Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ο μπαμπάς μου έφερε τα Rafale. Ο μπαμπάς μου είναι εκεί». Αυτές ήταν ίσως οι πιο συγκινητικές στιγμές στην τελετή υποδοχής των έξι Rafale στην 114 πτέρυγα μάχης στην Τανάγρα. Μακριά από τις όποιες ανακοινώσεις, ανεξάρτητα από τη σημασία που έχουν τα έξι Rafale για την Πολεμική μας Αεροπορία, αυτές οι φωνές των μικρών παιδιών κάνουν τη διαφορά γιατί είναι οι πιο ανθρώπινες

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα επιδόματα επικινδυνότητας στις Ενοπλες Δυνάμεις

Στις αναρτήσεις που έκαναν οι δημοσιογράφοι, Κώστας Σαρικάς και Λιάνα Σπυροπούλου ακούγονται τα παιδιά που βρίσκονται στην Τανάγρα να λένε ενθουσιασμένα: «Ο μπαμπάς μου έφερε τα Rafale». Κάποιο παιδί, πιο νέο σε ηλικία, δηλώνει κουρασμένο από την αναμονή. Η κορούλα ενός πιλότου όταν είδε τα Rafale να προσεγγίζουν τη βάση της Τανάγρας φώναξε: «Ο μπαμπάς μου είναι εκεί!».

Η μικρούλα περίμενε για πάνω από μια ώρα για να του δώσει μια ανθοδέσμη και αυτή η αναμονή άξιζε, καθώς οι περισσότερες οικογένειες των πιλότων είχαν να τους δουν από έξι έως οκτώ μήνες αφού ήταν στην Γαλλία για εκπαίδευση. 

Rafale: Τα μαχητικά που προστίθενται στην Πολεμική Αεροπορία 

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπήκε από σήμερα και επίσημα σε μια νέα εποχή. Τα έξι πρώτα πανίσχυρα Rafale F3R έφτασαν στην Ελλάδα, έκαναν τιμητική διέλευση στον αττικό ουρανό πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και κατευθύνθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής τους.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη «έσκισαν» τον ουρανό της Αττικής με τους κυβερνήτες τους, τους Ελληνες πιλότους που εδώ και 10 μήνες εκπαιδεύονταν στη Γαλλία, να στέλνουν το δικό τους μήνυμα. «Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι, η 332 μοίρα πετά στο μέλλον» ανέφεραν οι πιλότοι ενώ λίγο νωρίτερα ο πύργος ελέγχου της 114ΠΜ υποδεχόταν τα αεροσκάφη λέγοντας «Γεράκι Red καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια».

Παρών στην επίσημη υποδοχή τους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπέμποντας ηχηρά μηνύματα αποτρεπτικής ισχύος και εμβάθυνσης των διεθνών συμμαχιών της χώρας εν μέσω της κλιμακούμενης προκλητικότητας της Τουρκίας και της ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Αεροπορική υπεροχή

Με την απόκτηση των Rafale, η δύναμη πυρός της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να πολλαπλασιαστεί, καθώς τα προηγμένα συστήματά τους προσφέρουν αεροπορική υπεροχή. Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου παρέχει δυνατότητα ενεργού Stealth που επιτρέπει στον πιλότο του γαλλικού μαχητικού να κάνει jamming στο αντίπαλο αεροσκάφος χωρίς το ραντάρ του εχθρικού μαχητικού να καταλαβαίνει ότι στην περιοχή υπάρχει άλλο τζετ. Ως δικινητήριο αεροσκάφος, απέναντι σε μονοκινητήρια μαχητικά όπως τα F-16, το Rafale έχει πλεονέκτημα. Μπορεί να εκτελεί με μεγαλύτερη άνεση αποστολές συνοδείας ενώ παράλληλα έχει τον χρόνο να εμπλέκεται σε αερομαχίες προσφέροντας σε άλλα φίλια μονοκινητήρια αεροσκάφη τον χρόνο για να εκτελέσουν την αποστολή τους.