Μενού
  • Α-
  • Α+

Την αύξηση στον τουρισμό στη χώρα μας βλέπει με συνέντευξή της στο Reader η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη. Ηδη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ξεπεράστηκαν σε ποσοστό 58% τα έσοδα του 2019 και παρατηρείται αύξηση κατά 144% σε σχέση με το 2020 με τις προκρατήσεις για το 2022 να είναι αρκετά υψηλές και πολύ ενθαρρυντικές. 

«Οι τουρίστες λειτουργούν ως οι καλύτεροι διαφημιστές για την Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά η κυρία Ζαχαράκη και τονίζει ότι είναι ραγδαία η άφιξη των κρουαζιερόπλοιων στη χώρα μας, τη στιγμή που «ανθίζουν» και άλλα είδη τουρισμού όπως η γαστρονομία, ο οινοτουρισμός και οι εναλλακτικές διακοπές. Στη συνέντευξή στο Reader η κυρία Ζαχαράκη μιλά ακόμη για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», αναφέρεται στους βασικούς στόχους του υπουργείου ενώ κάνει και μια αποτίμηση της πορείας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έως σήμερα. 

Πώς αποτιμάτε την προηγούμενη τουριστική χρονιά; 

«Το μεγάλο στοίχημα του 2021 ήταν η δυναμική ανάκαμψη και αυτή επιτεύχθηκε με το παραπάνω, όπως μαρτυρούν και τα στοιχεία. Ξεπεράσαμε το 58% των εσόδων του 2019 και είχαμε αύξηση 144% με βάση το 2020. Επίσης, είχαμε και ποιοτικά επιτεύγματα όπως την αύξηση κατά περισσότερο από 25% της δαπάνης ανά επισκέπτη. Ολα αυτά δεν έγιναν τυχαία, αλλά με μεθοδικό σχέδιο, με δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος και την μετέπειτα λειτουργία του τουρισμού που τηρήθηκαν και στοχευμένες πρωτοβουλίες όπως το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID που πρώτος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε. Και η επιτυχία του 2021 είναι βάση με την οποία ξεκινάμε για ένα ακόμη καλύτερο 2022».

Ποιες είναι οι προοπτικές για τη φετινή σεζόν;

«Οι ενδείξεις είναι ήδη εξαιρετικά θετικές. Η μία μετά την άλλη μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η ΕasyJet, η Jet2 ή η Τransavia κ.α. αυξάνουν τις θέσεις τους προς την Ελλάδα σε επίπεδα υψηλότερα και από την προπανδημική εποχή ενώ οι προκρατήσεις είναι ήδη πολύ υψηλές και ενθαρρυντικές. Τις ίδιες αισιόδοξες προβλέψεις διαπιστώνουμε και για την κρουαζιέρα με ραγδαία αύξηση προγραμματισμένων αφίξεων κρουαζιερόπλοιων. Οι τουρίστες, οι οποίοι πέρυσι απόλαυσαν ποιοτικές και ασφαλείς διακοπές στην Ελλάδα, φέτος λειτουργούν ως οι καλύτεροι διαφημιστές του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό. Επίσης, οι δράσεις μας το 2021 για τον εναλλακτικό τουρισμό, αρχίζουν ήδη να καρποφορούν, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η γαστρονομία και ο οινοτουρισμός, και η Ελλάδα απευθύνεται πλέον με αξιώσεις σε κοινά που ενδιαφέρονται, πέραν των παραδοσιακών διακοπών "ήλιου και θάλασσας", για έντονες και ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Αναπτύσσουμε μάλιστα ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες για να αυξήσουμε κατακόρυφα την προστιθέμενη αξία του θεματικού τουρισμού στο συνολικό τουριστικό μας προϊόν. Φέτος για πρώτη φορά είχαμε καμπάνια για τον χειμερινό τουρισμό, πολύ σύντομα θα έχουμε καμπάνια για το city break και τη μεγάλη εκστρατεία προβολής για το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι η τουριστική ανάπτυξη να αφορά όλη τη χώρα».

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό του αύριο; 

«Ξεχωρίζω δύο: την ανάγκη  της τουριστικής ανάπτυξης με περισσότερο προσωπικό με κατάρτιση και δεξιότητες και την ανάγκη στοχευμένης επένδυσης σε υποδομές, παραδοσιακές και ψηφιακές, για το τουριστικό μας προϊόν. Γι’ αυτό, στο κρίσιμο ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού, στηρίζουμε τις σχολές μας, σχεδιάζουμε μία νέα τουριστική ακαδημία με ένα ευρύ σχέδιο αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης με τεχνική βοήθεια της ευρωπαϊκής επιτροπής, διευρύνουμε τις δυνατότητες και τις θέσεις της μετεκπαίδευσης και διευρύναμε τις επιλογές της πρακτικής άσκησης, και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων 20.000 θέσεων. Ως προς τις υποδομές, αξιοποιούμε τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης για αναβάθμιση υποδομών με έμφαση στους τουριστικούς μας λιμένες αλλά και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (ιδιαίτερα γαστρονομικό, ευεξίας, καταδυτικό, ορεινό). Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε πολλά πεδία τουριστικής δραστηριότητας πέραν των παραδοσιακών, με πληθώρα επιλογών για κάθε επισκέπτη».

Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι για τον ελληνικό τουρισμό;

«Το βασικό μας τρίπτυχο είναι: ποιότητα - ισορροπία - βιωσιμότητα. Μας ενδιαφέρει να δίνουμε περισσότερες αυθεντικές επιλογές υψηλής ποιότητας σε περισσότερες εποχές του χρόνου, αυξάνοντας τα έσοδα ανά επισκέπτη. Ακόμη, θέλουμε η τουριστική ανάπτυξη να διαχυθεί ισόρροπα στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων κάθε περιοχής. Και τέλος θέλουμε να τα πετύχουμε όλα αυτά μεριμνώντας για την προστασία του περιβάλλοντος, με την τουριστική δραστηριότητα να αναπτύσσεται όχι ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά προς τη φύση».

Κυρία Ζαχαράκη λαμβάνουμε συχνά ερωτήματα για το πότε θα πληρωθεί το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους». Υπάρχει κάποιος προγραμματισμός;

«Το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από το υπουργείο μας για να παράσχει στήριξη στις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας κατά τη δύσκολη διετία 2020 και 2021.  Από το πρόγραμμα  ωφελήθηκαν 157.075 τουριστικές επιχειρήσεις και ταξίδεψαν πάνω από 200.000 συμπολίτες μας. Σύμφωνα με τον νέο Ν. 4875/21 νομοθετήσαμε ότι οι καταβολές για το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους να είναι ακατάσχετες και ασυμψήφιστες με οφειλές σε φόρους και Δημόσιο. Ακόμα, οι δικαιούχοι δεν έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν ως δικαιολογητικό φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την είσπραξη της πληρωμής τους. Όπως συμβαίνει σε τέτοιου είδους προγράμματα, η εξόφληση των δικαιούχων πραγματοποιείται απολογιστικά. Ήδη στις 30 Δεκεμβρίου 2021 καταβλήθηκε ποσό 400.000 ευρώ ενώ στις 10 Φεβρουαρίου 2022 καταβλήθηκαν 400.000 ευρώ και μάλιστα σχεδόν το ¼ των χρημάτων πήγαν στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις. Η επόμενη πληρωμή θα γίνει τις επόμενες 10 μέρες και θα φτάσει το ποσό των 800.000 ευρώ». 

Ποια είναι η αποτίμηση σας για την θητεία της κυβέρνησης μέχρι σήμερα;

«Είμαι περήφανη για το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τις μεγάλες κρίσεις με αποφασιστικότητα και με επιλογές ευθύνης. Στον Εβρο και στα νησιά αντιμετώπισε αποτελεσματικά κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων μας και θωράκισε την εθνική μας άμυνα. Εν μέσω πανδημίας κράτησε όρθια τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με πρωτοφανή μέτρα στήριξης, οργάνωσε μία υποδειγματική εμβολιαστική διαδικασία και άνοιξε με επιτυχία την οικονομία μας, η οποία με αιχμή του δόρατος τον τουρισμό ξεπέρασε κάθε προσδοκία ανάπτυξης το 2021. Και όλα αυτά τα έκανε πάντα στηρίζοντας τη μεσαία τάξη, δίνοντάς της πίσω πολλά από όσα της στέρησε - επί σκοπώ μάλιστα - η προηγούμενη κυβέρνηση, μειώνοντας φόρους και εισφορές. Είναι αλήθεια ότι η ενέργεια και η κρίση βαρύνουν πολύ τον οικογενειακό προγραμματισμό. Η κυβέρνησή μας όμως, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά για να μπορέσουν να σταθούμε όλοι σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον. Εμείς θα πρέπει να συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε ακόμα περισσότερα για το μέλλον, ώστε να θεμελιώσουμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε και μας αξίζει, την Ελλάδα της δημιουργικότητας και των ευκαιριών για όλους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA