Μενού
  • Α-
  • Α+

Διαρροές και «γραμμή» εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης... μοιράζει η Αγκυρα, προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο, λίγο πριν από τη συνάντηση ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες (23-24/6). 

Διαβάστε ακόμη: Le Figaro: Η γαλλική εφημερίδα βγάζει στη... σέντρα Ερντογάν και Τουρκία για την ένταση στο Αιγαίο

«Η στάση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα θα κρίνει το εάν η Τουρκία θα θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στα τέλη του μήνα», είπε στην ελληνική έκδοση της EURACTIV ανώτατος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Θα δούμε πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα και μετά θα βαθμονομήσουμε τη δοσολογία», ήταν το μήνυμα από την τουρκική πλευρά για το πώς θα συμπεριφερθεί στο ΝΑΤΟ έναντι της Ελλάδας.

Ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι εάν είναι επιθετική η τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού προς την Τουρκία στο Συμβούλιο, θα υπάρξει και αντίστοιχη αντίδραση από την Άγκυρα στο ΝΑΤΟ (Μαδρίτη 29-30/6).

Κομισιόν: Θα καταδικάσει τις προκλήσεις της Τουρκίας

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου που δημοσίευσε την Τρίτη το EURACTIV, οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να καταδικάσουν και πάλι την Τουρκία για τη νέα κλιμάκωση κατά της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.».

Επίσης, υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, τονίζοντας ότι: «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ανάρτησή του, τονίζει πως «για άλλη μια φορά πετύχαμε να γίνει ρητή αναφορά στην Τουρκία, στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενόψει της Συνόδου».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το σχέδιο της Αγκυρας και η απάντηση της Αθήνας

Αξίζει να σημειωθεί πως, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου, βρίσκεται σε εξέλιξη σκληρό... πόκερ ανάμεσα σε Αγκυρα και Αθήνα, καθώς η Τουρκία έχει κλιμακώνει την επιθετικότητά της και έχει οξύνει την ένταση απειλώντας ότι θα θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στην επικείμενη Σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Οι πρόσφατες αναφορές στον τουρκικό Τύπο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει θέμα νησιών - κατ' ουσίαν θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου- συνδυάζονταν με το θέμα του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, πρόθεση του Τούρκου προέδρου είναι να καταγγείλει την Ελλάδα για παραβιάσεις διεθνών συνθηκών αναφορικά με τα νησιά του Αιγαίου και τις Φινλανδία και Σουηδία για υποστήριξη της «τρομοκρατίας» (βλ. κουρδικές οργανώσεις). Οι απειλές αυτές της Τουρκίας δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη σε λίγες μέρες και έχουν κινητοποιήσει την Αθήνα που αναζητά τρόπους αφενός να διεθνοποιήσει την νέα κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας, αφετέρου να μπλοκάρει τυχόν πρόθεση του Ερντογάν να αξιοποιήσει το βήμα του ΝΑΤΟ. Στην περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της και θέσει θέμα στο ΝΑΤΟ, η γραμμή της Αθήνας είναι πως η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τεθούν τέτοιου είδους «παράλογες διεκδικήσεις».

Κόλπο Ερντογάν με πρόωρες κάλπες; 

Στο μεταξύ, εδώ και μερικές ώρες, κυκλοφορούν στα τουρκικά ΜΜΕ, δημοσιεύματα για πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για τον ερχόμενο Μάιο, έναν μήνα νωρίτερα του προγραμματισμένου.

Με την Τουρκία σε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο και τον Ερντογάν να προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας στην κοινή γνώμη της χώρας του, οι κάλπες ίσως στηθούν στις 14 Μαΐου, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet επικαλούμενη φήμες από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του χρόνου θα συμπέσουν με την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, που κατά τον Ερντογάν, θα σηματοδοτήσει ένα ορόσημο για την ανάπτυξη και τη διεθνή θέση της χώρας. Η 14η Μαΐου είναι πέντε μέρες πριν την εθνική εορτή για την έναρξη του πολέμου της ανεξαρτησίας της Τουρκίας στις 19 Μαΐου του 1919.

Ένας από τους βασικούς λόγους για την προκήρυξη εκλογών τον Μάιο είναι για να αποτραπεί η διεξαγωγή ενός πιθανού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών τον Ιούλιο, όταν πολλοί Τούρκοι ψηφοφόροι πάνε για διακοπές, ενώ οι αγρότες θα βρίσκονται στα χωράφια τους για τον θερισμό, λέει η τουρκική εφημερίδα. Παράλληλα τον Ιούνιο διεξάγονται εξετάσεις στα σχολεία, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες για οικογένειες και φοιτητές προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ τυχόν εκλογές τον Μάιο θα διεξάγονταν μετά τον ιερό για τους μουσουλμάνου μήνα του ραμαζανιού, όταν θα έχει εξανεμιστεί η αρνητική ψυχολογία του εκλογικού σώματος μετά τον χειμώνα. 

Ετοιμη η νέα πρόκληση με το γεωτρύπανο

Στο μεταξύ, την έξοδο νέου γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο στις 15 Ιουλίου προαναγγέλλουν σήμερα τουρκικά ΜΜΕ. «Η Τουρκία ενίσχυσε τον στόλο με τα γεωτρύπανα της με το πλοίο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν. Είναι έβδομης γενιάς και έχει δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις μέχρι και τα 12.200 μέτρα. Το πλοίο στις 15 Ιουλίου αναμένεται να αγκυροβολήσει στην Ανατολική Μεσόγειο» τονίζει το τηλεοπτικό δίκτυο A Haber. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, οι εργασίες του γεωτρύπανου θα ολοκληρωθούν σε 25 ημέρες. Το τουρκικό δίκτυο μίλησε για πολλοστή φορά, μάλιστα, για τη «Γαλάζια Πατρίδα».

«Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην ''Γαλάζια Πατρίδα'' και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών», επισήμανε και κατέληξε ότι η πρώτη περιοχή γεωτρήσεων του γεωτρύπανου αναμένεται να είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Με τη σειρά της, η εφημερίδα Hurriyet υποστήριξε πως η πιθανότητα να κάνει έρευνες το νέο γεωτρύπανο «προκαλεί φόβο στους Ελληνοκύπριους». Υπενθυμίζεται πως το 2020, η Άγκυρα προχώρησε σε προκλήσεις απέναντι Ελλάδας και Κύπρου, βγάζοντας τα γεωτρύπανά της για γεωτρήσεις.