Μενού
  • Α-
  • Α+

Παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων για μία ακόμα εβδομάδα πέραν αυτής που ήδη ανακοινώθηκε, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, έδειξε εμμέσως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Ενώπιως Ενωπίω» και το Νίκο Χατζηνικολάου.

Διαβάστε ακόμη: Κατώτατος μισθός: Από 1η Μαΐου η αύξησή του, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ενώπιος Ενωπίω

Συγκεκριμένα, σε μία αποστροφή του λόγου του, ανακοινώνοντας το νέο μέτρο στήριξης για τη δυνατότητα των κλάδων της εστίασης και του  πολιτισμού (σ.σ. θα ανακοινωθεί σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς)  να θέσουν τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας για τις επόμενες δύο εβδομάδες με επιδότηση του κράτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση, εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο, να βάλουν το 25% των εργαζόμενών τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση».

Με αυτή την αναφορά ο Πρωθυπουργός  σκιαγράφησε ουσιαστικά την επαναφορά στον καφέ και το φαγητό μετά μουσικής, καθώς και την αύξηση του αριθμού φιλάθλων στις κερκίδες των γηπέδων, από αρχές Φεβρουαρίου.

Επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού: Δεν είναι στις προθέσεις μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «όχι» -  προς ώρας τουλάχιστον - στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες πλην των άνω των 60 ετών ή άλλες επαγγελματικές ομάδες μετά τους υγειονομικούς.

«Το ζήτημα πάντα αφορούσε την προστασία αυτών που  επιβαρύνουν περισσότερο το ΕΣΥ.

Άρα, δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε περαιτέρω την υποχρεωτικότητα, πόσω μάλλον αν επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις ότι βαδίζουμε σιγά-σιγά προς το τέλος αυτού του κύματος, της Όμικρον», είπε ο ίδιος.

Κανονικά τα πρόστιμα στους 60+ από τη Δευτέρα

Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου θα καταλογιστεί κανονικά το πρόστιμο των 100 ευρώ στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν θα εμβολιαστούν (σ.σ. για τον Ιανουάριο είναι 50 ευρώ). Ο ίδιος αναγνώρισε ότι το ποσό δεν είναι αμελητέο ιδίως για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τόνισε, ωστόσο, ότι το πρόστιμο δεν είναι υποχρεωτικό και όλοι έχουν την επιλογή να το αποφύγουν κάνοντας το σωστό με τον εμβολιασμό τους όπως έκαναν οι 9 στους 10. «Θα ήταν πάρα πολύ άδικο γι’ αυτούς που έσπευσαν και το έκαναν», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως: «δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση».

Κατ’ ουσίαν, αντιλαμβανόμενος πλήρως τη σπουδαιότητα των μηνυμάτων που εκπέμπονται από τις κινήσεις και τις  επιλογές της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός θέλησε με αυτό τον τρόπο να καταδείξει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια με τα μέτρα που λαμβάνουν, αλλά θέτουν στην πρώτη γραμμή την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.

Lockdown: Αποκλείεται με τα υφιστάμενα δεδομένα

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά ένα νέο lockdown, με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα της παραλλαγής Όμικρον, η οποία όπως είπε έχει μεν μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά όχι μεγάλη νοσηρότητα. Μάλιστα παρομοίασε την «Ο» με «καλοκαιρινό μπουρίνι», το οποίο όπως είπε έχει μεγάλη ένταση, ανεβαίνει γρήγορα, αλλά φεύγει και γρήγορα.

«Εάν εμφανιζόταν κάποια μετάλλαξη με μεγάλη μεταδοτικότητα και πολύ μεγάλη νοσηρότητα θα ήμασταν ξανά στην αρχή αυτής της περιπέτειας. Αλλά δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή. Με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή, το lockdown αποκλείεται», είπε.

Το ΕΣΥ δεν θα καταρρεύσει – Θα σπάσω αυγά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε βέβαιος ότι το ΕΣΥ δεν πρόκειται να καταρρεύσει χάρη στις συνεχείς προσπάθειες ενίσχυσής του, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να «σπάσει αυγά» προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία του νέου ΕΣΥ και της αντιμετώπισης χρόνιων παθογενειών στα δημόσια νοσοκομεία, τονίζοντας ότι αυτή θα είναι η πραγματική αναγνώριση της μάχης των υγειονομικών εκ μέρους της πολιτείας.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ: Ανήθικο να σπεκουλάρει πολιτικά με την πανδημία

Συνεχίζοντας στο πεδίο της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τους για τα τακτική του «όχι σε όλα», «ανήθικη» στάση και επιλογή να «σπεκουλάρουν» πάνω στην πανδημία, σχολιάζοντας ότι όλοι θα κριθούν από τους πολίτες στις επερχόμενες εκλογές. Αναφερόμενος, δε, στην επίθεση που δέχτηκε ο γιος του με κατηγορίες για παραβίαση της καραντίνας ενώ νοσούσε από κορονοϊό, είπε δηκτικά πως: «όταν χάνεται το όριο και χάνεται το μέτρο στην πολιτική αντιπαράθεση, αυτό δεν μπορεί τελικά να κάνει καλό στην ποιότητα της δημοκρατίας μας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κοινωνία αποστρέφεται την τοξικότητα και τις ακραίες φωνές, αντιπαραβάλλοντας τη δική του προσπάθεια για εκπομπή μετριοπαθούς και συναινετικού λόγου.

Ο ίδιος άλλωστε επανέλαβε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ τους χωρίζει «άβυσσος», αποκλείοντας κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης.

Από 1η Μαΐου η 2η αύξηση του κατώτατου μισθού

Στο πεδίο της οικονομίας, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα εκκινήσει από την 1η Μαΐου. Απέφυγε μεν να προσδιορίσει το ακριβές ποσοστό της αύξησης, αλλά προδιέθεσε για τις προθέσεις της κυβέρνησης,  υπογραμμίζοντας τη βεβαιότητά του ότι: «θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022». Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα αύξηση μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 6% διαμορφώνοντας τον κατώτατο μισθό στα 703 ευρώ.

Ανατιμήσεις στην ενέργεια: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στις ανατιμήσεις στην ενέργεια, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για όσο διάστημα  διαρκεί η παγκόσμια αναταραχή στην αγορά ενέργειας, αναγνωρίζοντας ότι η κρατική επιδότηση «δεν είναι βάλσαμο» αλλά όπως τόνισε βοηθάει ώστε οι αυξήσεις στους λογαριασμούς να είναι διαχειρίσιμοι, δεδομένου ότι χωρίς την παρέμβαση της πολιτείας θα ήταν τουλάχιστον διπλάσιες.

Όχι ακόμα μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης

Πιστός στη γραμμή ότι δεν δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα ή που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα κι άρα τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έβαλε «πάγο» - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση - στις ελπίδες για μείωση ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης για  το καλάθι της νοικοκυράς.

Επισήμανε ότι η εν λόγω επιλογή μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τους στόχους των εσόδων τη στιγμή που το 2022 απαιτείται σημαντική προσαρμογή. «Θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Επίσης, μια τέτοια παρέμβαση, εάν την επέλεγε η ελληνική κυβέρνηση τελικά, θα έπρεπε να ήμασταν απολύτως βέβαιοι ότι η μείωση του ΦΠΑ θα έφτανε τελικά στον καταναλωτή και δεν θα χανόταν μέσα στην αξιακή αλυσίδα. Δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μας να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο μέτρο διότι ακόμα είμαστε Ιανουάριο, καλά-καλά δεν έχει κλείσει ο Ιανουάριος, πρέπει να έχουμε μια εικόνα για την υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ηχηρά μηνύματα σε Τουρκία – Ερντογάν

Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στην Τουρκία εν μέσω της συστηματικής, το τελευταίο διάστημα, έξαρσης της εμπρηστικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε την άποψη ότι η πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα δεν είναι πιθανή, καθώς μια γεωπολιτική περιπέτεια θα είχε ακόμη πιο δραματικές συνέπειες στην ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία της. Κάλεσε εκ νέου την τουρκική ηγεσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αποδείξει εμπράκτως τη θέλησή της για ειλικρινή διάλογο με την Αθήνα, και έστειλε σαφή μηνύματα στον Ταγίπ Ερντογάν.

«Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Η πόρτα του διαλόγου και η δική μου προσωπική δυνατότητα να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο Erdogan υπάρχει πάντα. Υπάρχουν σημεία και πεδία στα οποία και σήμερα συζητάμε, παραδείγματος χάρη η τουριστική συνεργασία. Αλλά τουλάχιστον σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας και τη θωρακίζει έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Ο ίδιος στηλίτευσε τη διατήρηση του casus belli και το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, απαντώντας με νόημα πως: «Έχουμε υψώσει γραμμές άμυνας διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές. Έχουμε χτίσει συμμαχίες με πάρα πολύ μεγάλη ισχύ». Πρόσθεσε, δε, ότι: «Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες, θα είμαστε γείτονες για πάντα, είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί και είναι στη χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή το δρόμο της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα, το έχουμε αποδείξει εξάλλου έμπρακτα».

Ούτε βήμα πίσω στους «τραμπούκους» στα Πανεπιστήμια

Στη σκιά των απαράδεκτων επεισοδίων των τελευταίων ημερών, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στους πρωταγωνιστές της βίας στα Πανεπιστήμια, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση «δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω» στη δέσμευσή της για την πανεπιστημιακή αστυνομία για την προάσπιση της ασφάλειας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας, δίνοντας έτσι και μία απάντηση στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

«Τα πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης και όχι τραμπουκισμού. Οι πρυτάνεις να συνεργαστούν και να εκπονήσουν σχέδια ασφάλειας, έχουν υποχρέωση απέναντι στα ιδρύματα τους να συνεργαστούν με πολιτεία για να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλήγοντας με νόημα πως: «Δεν θα κερδηθεί αυτή η μάχη από αυτούς, θα κερδηθεί από το κράτος δικαίου. Και αν χρειαστεί η αστυνομία να μπαίνει πιο συχνά στα πανεπιστήμια για να εκκενώνει καταλήψεις θα το κάνει».

Στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον κορυφαίο λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, υποστηρίζοντας ότι η σχέση τους παραμένει εξαιρετική, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «μπαράζ χυδαίων επιθέσεων», στοχοποίηση του καθηγητή και εντέλει προσπάθεια «δολοφονίας χαρακτήρα», που τον οδήγησε να κάνει ένα βήμα πίσω.