Μενού
  • Α-
  • Α+

«Έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατωτάτου μισθού που θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου. Εκτιμώ ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2%. Θα είναι μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού» αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω.

«Αύριο (σσ: εννοεί σήμερα) τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση - εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο - να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η ανεργία μειώθηκε από το 17% στο 13% και αυτό εν μέσω πανδημίας. Δεν πρόκειται να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, παρά μόνο όταν ο αριθμός γίνει μονοψήφιος. Θέσεις εργασίας δημιουργούνται με τις επενδύσεις. Αν φύγει η ομίχλη της πανδημίας, η ελληνική οικονομία έχει εξαιρετικές προοπτικές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022. Επίσης, θεσπίστηκε το πρώτο ένσημο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο και οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο κρατήσει αυτό το κύμα ακρίβειας. Θα επιδοτηθεί από το κράτος το 50% της αύξησης για τις επιχειρήσεις μέσα στον Ιανουάριο» είπε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε πως το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο τους πρώτους τρεις μήνες του νέου έτους και υπογράμμισε πως οι πολίτες θα πλήρωναν πολύ περισσότερο χωρίς τις παρεμβάσεις της Πολιτείας.

Ερωτηθείς για τη μείωση του ΦΠΑ σε αγαθά, απάντησε πως «οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μας να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο μέτρο».

Παράλληλα, για την απολιγνιτοποίηση, σημείωσε ότι «αν είχαμε σήμερα περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση. Όμως επειδή ξέρετε η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση και καθορίζεται πάντα από αυτό το οποίο οι ειδικοί αποκαλούν οριακή τιμή του συστήματος. Από τη στιγμή που ακόμα χρειαζόμαστε φυσικό αέριο - και θα το χρειαζόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα - αν το φυσικό αέριο είναι πολύ υψηλό θα συμπαρασύρει όλες τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».

Μητσοτάκης: Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ομικρον

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ομικρον. Βλέπουμε μια αποκλιμάκωση και τα στοιχεία από χώρες που προηγούνται επιδημιολογικά το επιβεβαιώνουν. Η Όμικρον δείχνει να είναι σαν καλοκαιρινό μπουρίνι, δηλαδή μεγάλη ένταση, ανεβαίνει γρήγορα και φεύγει γρήγορα χαμηλή νοσηρότητα. Εκτιμώ πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βρεθούμε μπροστά σε μια αποκλιμάκωση. Δεν είναι γρίπη και δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και πρόσθεσε:

«Διαχειριστήκαμε μια δύσκολη χρονιά. Κατανοώ τον θυμό και την αγωνία των πολιτών. Όταν είπα για το τελευταίο μίλι ουσιαστικά ήταν επειδή υπήρχε αισιοδοξία αναφορικά με τα εμβόλια. Το είπα τον Φεβρουάριο. Πριν τη μετάλλαξη Δέλτα. Ο ιός μας επιφύλασσε εκπλήξεις. Δεν κάναμε lockdown, σώσαμε τον τουρισμό και έχουμε υψηλή ανάπτυξη που θα ξεπεράσει το 7%, αλλά ναι θρηνήσαμε πολλούς νεκρούς και αυτό έγινε γιατί το κρίσιμο διάστημα, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο υπολειπόμασταν των καλύτερων ευρωπαϊκών χωρών ως προς τα ποσοστά εμβολιασμού

Η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα δεν μας είπε τίποτα που δεν γνωρίζαμε. Αν μπεις σε ΜΕΘ σε οποιαδήποτε χώρα υπάρχει φόβος να μη βγεις ζωντανός. Όπλο στη φαρέτρα μας οι νέες θεραπείες από το στόμα. Πίσω από τα μονοκλωνικά κρύφτηκε ένας συγκαλυμμένος αντιεμβολιασμός. Δεν έχουμε πρόθεση να επεκτείνουμε περαιτέρω την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Από Δευτέρα ξεκινούν κανονικά τα πρόστιμα. Δεν ειναι... υποχρεωτικό το πρόστιμο. Εμβολιάζεσαι και δεν το πληρώνεις. Η μάσκα πια μπήκε στη ζωή μας και πιστεύω ότι είναι θετική παρακαταθήκη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως «Θα υπάρξει νέο πλαίσιο στήριξης σε εργαζόμενους και κλάδους που έχουν πληγεί από την Πρωτοχρονιά και μετά. Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε διαδικασία αναστολής» ενώ σε ό,τι αφορά τα τεστ σημείωσε ότι «Η Ελλάδα είναι από τις πρωταθλήτριες των τεστ στην Ευρώπη. Υπάρχουν δομές που προσφέρουν δωρεάν μοριακό τεστ. Σε καμία χώρα της Ευρώπης, δεν συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ. Κάποιοι μπερδεύουν το πλαφόν με την ορισμένη τιμή του μοριακού τεστ».

Μητσοτάκης: Θα εξαντλήσουμε την τετραετία - «Όχι» σε ανασχηματισμό

«Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία γιατί αυτό είναι το θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο πιστεύω, δε, ότι η κατάσταση στην χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη. Αν έψαχνα πολιτικό παράθυρο να κάνω εκλογές... ουδέποτε η δημοτικότητα της κυβέρνησης δεν ήταν υψηλότερη από τον περασμένο Μάιο, Ιούνιο μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ήταν κάθετος σχετικά με το σενάριο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα που θα έχουν εκλογικό άρωμα: «δηλαδή πάμε να βάλουμε κανέναν βουλευτή από τις περιφέρειες που δεν πάμε καλά. Σας ταιριάζει αυτή η λογική σε αυτά που ξέρετε για μένα»;

Σε κάθε περίπτωση προσδιόρισε τον εκλογικό πήχη: «Πρόθεση μου είναι να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να εντάξουμε στελέχη. Αυτοί οι 30 μήνες είναι πιο κατάλληλες αυτές οι κυβερνήσεις» είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, δεν έδειξε να προβληματίζεται από τη δημοσκοπική κάμψη που εμφανίζει η κυβέρνηση: «Δεν αμφισβητώ τις δημοσκοπήσεις ούτε όταν είναι θετικές ούτε όταν είναι αρνητικές για εμάς.  Είναι λογικό η κυβέρνηση να έχει καταγράψει φθορά στις δημοσκοπήσεις. Είναι μια κυβέρνηση που προσπαθεί πολύ, άλλαξε τους κανόνες για το τι σημαίνει σοβαρή κυβέρνηση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά έδειξαν ότι αυτή η μονοκομματική κυβέρνηση που ενσωμάτωσε στελέχη που δεν ήταν από την παραδοσιακή κομματική μήτρα, μια ευρεία κυβέρνηση που προτάσσει την αποτελεσματικότητα και «με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί. Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση πάντα», ενώ τάχθηκε υπέρ «των σταθερών κυβερνήσεων που εξασφαλίζει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ένα κόμμα που παίρνει 38% να μπορεί να κυβερνά μόνο του. Ο στόχος, ο πήχης στην απλή αναλογική μπορεί να είναι στο 46%, 47%. Δεν είμαι αιθεροβάμων, ξέρω ότι είναι ένας πάρα πολύ φιλόδοξος στόχος, αλλά δεν ψήφισα εγώ την απλή αναλογική. Εγώ ήμουν απολύτως συνεπής ως προς την πίστη μου στο ποιο είναι το καλύτερο εκλογικό σύστημα για τη χώρα».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ρίχνοντας τα πρώτα «καρφιά» τονίζοντας πως «για το Νίκο Ανδρουλάκη δεν έχω να πω πολλά γιατί δεν άκουσα και πολλά» και πρόσθεσε ότι «τοποθετείται στην κεντροαριστερά πολυκατοικία από ότι είπε, ίδωμεν».

Μητσοτάκης: Οι ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας

Με τη λειτουργία των ΜΜΕ και τη λίστα Πέτσα ξεκίνησε η συζήτηση στο τελευταίο κομμάτι της συνέντευξης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω με το Νίκο Χατζηνικολάου.

«Δώσαμε χρήματα, κρατικό χρήμα, σε παραπάνω από 1.000 μέσα - αν δεν κάνω λάθος - σε ολόκληρη τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ αναφερόμενος στην εξεταστική που ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δώσαμε τη συνταγματική δυνατότητα να την κάνει», πως έχουν βγει τα συμπεράσματα και θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό έχει ουσιαστικά κλείσει. Αν με ρωτήσετε αν έχουμε πλουραλισμό σήμερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχουμε μεγάλο πλουραλισμό στη χώρα. Ξέρετε, κάθε πρωί το πρώτο πράγμα το οποίο κοιτάμε είναι οι πρωινές εφημερίδες. Για δείτε λίγο τα πρωτοσέλιδα των πρωινών εφημερίδων, πόσες ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και πόσες στηρίζουν την κυβέρνηση. Η πλειοψηφία ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση και αυτό σημαίνει ουσιαστικά πολυφωνία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Για την κλήση του κ. Βαξεβάνη είπε ότι δεν έχει κάτι να πει γιατί δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και θεσμικά του απαγορεύεται. «Το ερώτημα είναι γιατί παρεμβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί χειραγωγούνται από την κυβέρνηση; Αν το πιστεύει να βγει να το πει», πρόσθεσε και συμπλήρωσε αναφερόμενος στο ζήτημα του κ. Παπαγγελόπουλου: «Τώρα πληροφορήθηκα και εγώ ότι ο κ. Βαξεβάνης είναι κατηγορούμενος. Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι πρέπει να προσέλθει ως κατηγορούμενος. Δεν έχει καταδικαστεί εξάλλου. Υπάρχει κράτος δικαίου στη χώρα».

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία αναφέροντας: «Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Η πόρτα του διαλόγου και η δική μου προσωπική δυνατότητα να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο Erdogan υπάρχει πάντα. Υπάρχουν σημεία και πεδία στα οποία και σήμερα συζητάμε, παραδείγματος χάρη η τουριστική συνεργασία. Υπάρχουν πεδία, δηλαδή, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε. Αλλά τουλάχιστον σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η κριτική μου στη συμφωνία δεν αφορούσε το όνομα, αφορούσε τη μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και ότι αυτή τη συμφωνία εγώ δεν θα την ψήφιζα. Είμαι πολύ σαφής και πολύ ξεκάθαρος και πολύ ειλικρινής».

Τέλος, αναφερόμενος στην πανεπιστημιακή αστυνομία, σημείωσε: Ξεκινά η εκπαίδευση των πρώτων πανεπιστημιακών αστυνομικών στην Κομοτηνή τη Δευτέρα. Καταλήξαμε ότι πρέπει να περάσουν από μία πολύ ειδική εκπαίδευση διότι μπαίνουν σε ένα ευαίσθητο χώρο.

Και με το που θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους οι πρώτοι θα πάνε στα πανεπιστήμια τα οποία είναι και τα πιο προβληματικά, διότι δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια στην ίδια κατάσταση.

Όμως χρειαζόμαστε τη συνεργασία των Πρυτάνεων. Οι Πρυτάνεις έχουν υποχρέωση, βάσει του νόμου, να εκπονήσουν σχέδια ασφάλειας για τα πανεπιστήμια και πρέπει να καταλάβουν και αυτοί ότι έχουν μία υποχρέωση απέναντι στα ιδρύματα τα οποία υπηρετούν, να συνεργαστούν με την πολιτεία έτσι ώστε να τελειώνουμε πια μια και καλή με τα φαινόμενα αυτά.Και κάτι ακόμα να σας πω, το οποίο μου κάνει πάντα εντύπωση: πειθαρχικό των φοιτητών. Είναι δυνατόν κάποιος, κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος μονίμως μπαίνει και τα σπάει να παραμένει φοιτητής; Γιατί δεν διαγράφεται; Δηλαδή, πείτε μου σε ποιο πανεπιστήμιο του κόσμου θα τα έκανες αυτά και δεν θα σε είχαν πετάξει έξω με τις κλωτσιές».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA