Μενού
  • Α-
  • Α+

Φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα. Εκεί που η Δευτέρα φαινόταν πως θα κυλήσει ήρεμα, ήρθε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός να…ταράξει την ηρεμία του συστήματος, καθώς πιάστηκε να χαζογελάει με τον κυνισμό του αποτυχημένου πρώην υπουργού Πέτρου Δούκα για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων της Ηλείας. Όπως στρώνει κανείς, έτσι κοιμάται, λέει η σοφή γιαγιά μου…

Κεραμίδα στο Στρασβούργο

Το πιο αστείο είναι ότι το μοιραίο τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκε τον Σπήλιο Λίβανο στο Στρασβούργο, όπου έδινε το παρών στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας. Μαθαίνω ότι το τηλεφώνημα δεν ήταν σε καθόλου φιλικό ύφος και ο πρωθυπουργός ήταν, για να το πω κομψά, έξαλλος με τον υπουργό και προσωπικό του φίλο, αφήνοντας του ελάχιστα περιθώρια να μην παραιτηθεί. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ο σύντροφος Σπήλιος έχει ξεμείνει στο Στρασβούργο, καθώς δεν υπάρχει κάθε μέρα απευθείας πτήση για Αθήνα. Κι έτσι, μη όντας υπουργός, θα πρέπει να περιμένει ως αύριο Τετάρτη για να γυρίσει, κατά πάσα πιθανότητα. Υπουργός πήγε, βουλευτής γυρίζει….

Ο φίλος Σπήλιος

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ο Σπήλιος Λιβανός είναι κανονικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί είναι ίδια γενιά και συμμαθητές στο Κολλέγιο της Αθήνας, ενώ μετά βρέθηκαν και στο πανεπιστήμιο, στη Βοστώνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Χάρβαρντ, ο Σπήλιος Λιβανός στο Άμχερστ. Μάλιστα, λίγο έως πολύ εξελέγησαν και μαζί για πρώτη φορά στη Βουλή, ο Μητσοτάκης το 2004 και ο Λιβανός το 2007. Εξ ου και ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε σφόδρα με το γέλιο του φίλου του, ο οποίος κατάλαβε ότι δεν μπορεί να ποντάρει στην προσωπική του σχέση με τον κ. Μητσοτάκη. Ο οποίος ίσως και επειδή είναι φίλος του, επέδειξε ακόμα πιο άμεσα αντανακλαστικά στην περίπτωση του κ. Λιβανού. 

Η ενόχληση Καραμανλή

Μπορώ να σας πω, παράλληλα, ότι το εν λόγω βίντεο προκάλεσε και την αγανάκτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είδε τον άλλοτε υπουργό του να λέει μια σειρά ανοησίες για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων και να θίγει, εμμέσως πλην σαφώς, και τον ίδιο. Σκέφτηκε να απαντήσει, αλλά μετά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει νόημα να εξηγήσει πώς δόθηκαν τότε οι αποζημιώσεις -που, βεβαίως, δεν τις έδωσε…χεράτες ο Πέτρος Δούκας στους πολίτες της Ηλείας. «Βράζει», πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος θέλει να…αγιάσει και δεν τον αφήνουν. 

Τύφλα να ‘χει ο Ρουσόπουλος

Το πιο αστείο, μέσα σε όλα, είναι ότι ο Δούκας είναι σε τέτοια κατάσταση οίησης που νόμιζε ότι…κέρδισε και μόνος του τις εκλογές του 2007. Δηλαδή, άμα έκανε αυτά ο Πέτρος ο Δούκας, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος που κοιμόταν στον καναπέ του γραφείου του στο Μαξίμου για πολλά βράδια και ξελάσπωσε την κυβέρνηση Καραμανλή, τι θα έπρεπε να πει; Βεβαίως, είναι γνωστός ο Πέτρος Δούκας για διάφορα εμπρηστικά που λέει ανά καιρούς. Για παράδειγμα, αυτός δεν ήταν που έβαζε τον μακαρίτη τον Γιάννη Αγγέλου, τον διευθυντή του γραφείου του Κώστα Καραμανλή, στο κάδρο του Βατοπεδίου; Και πέθανε ένας έντιμος άνθρωπος με τη στάμπα του διεφθαρμένου;

Το μήνυμα της επιλογής Γεωργαντά

Μόλις καρατόμησε τον Λιβανό, ο πρωθυπουργός είπε στους συνεργάτες του ότι δεν θα αργούσε να βρει τον αντικαταστάτη του. Και λίγο μετά, τηλεφώνησε στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά και του είπε τα καλά μαντάτα. Ο βουλευτής Κιλκίς (αγροτικός νομός) αναλαμβάνει για πρώτη φορά υπουργός, ενώ θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι εκτιμώ πως η επιλογή Γεωργαντά, ενός εν ενεργεία υφυπουργού δηλαδή, δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι και τόσο διατεθειμένος να τραβήξει… χαρτί από την τράπουλα των γαλάζιων βουλευτών που δεν έχουν ακόμα υπουργοποιηθεί. Όσο για τις αρμοδιότητες του κ. Γεωργαντά στο υπουργείο, να σας πω ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα πάνε στον κ. Πιερρακάκη ή στον υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο. Με δεδομένη τη σχέση Πιερρακάκη-Λιβάνιου, πάντως, ένα και το αυτό είναι. 

Δώρο στους ΠΑΣΟΚους;

Συνομιλητής μου που μου τηλεφώνησε χθες αργά, πάντως, μου προσέθεσε μια ενδιαφέρουσα διάσταση στο θέμα: Mου είπε την άποψη ότι η ιστορία Λιβανού-Δούκα θα είναι πρόβλημα για το Μαξίμου, διότι ανασύρει τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης Καραμανλή και αποξενώνει τους ήδη προβληματισμένους κεντρογενείς ψηφοφόρους της ΝΔ, οι οποίοι ήταν κρίσιμη μάζα το 2019. Δεν έχω αμφιβολία ότι στο ΠΑΣΟΚ κάνουν πάρτι με την επαναφορά της συζήτησης στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή. Και δε νομίζω ότι ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σήμερα το πρωί θα δώσει συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, θα αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA