Μενού
  • Α-
  • Α+

«Παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, οι προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της ανεργίας πιάνουν τόπο», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις». Παράλληλα, ανέφερε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Διαβάστε ακόμη: Ηρθη η ασυλία Πολάκη - Αγριος καυγάς με Αραμπατζή: «Δυο μέτρα άντρας κρύβεσαι, έλα να με πας αίμα στο δικαστήριο»

Αφού σχολίασε την περιορισμένη παρουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης στην συζήτηση, σημείωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην αγορά εργασίας, αλλά επειδή αποτυπώνει την αντίληψη της κυβέρνησης για μια προοδευτική και ενεργητική πολιτική σε ζητήματα εργασίας.

«Μου κάνει εντύπωση η περιορισμένη συμμετοχή συναδέλφων της αντιπολίτευσης σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θεωρώ ότι έχει ξεχωριστή σημασία, μάλιστα δεν βλέπω κανέναν από το ΚΙΝΑΛ. Ένα νομοσχέδιο το οποίο θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά εργασίας, αλλά και γιατί αποτυπώνει ξεκάθαρα την αντίληψη της ΝΔ για μια ενεργητική πολιτική στα ζητήματα της εργασίας.

Η ανεργία απειλή για κάθε κοινωνία Καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει τη σπατάλη του ανθρώπινου δυναμικού της είχε πει κάποτε ο Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ γιατί η ανεργία είναι πάντοτε η μεγαλύτερη απειλή για κάθε κοινωνία. Και αυτή ακριβώς την απειλή που στη ΝΔ τη θεωρούμε τη μεγαλύτερη μορφή κοινωνικής αδικίας την αντιπαλεύουμε εδώ και 33 μήνες. Και παρά τις αντιξοότητες τα δεδομένα δείχνουν ότι η προσπάθειά μας πιάνουν τόπο από Ιούλιο 2019 μέχρι και Φεβρουάριο 2022 η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%.

Είναι η μεγαλύτερη, η ταχύτερη αποκλιμάκωση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας και ξεπεράσαμε το ορόσημο των 4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Αντιμετωπίσαμε αλλεπάλληλες κρίσεις… Και θυμάμαι τις απαισιόδοξες προβλέψεις της αντιπολίτευσης ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε εκτόξευση της ανεργίας. Οι προβλέψεις διαψεύστηκαν προς όφελος των εργαζομένων, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να στηρίξει πρώτα και πάνω απ’ όλα τις θέσεις εργασίας και να μη διακόψει την πορεία αποκλιμάκωσης της ανεργίας, που συνεχίζεται τους τελευταίους μήνες με μεγαλύτερη ένταση.

Βεβαίως δεν μπορούν να μας ικανοποιούν αυτά τα αποτελέσματα. Γιατί εξακολουθούμε να έχουμε τη 2η θέση στην ανεργία στην Ευρώπη και ένα σύστημα χαμηλών αμοιβών, ενώ η χώρα δοκιμάζεται από την παγκόσμια ακρίβεια. Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια. Αλλά είναι δεδομένο πως όσα κέρδισαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα ροκανίζονται. Και δεν μπορεί το ζήτημα της ακρίβειας να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο των εθνικών προϋπολογισμών, χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή αντίδραση και γι’ αυτή θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30-31 Μαΐου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων να θωρακίσει την οικονομία απέναντι στον εισαγόμενο πληθωρισμό. Με έκτακτα μέτρα, με την επιταγή ακρίβειας, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα όπως έχουμε δεσμευτεί η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μια νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή 1η Μαΐου 2022. Έρχεται να βάλει στον πυρήνα της πολιτικής μας μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων και την προσφορά από την αγορά. Και για να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα μεταξύ του τι αναζητούν οι επιχειρήσεις και των δεξιοτήτων των ανέργων, πρέπει να παρέχουμε πολλά και να προσφέρουμε σύγχρονες δεξιότητες στους ανέργους.

Αλλά και να διακρίνουμε τους αληθινούς ανέργους, που έχουν ουσιαστική ανάγκη της κρατικής αρωγής, ώστε οι πόροι να μην σπαταλώνται οριζόντια αλλά να κατευθύνονται σε συγκεκριμένες πολιτικές εργασίας. Και το νομοσχέδιο που συζητούμε έρχεται να αντιμετωπίσει μια σειρά από χρόνια προβλήματα στην αγορά εργασίας. Εθνική πρόκληση η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ανέργων Το πρώτο πρόβλημα η μακροχρόνια αποχή από την απασχόληση. Περίπου 600.000 δεν είχαν βρει δουλειά για 1 χρόνια, με έναν στους 3 δηλωμένοι άνεργοι για πάνω από 5 χρόνια ενώ ένας στους 5 είναι σε αυτή την κατάσταση για πλέον της μιας 10ετίας.

Κι όμως αυτή η ανεργία συνυπάρχει με κενές θέσεις εργασίας, όχι μόνο στον κλάδο της τεχνολογίας, αλλά αρκετές που θα καλύπτονταν αν οι υποψήφιοι είχαν βασικές δεξιότητες. 7 στους 10 εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κάνουν προσλήψεις γιατί δεν βρίσκουν εργαζόμενους με ανταγωνιστικό προσόντα σε κλάδους όπως ο τουρισμός, την ίδια στιγμή που η χώρα έχει ανεργία 12,8%. Σε αυτή την αντίφαση λοιπόν πρέπει να απαντήσουμε. Και αυτή είναι μια πρόκληση εθνική. όχι επιδοτώντας τη διατήρηση της ανεργίας αλλά την επιμόρφωση των ανέργων για να έχουν πραγματική προοπτική επιστροφής στην αγορά εργασίας.

Γιατί δυστυχώς η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης για κάθε άνεργο με τις γνώσεις και κατάρτισή του. Πολύ καινοτόμα η πρόβλεψη ότι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας για όσο καιρό θα το δικαιούταν ως άνεργος εφόσον βρει δουλειά. πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κίνητρο, που ωθεί προς την επανεκπαίδευση και ενεργοποιεί τον άνεργο να ξεφύγει από την παραλυτική κατάστασης επιδότησης από το κράτος. Ποιότητα της κατάρτισης

Το δεύτερο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτό το νομοσχέδιο είναι η ίδια η ποιότητα της κατάρτισης. Τα προγράμματα αναμορφώνονται με βάση τα πραγματικά ζητούμενα της αγοράς. Στόχος μας πολλές, καλές και καλοπληρωμένες δουλειές. Έχω ζητήσει σύστημα αντίστοιχης εσωτερικής αξιολόγησης και για τον ίδιο τον ΟΑΕΔ. Αυτό είναι ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά τα Πανεπιστήμια αναλαμβάνουν ρόλο στην επαγγελματική κατάρτιση, ανοίγοντας έναν θεμιτό ανταγωνισμό σε αυτή την αγορά».

Τέλος τα προνόμια για δήθεν ανέργους 

Και συνέχισε: «Στον ΟΑΕΔ έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Παραλάβαμε όμως έναν Οργανισμό γραφειοκρατικό, συνειδητά ίσως ανοργάνωτο , ώστε να μην μπορεί να ελεγχθεί μαύρη εργασία, φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, επίσης προνόμια όπως οι δωρεάν μετακινήσεις, η μοριοδότηση για το δημόσιο και αρκετά ακόμα. 

Να είμαστε ειλικρινείς αυτά τα απολαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας που απλά δεν τα δικαιούνται εις βάρος των πραγματικά ανέργων. Δηλαδή, 55.000 φυσικά πρόσωπα με ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ από 1 έως 5 χρόνια.

Υπάρχουν και κάποιες μεμονωμένες εξωφρενικές περιπτώσεις με 100-200 -250.000 εισόδημα, διαμένουν σε ακριβές περιοχές. Παρά ταύτα διατηρούσαν επί 10 ή 20 χρόνια την ιδιότητα του ανέργου. Η εκκαθάριση του Μητρώου θα καθαρίσει και το τοπίο. Και ναι θα διαγραφούν από το Μητρώο όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια και όσοι επί 3 φορές αρνούνται να απασχοληθούν σε κατάλληλες θέσεις που έχουν βρεθεί ειδικά για αυτούς. Αυτό ισχύει σε όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς απασχόλησης. Θέση στο μητρώο δεν θα έχουν και εκείνοι που δεν δέχονται να λάβουν μέρος σε προτεινόμενη δράση κατάρτισης. 

Και οι άνεργοι όπως όλοι οι πολίτες έχουν δικαιώματα, έχουν όμως και υποχρεώσεις πρωτίστως προς τον εαυτό τους όχι προς την πολιτεία. Γιατί οφείλουν να ενεργοποιηθούν και να ενταχθούν στο χώρο εργασίας. Πρακτικά θα καταγράφονται στο νέο Μητρώο όσοι αναζητούν εργασία μαζί με τα ατομικά σχέδια δράσης για να συνδέονται με συναφείς θέσεις απασχόλησης και θα συνδέονται με τα προνόμια των ανέργων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Το επίδομα ανεργίας θα εξακολουθεί να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε ''Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης''. Αλλάζει ουσιαστικά προσανατολισμός με στόχο να προσφέρει πλέον εφόδια αντί για εμπόδια προς την εργασία».

Αξιοποίηση της ακίνητης 1,5 δις περιουσίας του ΟΑΕΔ για φτηνή στέγη σε εργαζόμενους

Παράλληλα, αναφερόμενος και στο ζήτημα της στέγασης είπε: «Το άλλο ζήτημα είναι η φτηνή στέγη την οποία πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Γιατί δυστυχώς στην πατρίδα μας παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας και ιδιοκατοίκησης το 37% του ελληνικού πληθυσμού ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για στέγη. Στην Ευρώπη είναι μικρότερος. Ενας στους 3 Ελληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν την κατοικία. Το πρόβλημα τις στέγης λοιπόν είναι ουσιαστικό πια και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και η άλλη όψη μιας αγοράς που ευημερεί με τιμές που ανεβαίνουν αυξάνει περισσότερο την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες προσφοράς πιο φτηνής στέγης ιδίως στα νέα ζευγάρια που δυσκολεύονται περισσότερο αν δεν έχουν πρόσβαση σε δικό τους σπίτι. 

Το νομοσχέδιο είναι μέρος μιας ενιαίας πολιτικής, ώστε ο ΟΑΕΔ από παγίδα που λιμνάζουν τα όνειρα εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων να μετατραπεί σε σύγχρονο εργαλείο κοινωνικής κινητικότητας και ανταμοιβής. Αν οι μισθοί συνεπάγονται αδικία, ο αποκλεισμός από την εργασία είναι διπλή αδικία. γιατί είναι αποκλεισμός από την ίδια την κοινωνία. Η απασχόληση είναι ο τρίτος πυλώνας ανάπτυξης μαζί με τις νέες επενδύσεις και την ενίσχυση του εισοδήματος από τη μείωση των φόρων και των εισφορών»

Πάνω από 1 δισ. ευρώ για κατάρτιση 500.000 πολιτών σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

«Έχω συναντήσει πολλούς άνεργους ιδίως νέους, πολλούς που ζουν ακόμα με τους γονείς τους, άλλους που παρατείνουν στις σπουδές τους καθυστερώντας την είσοδο στην αγορά εργασίας και κάποιους που ισορροπούν ανάμεσα στην ντροπή και την παραίτηση. Γνώρισα όμως και την άλλη όψη. Την Κωνσταντίνα που προσελήφθη ήδη από μεγάλη εταιρία μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τον Μιχάλη που άνοιξε τη δική του επιχείρηση μέσω χρημάτων του ΕΣΠΑ. Την 22χρονη Μαρίνα που θα αξιοποιήσει το πρώτο ένσημο. Έχω συναντήσει πολλούς νέους αποφοίτους του Πολυτεχνείου που ιδρύουν τις δικές τους start up. Κάποιοι ήθελαν τους ανέργους κομπάρσους και εγκλωβισμένους στην ακινησία Αποδεικνύουν ότι υπάρχουν πολιτικές που μετατρέπουν όσους αναζητούν εργασία σε μαχητικούς πρωταγωνιστές της Ελλάδας που αλλάζει όταν κάποιοι τους κομπάρσους, τους ήθελαν εγκλωβισμένους στην ακινησία και εξαρτημένους σε επιδόματα.

Αντί να προκόβουν με τις δικές τους δυνάμεις. Δίδυμος στόχος η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των μισθών Στην τρέχουσα συγκυρία, δίδυμος στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των μισθών, που δυστυχώς παραμένουν στη χώρα μας σε δυσανάλογα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την προσφορά των εργαζόμενων. Δεν αρκεί εδώ η πολιτική απόφαση. Μήνυμα προς τους εργοδότες Το χρέος μας ως προς τον κατώτατο μισθό θα το κάνουμε, αλλά χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών σε ατομικό συχνά και κλαδικό επίπεδο. Όταν μου λένε δεν βρίσκουμε εργαζόμενους, συχνά τους απαντώ ότι η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος να προσελκύσετε εργαζόμενους στις επιχειρήσεις σας. Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επιμερίσει δίκαια τον πλούτου που δημιουργούμε ως κοινωνία.

Αντεπίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Η αντιπολίτευση και ιδίως η αξιωματική καταφεύγει σε ψεύτικες καταγγελίες. Μην θυμίσω τι λέγατε για την ανεργία. Το να προεξοφλείτε την αποτυχία της χώρας διαρκώς δεν είναι στρατηγική για να ανακτήσετε την πολιτική σας αξιοπιστία. Στις αιτιάσεις σας ότι δήθεν τιμωρούνται όσοι διαγράφονται από το Μητρώο του ΟΑΕΔ επειδή η κατάρτιση γίνεται υποχρεωτική. Θέλετε πραγματικά να είναι δικαιούχοι άνεργοι με εισόδημα 100.000 ευρώ στερώντας το επίδομα από όσους το έχουν πραγματική ανάγκη; Ήλπιζα ότι θα ήταν εδώ ο αρχηγός σας να απαντήσει αλλά έχει δουλειές προσυνεδριακές. Υπερασπίζεστε πολίτες στους οποίους η πολιτεία βρίσκει εργασία και αρνούνται να πάνε; Καλύπτετε όσους δεν θέλουν να επιμορφωθούν ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες; και γιατί αρνείστε αυτό που ακολουθεί όλη η Ευρώπη. Οι πολιτικές μας δεν ανακαλύπτουν τον τροχό. Είναι σύγχρονες ενεργητικές πολιτικές.

Εκτός αν θέλετε αυτούς τους εργαζόμενους εξαρτημένους από τα τακτικά ή έκτακτα επιδόματα. Εδώ διαφέρουμε ως προς τη φιλοσοφία μας. Εμείς βλέπουμε τα επιδόματα ως κάτι προσωρινά αναγκαίο. Δεν θέλουμε μόνιμους επαγγελματίες ανέργους που να εξαρτώνται από το κράτος… Θα δουλέψουμε σκληρά για να έχουν όλοι δουλειά Θα διεύρυνα τον τίτλο του νομοσχέδιου σε «Πολλές καλές καλοπληρωμένες δουλειές ξανά και σήμερα και στο μέλλον». Η σκληρότερη δουλειά είναι να μην έχεις δουλειά είχε πει ο ακτιβιστής συγγραφέας Γουίτνει Γιανγκ. Δουλειά μας σήμερα είναι να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αυτό και να δουλέψουμε σκληρά για να έχουν δουλειά όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA