Μενού
  • Α-
  • Α+

Προσδοκίες για αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Άγκυρα και σχετικά πιο ήρεμα νερά στο Αιγαίο το καλοκαίρι, εκτιμά η Αθήνα πως καλλιεργεί η σαφέστατη παραίνεση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον Ταγίπ Ερντογάν για σταθερότητα στο Αιγαίο, η επίτευξη του διακαούς πόθου του Τούρκου Προέδρου για μερικά φωτογραφικά κλικ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ώστε να αξιοποιήσει αυτή τη συνάντηση ως προσωπική επιτυχία στο εσωτερικό του ακροατήριο, αλλά και τα σαφή μηνύματα της Συμμαχίας στη Μαδρίτη για μηδενική ανοχή - όπως είπε ο πρωθυπουργός - απέναντι σε άλλα πεδία αποσταθεροποίησης του ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Απομακρύνεται η ένταση στο πεδίο εκτιμά η Αθήνα

Ως ενισχυτικό στοιχείο της εκτίμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει μια επανάληψη του καλοκαιριού του 2020 μέσω της μεταφοράς της ρητορικής έντασης στο πεδίο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν την απουσία κινητικότητας επί του πεδίου που παρατηρείται από πλευράς της γείτονος. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, γνωρίζοντας το ευμετάβλητο της συμπεριφοράς του Ταγίπ Ερντογάν. Και αρκετοί αναλυτές εξάλλου δεν αποκλείουν μια προκλητική κίνηση με «όχημα» τα γεωτρύπανα.

Διαβάστε ακόμη: Νέο ξέσπασμα Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: «Αθέτησε τη συμφωνία μας στην Κωνσταντινούπολη»

Ανθελληνικά πυρά Ερντογάν αλλά μακριά απ’ τους Συμμάχους

Η Αθήνα πάντως δεν δείχνει να ανησυχεί από τις νέες ανθελληνικές «κορώνες» του Ταγίπ Ερντογάν για στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου. Αφενός γιατί ήταν ορισμένα κλικ παρακάτω χωρίς την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, αφετέρου γιατί δεν τόλμησε να ξεστομίσει τις προκλητικές και ανυπόστατες αιτιάσεις του ενώπιον των Συμμάχων. Το κυβερνητικό επιτελείο εντάσσει την επαναφορά της εμπρηστικής ρητορικής σε μια προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να χτίσει άμυνες έναντι του σφυροκοπήματος της αντιπολίτευσης στη χώρα του ότι επιστρέφει από την ισπανική πρωτεύουσα έχοντας αποσπάσει μόνο γενικόλογες υποσχέσεις και όχι δεσμεύσεις τόσο για την άρση του βέτο σε Φινλανδία - Σουηδία όσο και για τα F-16. Ήθελε λοιπόν όπως επισημαίνουν να έχει στρώσει εκ του ασφαλούς (μακριά από τους Συμμάχους) το έδαφος για να υποστηρίξει ότι εν τέλει έθεσε επί τάπητος το ζήτημα των ελληνοτουρκικών. 

Χέρι διαλόγου από τον Μητσοτάκη αλλά όχι με το παράλογο

Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη τύπου στη Μαδρίτη χθες επιδίωξε να καταδείξει για άλλη μία φορά ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι αυτή που ρίχνει διαρκώς λάδι στη φωτιά και η υπαίτια της διακοπής των διαύλων επικοινωνίας, αναδεικνύοντας ταυτοχρόνως το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκείνον της υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας.  Σε αυτό το πλαίσιο άπλωσε εκ νέου το χέρι του διαλόγου στον Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η πόρτα αυτή είναι ανοιχτή μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Ο ίδιος, δε, σημείωσε με νόημα ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται «πολιτισμένα» και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων ξεκαθάρισε ρητά ότι ο ίδιος και η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν στην Ε.Ε. και τις διμερείς επαφές με εταίρους και συμμάχους την τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδας εφόσον αυτή συνεχιστεί.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πεδία θετικής προσέγγισης και συνεργασίας της Ελλάδας με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι αυτό υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός εντός της χθεσινής Συνόδου αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφαλούς εξόδου των εγκλωβισμένων σιτηρών στην Ουκρανία και επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία ελέγχει τα Στενά και η Ελλάδα διαθέτει τα πλοία». Το μήνυμα που εκπέμφθηκε κοινώς είναι ότι θα ήταν προς όφελος αμφότερων να μπουν στην άκρη οι διαφορές που δεν μπορούν να επιλυθούν με λεονταρισμούς και απειλές και να εστιάσουν στη θετική ατζέντα.

Η «υποσχετική» για τα F-16 και το «εχθρικό» Κογκρέσο

Όσον αφορά στην υπόσχεση του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν για την αναβάθμιση των υφιστάμενων F-16 και την πώληση νέων στην Τουρκία, την οποία επιβεβαίωσε μετά τη Σύνοδο χθες ο ίδιος ο κ. Μπάιντεν, η ελληνική κυβέρνηση δεν έπεσε από τα σύννεφα, καθώς είναι γνωστή η θέση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και του State Department. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, υπογράμμιζαν ότι οποιοδήποτε ζήτημα οπλικού συστήματος απαιτεί υποχρεωτικά την έγκριση του Κογκρέσου, τον σκόπελο του οποίου θα πρέπει να περάσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Προσέθεταν, δε, πως γνωρίζοντας τις έντονες αντιδράσεις των δημοκρατικών γερουσιαστών, ο Τζο Μπάιντεν θα το σκεφτεί διπλά πριν προχωρήσει καθώς η κατάθεση ενός νομοθετήματος ενέχει το ρίσκο μιας πολιτικής ήττας από το ίδιο του κόμμα.

Οργή από Ελληνοαμερικανούς βουλευτές

Και σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία μακρά και δύσκολη μάχη. Ήδη άλλωστε καταγράφηκαν οι πρώτες δημόσιες αντιδράσεις των Ελληνοαμερικανών Ρεπουμπλικανών βουλευτών Γκας Μπιλιράκη και Νικόλ Μαλιωτάκη, οι οποίοι με μία οργισμένη ανακοίνωση κάλεσαν το Κογκρέσο να στηρίξει την Ελλάδα έναντι κάθε είδους επιθετικότητας και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου όπως η Τουρκία, προϊδεάζοντας για το εκρηκτικό κλίμα που θα προκαλέσει ενδεχόμενο αίτημα Μπάιντεν για F-16 στην Άγκυρα και τις πιέσεις που θα υπάρξουν στο παρασκήνιο εντός του Κογκρέσου για να μην δώσει ποτέ το πράσινο φως στο εν λόγω σχέδιο.

Στην αποτρεπτική της ισχύ επενδύει η Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός συνεχίζει να επενδύει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της ισχύος, προωθώντας πλέον με ταχείες διαδικασίες και την προμήθεια 20 + 20 μαχητικών F-35, από το πρόγραμμα των οποίων η Τουρκία έχει αποκλειστεί, και θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο τις ισορροπίες στο Αιγαίο όπως παραδέχονται ακόμα και Τούρκοι αναλυτές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.