ΠΟΛΙΤΙΚΗ
02/03/2022 12:38

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: «Παγώνουν» για 3.000 ευάλωτους δανειολήπτες - Το ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε το «πάγωμα» στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για 3.000 ευάλωτους δανειολήπτες και τόνισε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με το 2019

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: «Παγώνουν» για 3.000 ευάλωτους δανειολήπτες - Το ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
(πηγή: Ελλ. Κυβέρνηση)
Ανάγνωση:

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για 3.000 ευάλωτους δανειολήπτες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο. «Σε ό,τι αφορά τώρα την πρώτη κατοικία των πιο αδύναμων, με το νέο νομοσχέδιο παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. Και απλώνεται έτσι ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πιο συγκεκριμένα, πρόσθετο δίκτυ προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, μέσω της αναστολής κάθε διαδικασίας πλειστηριασμού για 3.000 ακίνητα που αποτελούν πρώτη κατοικία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, αποτυπώνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό όσων δοκιμάζονται περισσότερο. Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Ενδιάμεσο Πρόγραμμα Συνεισφοράς Δημοσίου για τη στήριξη ευάλωτων οφειλετών» του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παρουσίασε στο Υπουργικό ο Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

Video Loading...

ΕΝΦΙΑ: Μειωμένος κατά 30% σε σχέση με το 2019

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι ρυθμίσεις «περιλαμβάνουν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από αυτές που είχαμε υποσχεθεί».

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι συνολικά οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα καταβάλουν κάτι παραπάνω από 30% λιγότερο φόρο για τα ακίνητά τους σε σχέση με αυτό το οποίο πλήρωναν το 2019. Μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση για όσους κατοικούν σε ζώνες χαμηλής και μέσης τιμής. Μικρή αύξηση θα βαραίνει μόνο μία μικρή μειοψηφία ιδιοκτητών σε περιοχές υψηλής αξίας. Διορθώνονται με αυτό τον τρόπο αδικίες του παρελθόντος», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η παρέμβαση αυτή καθίσταται ι εξαιρετικά επίκαιρη τώρα, λαμβάνοντας υπόψη την πίεση την οποία δέχονται τα νοικοκυριά και το εισόδημά τους.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της ελάφρυνσης από τα βάρη που προκαλούν οι φόροι και οι εισφορές του παρελθόντος. «Μία πολιτική η οποία με αυτό τον τρόπο μειώνει τα έξοδα των νοικοκυριών, αυξάνει τη δυνατότητά τους να αμυνθούν απέναντι στην ακρίβεια», είπε.

Ανάχωμα στο ράλι των τιμών της ενέργειας

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία και στις οικονομικές επιπτώσεις της πρωτόγνωρης κρίσης, που οδηγεί τις τιμές της ενέργειας σε ξέφρενο ράλι, δοκιμάζοντας τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Δεν θα τις κρύψουμε. Θα πρέπει να τις διαχειριστούμε και θα τις διαχειριστούμε», διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επανέλαβε ότι η ρητορική περί φθηνού λιγνίτη είναι μύθος και υπογράμμισε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ενέργεια, το οποίο εκτείνεται σε πολλά επίπεδα, διαβεβαιώνοντας εκ νέου ότι πέρα από τα 2 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη διατεθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων «η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί με έμφαση πάντα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

«Προωθούμε ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή στήριξη για την απορρόφηση των ανατιμήσεων και βέβαια την προστασία του εισοδήματος, που πρέπει να αποτελεί πρώτη πολιτική μας προτεραιότητα. Αυτήν υπηρετούν και δύο από τα νομοθετήματα τα οποία θα εξετάσουμε και θα εγκρίνουμε σήμερα: ο ακόμα χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ και η προστασία της πρώτης κατοικίας και των πιο ευάλωτων», τόνισε.

Τομές στη Δικαιοσύνη για ταχύτερη απονομή

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, με το οποίο καθιερώνονται για πρώτη φορά σαφή κριτήρια για τη διαμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας. «Ποια δικαστήρια και σε ποιες έδρες πρέπει να λειτουργούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες», είπε. Παράλληλα για πρώτη φορά οι δικαστικές αποφάσεις θα είναι ψηφιακά προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο.

«Και, ίσως το πιο σημαντικό στο εξής οι δικαστικοί λειτουργοί θα αναβαθμίζονται με βάση τη διαρκή τους επιμόρφωση αλλά και θα αξιολογούνται. Επαναλαμβάνω, θα αξιολογούνται από τους συναδέλφους τους με βάση την ταχύτητα έκδοσης των αποφάσεών τους. Πρόκειται για μία πολυεπίπεδη παρέμβαση που λύνει προβλήματα δεκαετιών της Δικαιοσύνης. Κυρίως, όμως, έρχεται να αντιμετωπίσει το μεγάλο ζήτημα της γρήγορης απονομής της και ταυτόχρονα να εγγυηθεί την εγκυρότητα και τη διαφάνεια των αποφάσεών της. Είναι δηλαδή μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση η οποία ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΦΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ