Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν ήταν μόνο οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας που προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και αντιπροέδρου της Βουλής, πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Αθανασίου, σχετικά με τις παρακολουθήσεις βουλευτών που λόγω διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ύποπτοι για την ασφάλεια του κράτους. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: «Αβάσιμοι ισχυρισμοί δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της έντασης» η απάντηση της Αθήνας

Συγκεκριμένα, όσα ανέφερε ο Χαράλαμπος Αθανασίου έγιναν αντικείμενο σχολιασμού και στην Τουρκία, καθώς ο Ελληνας βουλευτής αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους μουσουλμάνους πολίτες (βουλευτές και δημοσιογράφους). Και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ανασκεύασε με νέα του δήλωση κάνοντας λόγο για παρερμηνεία, τα λεγόμενά του προκάλεσαν αντιδράσεις και στην Αγκυρα. Οπως ήταν αναμενόμενο, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα και μάλιστα από το πρακτορείο Anadolou που φέρει τον τίτλο: «Έλληνας αξιωματούχος υποστηρίζει την “αναγκαιότητα” κατασκοπείας των μουσουλμάνων τουρκικής καταγωγής βουλευτών της χώρας».

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για αναφορά του Αθανασίου σε μουσουλμάνους βουλευτές ως «πιθανούς πράκτορες», για «σχόλια που προκάλεσαν σάλο», ενώ αναφέρονται και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το άρθρο του Anadolu:

«Αντιπρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ «της αναγκαιότητας κατασκοπείας» των μουσουλμάνων βουλευτών τουρκικής καταγωγής της χώρας, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος είναι επίσης πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν βουλευτής του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), αναφερόταν στους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι κατάγονται όλοι από την περιοχή της Δυτικής Θράκης, ως πιθανούς πράκτορες της Τουρκίας.

''Ας υποθέσουμε ότι ένα μέλος του κοινοβουλίου που έχει θρησκευτικό προσανατολισμό εντελώς διαφορετικό από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς δίνει πληροφορίες σε μια γειτονική χώρα  σχετικά με το πού μπορούν να εισέλθουν οι παράτυποι μετανάστες'', είπε, προσθέτοντας ότι η εθνική υπηρεσία πληροφοριών θα πρέπει να λάβει προφυλάξεις σε ένα τέτοιο σενάριο».

Και το δημοσίευμα του Anadolu αναφέρθηκε και στην ερώτηση - απάντηση για το εάν μπορούν να ελεγχθούν οι βουλευτές: «''Αν ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νομοθέτης, φυσικά''. Τα σχόλιά του προκάλεσαν σάλο, ιδιαίτερα από τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης της χώρας», ανέφερε στον επίλογό του το δημοσίευμα του Anadolu.

Ανασκεύασε με διευκρινιστική δήλωσε, αλλά το «κακό» είχε γίνει 

Τη δική του εξήγηση για παρερμηνεία όσων είπε σε συνέντευξή του γύρω από το θέμα των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, έδωσε ο β' αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου. «Επειδή προέκυψαν παρερμηνείες των όσων είπα σε συνέντευξη μου, τονίζω ότι ουδέποτε αμφισβήτησα τον πατριωτισμό των συναδέλφων μου βουλευτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Τούτο δε προκύπτει από προσεκτική ανάγνωση της όλης τοποθέτησής μου. Αυτό που ανέλυσα με σαφήνεια ήταν η επιστημονική άποψή μου, για την άρση του απορρήτου σε θέματα προστασίας της εθνικής ασφάλειας», τόνισε σε γραπτή του δήλωση ο κ. Αθανασίου.

Ωστόσο, όλα ξεκίνησαν από μια δική του τοποθέτηση στο κανάλι της Βουλής γύρω από το επίμαχο θέμα των υποκλοπών της ΕΥΠ. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την άποψη ότι βουλευτές μπορούν να τίθενται υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, αν συντρέχει ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Μία δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς ο κ. Αθανασίου έφερε, μάλιστα το παράδειγμα των μουσουλμάνων βουλευτών, λέγοντας: «Ας υποθέσουμε ότι ένας βουλευτής έχει θρησκευτικό προσανατολισμό εντελώς διαφορετικό από τους ορθόδοξου. Ας πούμε ένας μουσουλμάνος βουλευτής της Βορείου Ελλάδος -δεν λέμε ότι υπάρχει καμία αιχμή- προς Θεού. Αν υποθέσουμε ότι δίνει κάποια πληροφορία στην γείτονα χώρα, από πού θα μπουν οι μετανάστες κλπ. Γιατί δεν πρέπει να ελεγχθεί; Εδώ προέχει η Εθνική Ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αν τηρείται η διαδικασία που ο νομοθέτης προβλέπει βεβαίως και σας αναφέρω μάλιστα. Σας αναφέρω μάλιστα επειδή το έχω σημειώσει, την περίμενα αυτή την ερώτηση, σας διαβάζω τι λέει ο εφαρμοστικός, ο εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος, τι λέει το Σύνταγμά μας στο άρθρο 19. Λέει επί λέξει: Νόμος ορίζει τις εγγυήσεις υπό τις οποίες η δικαστική αρχή δεν δεσμεύεται από το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφαλείας», απάντησε, όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε ευθέως αν μπορούν να παρακολουθούνται μέλη του Κοινοβουλίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Κρεσέντο μισαλλοδοξίας - Να τον αποπέμψει ο Μητσοτάκης

Οπως ήταν φυσικό η παραπάνω αρχικά δήλωση του κ. Αθανασίου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την Αξιωματική αντιπολίτευση. «Στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την εκτροπή την οποία έχουν μεθοδεύσει επαναφέρουν θεωρίες ''εσωτερικών εχθρών'' από τις πιο σκοτεινές εποχές της Ελληνικής Ιστορίας», σημείωσε η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωση μετά τη δήλωση του Χαράλαμπου Αθανασίου. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για κρεσέντο μισαλλοδοξίας και ζήτησε την αποπομπή του αντιπροέδρου της Βουλής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση: «Ο βουλευτής της ΝΔ, αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, σε ένα κρεσέντο μισαλλοδοξίας δήλωσε σε συνέντευξη του ότι δικαιολογούνται οι παρακολουθήσεις Ελλήνων μουσουλμάνων βουλευτών για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο κ. Αθανασίου όφειλε να γνωρίζει ότι η «εθνική ασφάλεια» αφορά την παρέμβαση τρίτης χώρας στα εσωτερικά της Ελλάδας ή τη συμμετοχή σε εγκληματικές δραστηριότητες. Δεν αφορά και δεν μπορεί να αφορά το θρήσκευμα των Ελλήνων πολιτών ή βουλευτών. Ο κύριος Αθανασίου ισχυρίζεται στην ουσία ότι όσοι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι είναι εθνικά επικίνδυνοι.

Στην πραγματικότητα ο κύριος Αθανασίου δήλωσε απερίφραστα όσα υπαινίχθηκε ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμα του, επιχειρώντας να καλύψει τις επικίνδυνες ενέργειες της Κυβέρνησής του με αναφορές στην εθνική ασφάλεια και "σκοτεινές δυνάμεις". Στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν την εκτροπή την οποία έχουν μεθοδεύσει επαναφέρουν θεωρίες ''εσωτερικών εχθρών'' από τις πιο σκοτεινές εποχές της Ελληνικής Ιστορίας. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποπέμψει σήμερα κιόλας τον κ. Αθανασίου. Διαφορετικά θα αποδείξει ότι είναι ο ίδιος ο υποβολέας τέτοιων απαράδεκτων δηλώσεων».

ΠΑΣΟΚ: Ααναβιώνει την θεωρία του «εσωτερικού εχθρού»

Αμεση ήταν η αντίδραση και του ΠΑΣΟΚ που εξέδωσε δήλωση - ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας για τη δήλωση του Χαράλαμπου Αθανασίου: «Απίστευτο κι όμως αληθινό. Αυτή η Κυβέρνηση έχει βαλθεί να στείλει τη χώρα στα τάρταρα, σε επίπεδο σεβασμού των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτή τη φορά, με την απαράδεκτη δημόσια τοποθέτηση - δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος αναβιώνει την θεωρία του «εσωτερικού εχθρού» στο πρόσωπο των Ελλήνων μουσουλμάνων βουλευτών. Η δήλωση αυτή, βυθίζει τη χώρα στη μισαλλοδοξία και δημιουργεί σοβαρή ρωγμή, σε εθνικό επίπεδο, καθώς εμφανίζει τον βουλευτή της μειονότητας, ως εν δυνάμει ικανό και σε κάθε περίπτωση ύποπτο να τελέσει πράξεις εσχάτης προδοσίας και εθνικής μειοδοσίας, άρα και εύλογα παρακολουθούμενο από τις μυστικές υπηρεσίες.

Τα λόγια είναι περιττά.

Το πολιτικό σύστημα της Χώρας μας και η Βουλή οφείλει να προασπίζει τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το συνταγματικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, την ρητή καταδίκη της απαράδεκτης, διχαστικής δήλωσης του κ Αθανασίου και την παραπομπή του στα αρμόδια όργανα της Βουλής και στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

 

Ιλχάν Αχμέτ: «Διαχωρίζει βουλευτές για τη θρησκεία τους»

Κατά του αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου έβαλλε και ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, Ιλχάν Αχμέτ μετά από τις δηλώσεις του κ. Αθανασίου στο κανάλι της Βουλής περί της σκοπιμότητας παρακολούθησης μουσουλμάνων βουλευτών.

Αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή Ροδόπης: «Καταδικάζω απερίφραστα την δημόσια τοποθέτηση - δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου που αναβιώνει την θεωρία του εσωτερικού εχθρού στο πρόσωπο ετερόδοξων και δη μουσουλμάνων βουλευτών. Η δήλωση αυτή, πέρα από το πνεύμα μισαλλοδοξίας που κομίζει στα δημόσια ήθη, καθιστά τον βουλευτή της Μειονότητας ύποπτο τέλεσης πράξεων εθνικής μειοδοσίας και για τον λόγο αυτό άξιο παρακολούθησης.

Το πολιτικό σύστημα της Χώρας μας και η Βουλή οφείλει να προασπίζει τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών και να μην διαχωρίζει τους ίδιους τους βουλευτές ανάλογα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Μετά την υπόθεση του προέδρου του Κινήματος μας Νίκου Ανδρουλάκη, βρισκόμαστε προ ενός νέου θεσμικού ολισθήματος». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA