετικές επιλογές, από τις οποίες μπορεί η κυβέρνηση να επιλέξει κάποιες ή και όλες. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Η αύξηση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους από 2 σε 3 την εβδομάδα και η πρόβλεψη τα tests να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου για τις δραστηριότητές τους.
  • Η υποχρέωση για χρήση μάσκας παντού, μέσα-έξω.
  • Η απαγόρευση πρόσβασης στους ανεμβολίαστους και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test.
  • Η μερική επαναφορά της τηλεργασίας.

Ο τρίτος δρόμος

Υπάρχει, δε, και μια εισήγηση μιας μερίδας στελεχών στο απευκταίο σενάριο που τα πράγματα χειροτερέψουν, σχεδόν στο σημείο απώλειας ελέγχου, κάτι που, πάντως, δεν προκύπτει από τα μαθηματικά μοντέλα. Η εισήγηση, λοιπόν, είναι να υπάρξουν τοπικοί περιορισμοί στην εστίαση και τη διασκέδαση, όπως γίνεται στην Ευρώπη, στις λεγόμενες «βαθιά κόκκινες» περιοχές, οι οποίες όμως αυτή τη στιγμή είναι πρακτικά η μισή χώρα και σχεδόν όλη η Βόρεια Ελλάδα. Κυβερνητική πηγή έσπευδε να κόψει τη σχετική συζήτηση, καθώς δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η βούληση του πρωθυπουργού να μην θιγούν δικαιώματα των εμβολιασμένων, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Εξ ου και το σενάριο, με τα παρόντα δεδομένα, δεν μοιάζει τόσο πιθανό. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA