Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε πονοκέφαλο που αντιστέκεται ακόμη και στα ισχυρά παυσίπονα εξελίσσεται για την κυβέρνηση η ενεργειακή κρίση, καθώς η επιδότηση των λογαριασμών και τα αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων που εφαρμόζονται με δύσκολες οικονομικές ασκήσεις αδυνατούν να ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον βαθμό που έχουν ανάγκη. Οι πολίτες αδιαφορούν για τις εξωγενείς αιτίες του ηλεκτροσόκ που ροκανίζει το εισόδημά τους και απαιτούν από το κυβερνητικό επιτελείο ουσιαστικές λύσεις. Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο έχουν λάβει πολύ δυνατά το μήνυμα και ενόψει μιας πιθανής αποτυχίας συμφωνίας για ένα πανευρωπαϊκό «υπερόπλο» ανθεκτικότητας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30-31 Μαΐου, που αποτελεί την πραγματική λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας, προετοιμάζουν εθνική παρέμβαση μεγάλου βεληνεκούς για τη δραστική αποσυμπίεση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος.

Τα σενάρια που τελούν υπό επεξεργασία είναι πολλά, αλλά κάποια εξαιρετικά σύνθετα και με πολλά εμπόδια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader όλες οι προτάσεις θα παρουσιαστούν αναλυτικά στον Πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αποφασιστεί ποιο «όπλο» θεωρείται καταλληλότερο για να σβήσει τη φωτιά της ακρίβειας  και θα ενεργοποιηθεί εάν η Ε.Ε κλωτσήσει και στη Σύνοδο του Μαΐου το τενεκεδάκι των αποφάσεων παρακάτω,  αφήνοντας τα κράτη μέλη εκτεθειμένα στον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης και επανόδου του λαϊκισμού, τη στιγμή που το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 1 Μαΐου 2022 - Φθηνή στέγη σε εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ

«Πλαφόν» ή πιο γενναία επιδότηση λογαριασμών

Οι πληροφορίες θέλουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο να υπάρχουν δύο γραμμές. Εκείνοι που προτάσσουν μία παρέμβαση στην αγορά του φυσικού αερίου μέσω της επιδότησης του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους του αυξημένου κόστους προμήθειας στη χώρα μας, ώστε να μειωθούν και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Το σενάριο αυτό, ωστόσο, αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο, καθώς συνιστά ένα είδος πλαφόν και ευθεία παρέμβαση με πλαφόν στη χονδρεμπορική, μπορεί να επιβληθεί μόνο συντονισμένα από την Ευρώπη, ενώ εγείρει και ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Προς υπέρβαση των σκοπέλων όσοι εισηγούνται την πρόταση προκρίνουν έναν σύνθετο τρόπο επιδότησης που θα αφορά άπαντες. Εκτός, δηλαδή, από τους παραγωγούς ενέργειας και ολόκληρο το φάσμα της αγοράς. Από το χωράφι μέχρι τη βιομηχανία και τη μεταποίηση και φυσικά τα νοικοκυριά. Ουδείς όμως μέχρι στιγμής έχει καταλήξει στον ακριβή και ασφαλή μηχανισμό που μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Οι πιο ορθολογιστές διαβλέπουν ως πιθανότερο σενάριο την παράταση της πολιτικής των επιδοτήσεων των λογαριασμών αλλά με ακόμη πιο γενναία ποσά. Οι συντασσόμενοι με αυτή τη γραμμή κρίνουν πως το μέτρο είναι πιο στοχευμένο, λειτουργεί ως οιωνοί πλαφόν, στηρίζει περισσότερο τους πιο ευάλωτους, μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα το δημοσιονομικό κόστος με δυνατότητα αναπροσαρμογής ανά μήνα ανάλογα με τα νέα δεδομένα της αγοράς και δεν επιβαρύνει τουλάχιστον προς ώρας τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Ακόμη κι αυτοί πάντως παραδέχονται πως το σημερινό μοντέλο επιδοτήσεων απαιτεί αλλαγή.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το Μάιο, αφού (ίσως και λίγο πριν) ξεκαθαρίσει το τοπίο για το που οδεύουν οι 27 της Ε.Ε. Έως τότε η κυβέρνηση θα γνωρίζει επίσης την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού  για το πρώτο τετράμηνο αλλά και για τις ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ θα έχουν οριστικοποιηθεί και οι εκτιμήσεις της Eurostat για το έλλειμμα του 2021 που αν επιβεβαιωθεί ότι θα είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 1% θα δημιουργήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνίας. Σε επίπεδο Ευρώπης στο τραπέζι παραμένουν οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων  230 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ή ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και φυσικά η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου και η αποσύνδεση της τιμής του από εκείνη της ηλεκτρικής ενέργειας.  

Σενάρια για κατώτατο μισθό 703 - 710 ευρώ από 1η Μαΐου

Την 1η Μαΐου η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει και τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην προστασία των εισοδημάτων από την ακρίβεια διαρκείας και τη γεωπολιτική αστάθεια, την αντοχή των επιχειρήσεων και τον κίνδυνο ενός σπιράλ πληθωρισμού από μια υπέρμετρη αύξηση. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα είναι γενναία και θα αγγίξει το 6% με 7%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο σημερινός κατώτατος των 663 ευρώ θα αυξηθεί περίπου κατά 40 ή 47 ευρώ και θα διαμορφωθεί τελικά στα 703 ή 710 ευρώ το μήνα.

Οι πληροφορίες θέλουν το ΚΕΠΕ που θα παραδώσει την εισήγησή του στον Υπουργό Εργασίας την επόμενη Παρασκευή να προτείνει αύξηση 6% και την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στο 7%, ώστε αθροιστικά με το 2% που ισχύει από 1/1, ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί συνολικά κατά 9% από την αρχή του χρόνου. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τέλος του τρέχοντος μήνα.

«Γνωρίζω πόσο ο προϋπολογισμός του ελληνικού νοικοκυριού έχει επιβαρυνθεί για εξωγενείς λόγους. Η κυβέρνηση προσπαθεί. Το επίδομα 200 ευρώ θα εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του μήνα όπως έχουμε δεσμευτεί, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου 2022», είπε χθες από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει το χρέος της και καλώντας τους εργοδότες να αυξήσουν επίσης τους μισθούς για την ανεύρεση εργαζομένων με αυξημένες δεξιότητες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA