Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις νέες αβάσιμες αναφορές του Τουρκικού Πενταγώνου για προκλήσεις και επιθετική ρητορική της Ελλάδας ή για κακομεταχείριση των προσφύγων ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε τονίζοντας την προσήλωση της χώρας στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ενώ κατήγγειλε τη συνεχή απειλή για εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την τουρκική πλευρά. 

Η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, κατηγόρησε την Αθήνα για δήθεν προκλητικές ενέργειες ενώ έβαλε ξανά στο στόχαστρο τις συμφωνίες για την αμυντική και διπλωματική θωράκιση της Ελλάδας, με τον υπουργό Άμυνας να απαντά πως «κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα εσωτερικό στην Τουρκία, ο κίνδυνος εξαγωγής της κρίσης προς την Ελλάδα είναι υπαρκτός και αυτή η εποχή δεν θα έλεγα ότι μας προβληματίζει αλλά μας κρατά σε μεγάλη εγρήγορση. Η Τουρκία στριμωγμένη οικονομικά και διπλωματικά αλλά και γεωπολιτικά, θεωρείται μια Τουρκία πιο απρόβλεπτη, ίσως και επικίνδυνη».

Το τουρκικό κρεσέντο προκλητικότητας συνεχίστηκε με την εκπρόσωπο του Ακάρ να επαναλαμβάνει τα ψεύδη της Άγκυρας για δήθεν κακομεταχείριση προσφύγων από τις ελληνικές Αρχές. Από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αποκάλυψε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε έκτακτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, για την αποτίμηση της επίσκεψης του Πρίγκιπα διαδόχου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Τουρκία.

Η τουρκική οικονομία βυθίζεται

Δεν έχει τέλος πάντως η κατρακύλα της τουρκικής λίρας με τους πολίτες στη γείτονα να βρίσκονται σε απόγνωση. Το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε χθες και νέα υποχώρηση φλερτάροντας ξανά με ιστορικά χαμηλά την ώρα που το ξήλωμα στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας συνεχίζεται. Η τουρκική λίρα κατέγραψε νέα υποχώρηση, διαμορφώνοντας την ισοτιμία σε 13,1 λίρες για ένα δολάριο και 14,9 λίρες για ένα ευρώ. Η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική, αφού με το κρέας να αποτελεί πια είδος πολυτελείας για τους φτωχοποιημένους πολίτες, οι έμποροι έφτασαν στο σημείο να πωλούν κόκκαλα, προκαλώντας τα πύρινα βέλη της αντιπολίτευσης κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Μέσα σε ένα χρόνο οι Τούρκοι πολίτες έχουν χάσει το 68% των αποταμιεύσεων τους από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και οι επαγγελματίες βρίσκονται σε νευρική κρίση.

Υπουργείο Άμυνας: Δεν έχουμε λάβει απόφαση για αποστολή δυνάμεων στο Σαχέλ

Σε σχέση με τις συζητήσεις περί πιθανής αποστολής ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ, στην υποσαχάρια Αφρική, πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης καθιστούν σαφές ότι το εν λόγω ζήτημα εξετάζεται και δεν έχει ληφθεί απόφαση. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έχει τονίσει κατά την τηλεδιάσκεψη Υπουργών Αμύνης και Διεθνών Εταίρων για την “Task Force Takuba” υπό την προεδρία της Γαλλίδας Υπουργού Αμύνης κ. Φλωράνς Παρλύ την περασμένη άνοιξη, ότι εξετάζονται δυνατότητες συνεισφοράς σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Γαλλίας και άλλων Κρατών – Μελών της Ε.Ε. για την ασφάλεια στην περιοχή». Στη ζώνη Σαχέλ επιχειρεί ευρωπαϊκή δύναμη υπό την αιγίδα της Γαλλίας με τη συνεργασία των ΗΠΑ, την στήριξη του ΝΑΤΟ, την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κατόπιν προσκλήσεως των πέντε χωρών που απαρτίζουν το G5 Sahel (G5S).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA