Μενού
  • Α-
  • Α+

Την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση μετά και το «πράσινο φως» που άναψαν οι ειδικοί, απόφαση που ξένισε πολλούς δεδομένου πως όλο το προηγούμενο διάστημα αυτό που ακούγαμε ήταν πως χωρίς να αρχίσουν να υποχωρούν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας τα μέτρα θα μείνουν ως έχουν.

Διαβάστε ακόμη: Χάπι κατά του κορονοϊού: Ξεκινά η χορήγησή του από Δευτέρα με παράδοση κατ' οίκον - Ποιοι οι δικαιούχοι

Με αυτές τις σκέψεις, όταν η χώρα έχει περίπου 100 νεκρούς την ημέρα και σταθερά γύρω στους 650 διασωλημένους ασθενείς, λίγοι περίμεναν τις χθεσινές ανακοινώσεις για άρση των μέτρων. Υπάρχει, όμως, εξήγηση και αυτή ήρθε δια στόματος της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνας Παπαευαγγέλου.

«Παρακολουθώντας την εικόνα της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, βλέπουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων που οφείλονται στην Όμικρον, κι αυτό κυρίως οφείλεται στη συμπεριφορά όλων μας που συνειδητοποιήσαμε αυτό το μεγάλο πανδημικό κύμα της Όμικρον και όλοι τροποποιήσαμε τη συμπεριφορά μας, ο καθένας ξεχωριστά» είπε αρχικά η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, η οποία εμφανίζει σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα. Αναφορικά με τους σκληρούς δείκτες και κυρίως με τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων ξέρουμε ότι αυτά ακολουθούν. Βλέπουμε τις νέες διασωληνώσεις και τους ανθρώπους που χάνονται, ότι είναι άνθρωποι που είχαν νοσήσει πριν από τα Χριστούγεννα. Είναι λογικό να ξέρουμε ότι αυτοί οι δείκτες θα μειωθούν πολύ πιο αργά».

Παράλληλα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συμπλήρωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν έχουμε πρόθεση να δοθεί ένα μήνυμα ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα. Τα πράγματα πάνε όπως πάνε και στον υπόλοιπο κόσμο, έχουμε την επικράτηση μιας μετάλλαξης Όμικρον, η οποία ελπίζουμε -με βάση αυτά που ξέρουμε- ότι τα νέα κρούσματα θα οδηγήσουν σε λιγότερες εισαγωγές και σε λιγότερη επιβάρυνση του συστήματος υγείας, όμως αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι άνθρωποι που νόσησαν προηγουμένως και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Είναι κατεξοχήν άνθρωποι ανεμβολίαστοι. Αυτό κάθε μέρα το επιβεβαιώνουμε ότι άνθρωποι που χάνονται είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Κι αν υπολογίσει κανείς και τους ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, φτάνουμε σχεδόν στο 100%».

Με μουσική και ελεύθερο ωράριο εστίαση και ψυχαγωγία - Όσα ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης

Την χαλάρωση των μέτρων που αφορούν στην εστίαση και την διασκέδαση ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο υπουργός Υγείας. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θάνος Πλεύρης:

  • Εστίαση και διασκέδαση: Επαναφορά μουσικής, κατάργηση ωραρίου στην εστίαση - Μόνο καθήμενοι πελάτες
  • Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Λόγω της κακοκαιρίας Ελπίς που προκάλεσε δυσκολίες στις μετακινήσεις πολιτών που επιθυμούσαν να εμβολιαστούν, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που έληγαν στις 31 Ιανουαρίου θα λήξουν στις 7 Φεβρουαρίου 2022.
  • Γήπεδα: Την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί η αύξηση της χωρητικότητας των γηπέδων.

Σε ισχύ παραμένει το μέτρο της υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/rapid test για είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, λιανεμπόριο και η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ.

Τέλος, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση υπήρξε έντονη διχογνωμία κυρίως για τον περιορισμό του ωραρίου με αρκετούς ειδικούς να μη συμφωνούν με την άρση του συγκεκριμένου μέτρου λόγω των «κόκκινων» σκληρών δεικτών, ενώ δεν επιθυμούσαν ούτε την επιστροφή της μουσικής και ήθελαν τουλάχιστον μια βδομάδα παράταση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA