Μενού
  • Α-
  • Α+

Ημέρα επισκέψεων σήμερα στην Αθήνα αφού καταφτάσουν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νιούλαντ και οι υπουργοί Εξωτερικών Ισραήλ και Κύπρου. Είναι προφανές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιταχύνει τις εξελίξεις και στη δική μας γειτονιά, αφού από τη μια πλευρά η Τουρκία αναβαθμίζεται γεωπολιτικά κι από την άλλη ζητείται κινητικότητα στα ενεργειακά θέματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος μας παραμένει η βιώσιμη ανάπτυξη

Πηγή μου που γνωρίζει καλά τα ενεργειακά μου εξηγεί πως στην παρούσα φάση δεν είναι ώριμα τα πράγματα για ανακοινώσεις, όμως η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ, εκεί όπου για πρώτη φορά ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας άνοιξε τα χαρτιά του για το τί σκέφτονται οι ΗΠΑ στο πεδίο της ενεργειακής συνεργασίας. Γνωρίζω από πρώτο χέρι πως ο Δένδιας έχει ενημερωθεί για αυτή τη συνάντηση μέσω του Σάμεχ Σούκρι, του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών.

Θα δει Πρωθυπουργό, υπουργό Εξωτερικών και Δήμαρχο η Νιούλαντ

Η Βικτώρια Νιούλαντ που θεωρείται το νούμερο 3 της Αμερικανικής διπλωματίας θα συναντήσει τον πρωθυπουργό σήμερα στις 16:00 και λίγο μετά τον υπουργό Εξωτερικών. Προηγουμένως όμως έμαθα πως θα δει και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη με τον οποίο θα κάνει μια απογευματινή βόλτα στην καρδιά της Αθήνας, ξεκινώντας από τον Διόνυσο. Από εκεί, περπατώντας στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα καταλήξουν σε ένα σημείο υψηλού συμβολισμού στην Πλάκα και συγκεκριμένα στο δρόμο που φέρει το όνομα του Αμερικανού Φιλέλληνα, Ντάνιελ Γουέμπστερ.

Στη συγκεκριμένη οδό, προσφάτως τοποθετήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων μία από τις «έξυπνες» ιστορικές πινακίδες που «επανασυστήνουν» σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης το Φιλελληνικό Κίνημα. Να προσθέσω εδώ πως, μετά την Αθήνα η Βικτώρια Νιούλαντ θα κατηφορίσει στην Κύπρο και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η Αμερικανική κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πατέλης για επαφές στο Βερολίνο

Στην κυβέρνηση βλέπουν το κύμα ακρίβειας να σαρώνει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και τρομάζουν για το τι έπεται. Άνθρωπός μου στο Μαξίμου μου μετέφερε πως ακόμη και στο καλό σενάριο που μελετά η κυβέρνηση, οι τιμές δεν θα αποκλιμακωθούν πριν το φθινόπωρο και βλέπει την ακρίβεια να μετατρέπεται σε πολιτική φθορά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τούτων δοθέντων ένα ταξίδι μέχρι το Βερολίνο για να ζυμωθεί με την γερμανική κυβέρνηση για το τι έπεται αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Σύμβουλος Οικονομικών θεμάτων του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Ο Πατέλης κινείται συνήθως κάτω από τα ραντάρ κι αυτό του επιτρέπει να βλέπει ανθρώπους που έχουν επιρροή και διαμορφώνουν τη γραμμή της Ευρώπης - θυμίζω πως μέσα στο Μάϊο επίκειται νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για αποφάσεις γύρω από τα θέματα ενέργειας πριν το τακτικό του Ιουνίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA