Μενού
  • Α-
  • Α+

Επαρκή χαρακτήρισε τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης. «Ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε κάθε Έλληνα να δίναμε, η αντιπολίτευση πάλι θα γκρίνιαζε. Ναι, υπάρχει πολλή πίεση και μεγάλη δυσκολία και βοηθάμε όσο μας επιτρέπεται», ανέφερε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης σχετικά με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμηΚάρτα καυσίμων: Πώς θα δίνεται η επιδότηση για βενζίνη και πετρέλαιο - Οι δικαιούχοι

Για την επιδότηση στη βενζίνη ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως «με τις σημερινές τιμές, μετά την επιδότηση οι τιμές είναι εκείνες που ήταν προ κρίσης, προ του πολέμου, όχι το φθινόπωρο που ήταν ακόμη πιο χαμηλά». «Η κατανάλωση έχει πέσει, αν μειώναμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ το όφελος θα ήταν το ίδιο. Κάθε 10 λεπτά μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, είναι πάνω από 70 εκατομμύρια τον μήνα, δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός. Η μείωση στην κατανάλωση οφείλεται και σε ψυχολογικούς λόγους. Όταν ο άλλος ακούει ότι γίνεται πόλεμος, μαζεύεται», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας ότι «δεν ισχύει το αξίωμα ότι μείωση φόρου αυτόματα σημαίνει αύξηση κατανάλωσης, σε αυτήν την περίπτωση δεν ισχύει, τι να κάνουμε…».

«Δεν κρυώνει ο κόσμος σήμερα. Η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι τριπλάσια σε σχέση με την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος έχει μια κυβέρνηση που είναι στο πλάι του συνεχώς», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης. Ακόμη, ανέφερε πως «δεν είναι ώρα τώρα για το “Τσοβόλα, δώστα όλα“. Δεν είναι αυτή η στιγμή. Την ημέρα που ανακοινώσαμε τα μέτρα, οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την Ελλάδα και πλέον είμαστε μισό βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Ξέρουμε σήμερα ότι όταν οι οίκοι αξιολόγησης σε βάλουν “στο μάτι”, δεν έχει ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Πρέπει να είμαστε σοβαροί». Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «δεν θα τινάξουμε τη χώρα στον αέρα για κανέναν».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές και τα κρούσματα αισχροκέρδειας, υποστήριξε πως «υπάρχουν έλεγχοι διαρκείς στην αγορά. Έχουν μπει μεγάλα πρόστιμα, τα μεγαλύτερα πρόστιμα για αισχροκέρδεια έχουν μπει επί Αδώνιδος Γεωργιάδη, δεν μπορεί να μου πει τίποτα η αντιπολίτευση».

«Τα άλευρα και το ηλιέλαιο, πλην της ενέργειας, είναι τα βασικά προϊόντα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχω ζητήσει να γίνουν πλατφόρμες για τα προϊόντα αυτά, για να ξέρουμε τα αποθέματα που υπάρχουν. Σε ευρωπαϊκές χώρες έχει τεθεί και όριο στην πώλησ'ξ τους από σούπερ μάρκετ», σημείωσε. Μάλιστα, συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να αποκλείσω μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως αυτά. Η κυβέρνηση είναι πάνω από το πρόβλημα, ενώ πιέζει την ΕΕ για να δοθεί μια πανευρωπαϊκή λύση. Τι να κάνω; Να πάω να φέρω άλευρα μόνος μου;», ενώ στην συνέχεια της συζήτησης είπε «ευτυχώς στην Ευρώπη έχουν κοινούς χάρακες και μας μετρούν όλους το ίδιο. Ο μέσος όρος πληθωρισμού στην Ευρώπη είναι 6,2% και στην Ελλάδα είναι 6,3%, άρα κάνουμε ότι και οι υπόλοιποι είναι η απάντηση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA