Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και πιο φανερό ότι το εξελισσόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αυτό, που έχει εξοργίσει σε απίστευτο βαθμό την Τουρκία. Το καθεστώς Ερντογάν σταθμίζοντας τη στρατιωτική ενίσχυση της χώρας μας και τον αποκλεισμό της Αγκυρας από κρίσιμα οπλικά συστήματα λόγω του εναγκαλισμού της με τη Ρωσία χάνει την ψυχραιμία του διαπιστώνοντας ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα στην προσπάθεια επιβολής των επεκτατικών του σχεδιασμών στην περιοχή μας.

Από τη μία πλευρά, η Τουρκία μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 βλέπει την Ουάσινγκτον να ανάβει το «πράσινο φως» στην Πολεμική Αεροπορία για το stealth μαχητικό 5ης γενιάς ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή, που το Κογκρέσο μπλοκάρει την αναβάθμιση 80 τουρκικών F-16 παραδίδονται στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα τα 2 πρώτα F-16 από τα συνολικά 83, που πρόκειται να διαμορφωθούν στην έκδοση αυτή. Παράλληλα, η επιχειρησιακή ετοιμότητα σε χρόνο ρεκόρ των 6 ελληνικών Rafale, με τα επόμενα 6 γαλλικά μαχητικά να αναμένονται έως το τέλος του χρόνου, προκαλεί έντονο προβληματισμό στους Τούρκους πτεράρχους συνεκτιμώντας τις εξαιρετικά μειωμένες διαθεσιμότητες της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας λόγω του αμερικανικού εμπάργκο σε ανταλλακτικά. 

Με την ίδια αγωνία να κυριεύει τους Τούρκους ναυάρχους αναφορικά με τον ναυτικό συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια μετά την ένταξη στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού των 3 ψηφιακών φρεγατών Belharra στην Αγκυρα έχουν φτάσει στο σημείο να ενοχλούνται σφόδρα ακόμα και με την επικείμενη αντικατάσταση των ρωσικής κατασκευής ΤΟΜΑ BMP-1 του Στρατού Ξηράς με τα γερμανικά Marder προκειμένου τα πρώτα να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό. Οι Τούρκοι βρίσκονται σε αναζήτηση εθνικών εχθρών για να δικαιολογήσουν τις συνέπειες της ακολουθούμενης επεκτατικής πολιτικής τους και μετά τις ΗΠΑ και τις αμερικανικές κυρώσεις στοχοποιούν τώρα και τη Γερμανία.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Milliyet», που κάνει λόγο για συγκαλυμμένη υποστήριξη του Βερολίνου με άρματα μάχης προς τη χώρα μας. Βέβαια, ενώ στην Τουρκία εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι για τη συγκεκριμένη συμφωνία ανταλλαγής στην Ελλάδα το θέμα αυτό αποτέλεσε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με απόστρατους Ελληνες στρατηγούς να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στους τηλεοπτικούς δέκτες. Παρόλα αυτά, η δυσαρέσκεια των Τούρκων έχει ενδιαφέρον στην κατεύθυνση να κατανοηθεί ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις οι γείτονες σε μία χρονική στιγμή πρωτοφανούς ανθελληνικού παροξυσμού. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η «Milliyet», τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι εταίροι του συνασπισμού στη Γερμανία θέλουν να σταλούν στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς γερμανικής κατασκευής. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός και υπουργός Aμυνας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος λέει ότι ούτε μια χώρα δεν έχει στείλει τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς στην Ουκρανία και ότι η Γερμανία θα δράσει από κοινού με άλλες χώρες. Αν και αναγνωρίζεται ότι αυτή η διαφορετική προσέγγιση αφορά την εσωτερική πολιτική συζήτηση εκτιμάται ότι η "Σοσιαλδημοκρατική Φόρμουλα" έχει μετατραπεί σε μια εξίσωση, που αφορά άμεσα την Τουρκία. «Αντί να στέλνει τανκς γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία, το Βερολίνο υιοθετεί τη φόρμουλα να στέλνει παλιά ρωσικά τανκς από την Ελλάδα στην Ουκρανία και να δίνει γερμανικά άρματα στην Αθήνα. Οι αποστολές αρμάτων μάχης στην Ελλάδα από τη Γερμανία, που λέει, "Δεν υπάρχει εμπάργκο", στην Τουρκία, επιβάλλει συγκεκαλυμμένο εμπάργκο και διακόπτοντας τις εγχώριες εργασίες αρμάτων μάχης, δεν είναι μία αποδεκτή κατάσταση. Πού οφείλεται αυτή η εύνοια προς την Ελλάδα όταν υπάρχουν τόσες πολλές χώρες με πρώην σοβιετικά τανκς στην Ευρώπη;».

Στο σημείο αυτό «επιστρατεύεται» η επίσημη τουρκική θέση περί «επεκτατικότητας της Ελλάδας» προκειμένου να αναδειχτεί το μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από τη στρατιωτική ενίσχυση της χώρας μας με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα να προειδοποιεί για ένταση στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις. «Τους δύο τελευταίους αιώνες, δεν υπήρχε κίνημα εισβολής από την Ανατολία κατά της Ελλάδας αλλά υπήρχε ένα κίνημα εισβολής από την Ελλάδα στην Ανατολία και ήταν η Ελλάδα εκείνη, που έκανε πραξικόπημα για να μετατρέψει την Κύπρο σε ελληνικό νησί, το οποίο αποφασίστηκε να είναι ανεξάρτητο και αποσυνδεδεμένο με διεθνείς συμφωνίες.

Η συμβουλή μου στον Γερμανό Πρέσβη στην Αγκυρα είναι να διαβάσει τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 17 Ιουλίου 1974... Η Ελλάδα ήταν επίσης αυτή, που αποκάλεσε την Τουρκία επιτιθέμενη το περασμένο Σάββατο ανοίγοντας πυρ εναντίον του πλοίου στα τουρκικά χωρικά ύδατα την ίδια μέρα. Αυτή η κρυφή στρατιωτική υποστήριξη στην επεκτατική Ελλάδα, που διεκδικεί περισσότερα δικαιώματα από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς σύνορα, θα ανοίξει άλλη μια προβληματική σελίδα στις σχέσεις Αγκυρας-Βερολίνου. Αν αυτό θέλετε, προχωρήστε, αν όχι, μην παρέχετε κρυφά όπλα στην επεκτατική Ελλάδα ενώ στην πραγματικότητα μας βάζετε εμπάργκο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA