ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23/06/2022 06:00

Τουρκία: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει την επιθετικότητα της Άγκυρας στο «μενού» της Συνόδου Κορυφής

Πιστός στη στάση που κρατάει όλο το τελευταίο διάστημα περί διεθνοποίησης της επιθετικότητας και του αναθεωρητισμού της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προσθέσει την προκλητική στάση της Άγκυρας στο «μενού» της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τουρκία: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει την επιθετικότητα της Άγκυρας στο «μενού» της Συνόδου Κορυφής
Πηγή: eurokinissi, APimages
Ανάγνωση:

Κωδικός: Διεθνοποίηση! Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστός στη στάση που κρατάει το τελευταίο χρονικό διάστημα αναμένεται να «εμπλουτίσει» το μενού στο δείπνο των ηγετών καταγγέλλοντας για ακόμα μια φορά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες η καταδίκη της Άγκυρας αναμένεται να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων, κάτι που, αν τελικά γίνει, θα προκαλέσει νέο εκνευρισμό στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης σε Ντράγκι: Κοινό αίτημα για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής θα βρεθεί η ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία απειλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο, οι «27» θα καλέσουν για μία ακόμα φορά την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς όμως να θέτουν θέμα κυρώσεων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το EURACTIV, οι ηγέτες της ΕΕ στο προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται ρητά πως: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τις επαναλαμβανόμενες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο». Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν αυτή η καταδίκη που εκφράστηκε στο προσχέδιο θα βρει τη θέση της και στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων.

Video Loading...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων, όπως είχε κάνει και στην έκτακτη Σύνοδο στις 30-31 Μαΐου, μετά τη λήξη της οποίας είχε δηλώσει πως οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και εφόσον συνεχιστούν, θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη καταδίκη τους.

Η Άγκυρα προειδοποιεί Μητσοτάκη ενόψει Συνόδου Κορυφής

Πριν καν γίνει οτιδήποτε απ' όλα τα παραπάνω, πάντως, η Άγκυρα φροντίζει κατά την πάγια τακτική της να «σηκώσει» τους τόνους και δεν διστάζει να δώσει... «γραμμή» στον Έλληνα πρωθυπουργό για το τι θα κάνει και τι θα πει στη Σύνοδο Κορυφή, εκβιάζοντας ουσιαστικά με το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Αιγαίο.

«Η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα θα κρίνει το εάν η Τουρκία θα θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στα τέλη του μήνα», είπε στην ελληνική έκδοση της EURACTIV ανώτατος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Θα δούμε πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα και μετά θα βαθμονομήσουμε τη δοσολογία», ήταν το μήνυμα από την τουρκική πλευρά για το πώς θα συμπεριφερθεί στο ΝΑΤΟ έναντι της Ελλάδας.

Οι πρόσφατες αναφορές στον τουρκικό Τύπο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει θέμα νησιών - κατ' ουσίαν θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου - συνδυάζονταν με το θέμα του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, πρόθεση του Τούρκου προέδρου είναι να καταγγείλει την Ελλάδα για παραβιάσεις διεθνών συνθηκών αναφορικά με τα νησιά του Αιγαίου και τις Φινλανδία και Σουηδία για υποστήριξη της «τρομοκρατίας» (βλ. κουρδικές οργανώσεις). Οι απειλές αυτές της Τουρκίας δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη σε λίγες μέρες και έχουν κινητοποιήσει την Αθήνα που αναζητά τρόπους αφενός να διεθνοποιήσει την νέα κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας, αφετέρου να μπλοκάρει τυχόν πρόθεση του Ερντογάν να αξιοποιήσει το βήμα του ΝΑΤΟ. Στην περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της και θέσει θέμα στο ΝΑΤΟ, η γραμμή της Αθήνας είναι πως η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τεθούν τέτοιου είδους «παράλογες διεκδικήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΙΓΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ