Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει και τα μέτρα κατά της ακρίβειας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την επίθεση με το... καλησπέρα. «Δεν αγγίζετε τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας. Δεν αντιμετωπίζετε την κρίση. Μπορεί να επουλωθεί με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής. Δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικής ευστάθειας αλλά υποδείγματος. Βρίσκεστε ακόμα στο 2019, όχι στο 2022... είναι η βασική σκέψη σας μην τυχόν και αγγίξουμε τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών μεταξύ των οποίων και η δήθεν δημόσια ΔΕΗ. Μια λογική παρωχημένη αναποτελεσματική για την κοινωνία και απολύτως επικίνδυνη για μια περίοδο κρίσης. Θα είναι περίοδος πολεμικής οικονομίας. 

Επιδοτείτε την αισχροκέρδεια με δημόσιο χρήμα

«Ποιο είναι λοιπόν το αντίδοτό σας κ. Μητσοτάκη σε αυτή την κρίση που χασκογελάτε; Να βγάζετε λίγα χρήματα από το δημόσιο ταμείο για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια και να δίνετε ανεπαρκέστατες επιδοτήσεις στον καταναλωτή; Είπατε οφείλουν όσοι έχουν υπερκέρδη να καταθέσουν μερίδιο. Μόνες τους; Δεν πρέπει να νομοθετήσετε εσείς; Γιατί αφήνετε ακόμη αλώβητο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας των ηλεκτροπαραγωγών ενέργειας. Γιατί δεν βάζετε φραγμό στα υπερκέρδη είτε με πλαφόν είτε με φορολόγηση. Λέτε δεν έχετε κάνει ακόμα την άσκηση και περιμένετε τη ΡΑΕ;

Εμείς την έχουμε κάνει την άσκηση. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε – κι αν θέλετε να τα δημοσιοποιήσετε εσείς γιατί δεν είναι στάση σοβαρότητας πρωθυπουργού 8 μήνες μετά που λεηλατείτε το εισόδημα των πολιτών να λέτε έδωσα εντολή στη ΡΑΕ...

Σύμφωνα με την άσκηση από τον Ιούλιο 2021 έως Φλεβάρη 2022 το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η μεγαβατώρα. Η μέση συνολική τιμή της ελληνικής χονδρικής αγοράς ήταν στα 202 ευρώ τη μεγαβατώρα. Και τελευταία έχει εκτοξευτεί η τιμή ακόμα και στα 300-350 ευρώ κάποιες μέρες. Αρα σημαίνει ότι είχαν υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατώρα. Το λέω υπερκέρδος γιατί στην αντίστοιχη περσινή χρονιά το αντίστοιχο κέρδος για τη μεγαβατώρα ήταν 2 έως 3 ευρώ. Δεν είναι αυτό υπερκέρδος; 

Τα κλεμμένα και τα γαλάζια golden boys της ΔΕΗ

Άρα συνολικά υπερκέρδη 1,7 δις ευρώ το τελευταίο 8μηνο. Αν αφαιρέσεις φόρους προκύπτει 1,4 δισ.€ και εσείς δίνετε 600 εκατομμύρια για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια.  Και εσείς εδώ μας μιλάτε για λεφτόδεντρα και που θα βρείτε τα λεφτά να στηρίξετε την κοινωνία και την οικονομία. Πρέπει να φορολογηθούν, εγώ θα πω πρέπει να επιστραφούν στην κοινωνία που στενάζει.  Στη ΔΕΗ των golden boys... με παχυλούς μισθούς 8.000 ευρώ... Από τα 1,4 δισ.€ το 1 δισ. περίπου αντιστοιχεί στη ΔΕΗ των γαλάζιων παιδιών. Τι περιμένετε για να πάρετε πίσω αυτά τα κέρδη; Πάρτε πίσω τα κλεμμένα...

Αρνείστε τη φορολόγηση

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει σε βαθιές τομές έτσι ώστε να ρυθμιστούν οι τιμές στην ενέργεια, αναφέροντας πως στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να το αρνείται. «Αρνείστε τη φορολόγηση στα ουρανοκατέβατα κέρδη», σχολίασε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουμε κάνει τίποτα για όλα αυτά. Επιδοτούμε από το δημόσιο ταμείο την αισχροκέρδεια της ΔΕΗ και των άλλων εταιρειών», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η χώρα έχει τη χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή. «Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση ευθύνης και όχι από μια κυβέρνηση δικαιολογίας. Και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας υφίστανται πίεση. Οι δικαιολογίες πρέπει να τελειώσουν κάποια στιγμή. Και οι ανόμοιες συγκρίσεις. Συγκρίνετε κ. Μητσοτάκη τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα πάνω από το κεφάλι του και το τι κάνετε εσείς, με 37 εκατ. ευρώ και ρυθμισμένα χρέη. Είναι σαν να παίζεις σε δικό σας γήπεδο, με δικό σας διαιτητή. Ωραία μαγκιά. Μου κάνετε και κόλπα, αν θα ψηφίσω τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Προφανώς και θα τον ψηφίσω», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ζήτημα ζωής κι επιβίωσης να μην γίνει η Ελλάδα θύμα του τυφώνα της Ουκρανίας που έρχεται. «Σε ό,τι μας αφορά, δεν ελπίζουμε και δεν προσδοκούμε ούτε ότι μπορείτε να κατανοήσετε το μέγεθος της κρίσης και τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μετατοπίσεις από τις ιδεοληψίες, ούτε ότι θα αλλάξετε ρότα. Για αυτό και είμαστε έτοιμοι και το δηλώνουμε διαρκώς ότι είμαστε έτοιμοι, να αναλάβουμε την ευθύνη και να οργανώσουμε τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα για να αποτρέψουμε τη μετατροπή της κρίσης σε κοινωνική τραγωδία. Μπορούμε και θέλουμε, το αποδείξαμε στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο Τσίπρας είπε πως «δεν είστε ούτε ο πρώτος, ούτε ο μόνος που ηγείται της χώρας σε μια περίοδο προκλήσεων. «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχετε προηγούμενο. Εσείς απέναντι στις προκλήσεις δεν αναζητάτε λύσεις, αλλά δικαιολογίες. Κρύβεστε πίσω από το μεγάλο διεθνές πρόβλημα. Αποδεικνύεστε επιταχυντής των κρίσεων στη χώρα μας. Οι πολίτες δεν εκλέγουν κυβερνήσεις για να του λένε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Με το καλημέρα πήρατε 1 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους για να το δώσετε στα funds για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA