Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (28/12) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η καθιερωμένη σύσκεψη θα γίνει στη «σκιά» του ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού της Τρίτης (27/12) που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 21.657 μολύνσεις. Μετά τη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής των νέων μέτρων πριν τις 3 Ιανουαρίου 2022. 

Διαβάστε ακόμη: Γιάννης Οικονόμου: Ενδεχομένως τα μέτρα να εφαρμοστούν νωρίτερα

Οι ειδικοί ενδεχομένως θα εισηγηθούν τα μέτρα για τον περιορισμό της διασπορά του κορονοϊού να εφαρμοστούν νωρίτερα από την 3η Ιανουαρίου. Αυτό «έδειξε», άλλωστε, μιλώντας νωρίτερα στο MEGA, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Πάει δύο χρόνια αυτή η ιστορία. Δεν υπάρχει απόφαση που να είναι ευχάριστη, όλες δημιουργούν προβλήματα και πλήττουν άλλους λίγο και άλλους πολύ. Η 3η δόση πάει καλά. Έχουμε το 88% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένο. Είμαστε σε περίεργη στροφή της πανδημίας. Αυτό το στέλεχος μεταδίδεται πιο γρήγορα και οφείλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις. Έχουμε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Ο κίνδυνος να πάει ο ιός σε αυτές τις ηλικίες και να επιβαρύνουμε περισσότερο το σύστημα υγείας είναι κάτι που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ενδεχομένως η επιτροπή να εισηγηθεί να έρθουν τα μέτρα λίγο νωρίτερα, ανέφερε, τονίζοντας πως πρόκειται για αναγκαία παρέμβαση.

Νέα μέτρα από 3 Ιανουαρίου προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός

Όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τα νέα μέτρα είναι τα εξής: 

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα MMM, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός (έχει τεθεί σε ισχύ).
  • Ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα. Επίσης όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι (σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου).
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών (σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου).
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο (σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου). 
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA