Μενού
  • Α-
  • Α+

Νομίζω θα συμφωνήσετε πως η εμφάνιση του Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν ένα ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου ενόψει των εκλογών της Ανοιξης. Το λέω γιατί ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έθεσε ξεκάθαρα το δικό του δίλημμα χωρίς δικαίωμα παρερμηνειών. Εννοώ προφανώς τα όσα είπε περί «κυβέρνησης των ηττημένων», εξηγώντας πως ο ίδιος δεν θα διεκδικήσει την δημιουργία κυβέρνησης, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής. Αυτό σε κάθε περίπτωση καταλύει την πιθανότητα της «τερατογένεσης» που αποκάλεσε ο πρωθυπουργός την πιθανότητα δημιουργίας κυβέρνησης με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, το τρίτο ΚΙΝΑΛ, το τέταρτο ΚΚΕ και το πέμπτο ΜέΡΑ25, εάν υποθέσουμε πως η Νέα Δημοκρατία θα τερματίσει πρώτη στις εκλογές της απλής αναλογικής. Πλέον λοιπόν το πολιτικό τοπίο είναι καθαρό: Οι δυο μονομάχοι ευελπιστούν σε νίκη στις πρώτες εκλογές. Ο μεν Μητσοτάκης για να πάρει την αυτοδυναμία στη δεύτερη Κυριακή, ο δε Τσίπρας για να σχηματίσει (ως πρώτος) κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο. Ένας από τους δύο θα βγει νικητής. Για να δούμε... 

Βγαίνει μπροστά ο Μπρατάκος

Μπορεί να μην εμφανίζεται στα ΜΜΕ, αλλά θα βγαίνει μπροστά σε διάφορες φάσεις. Ο λόγος για τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο, ο οποίος θα εκπροσωπεί την κυβέρνηση και σε σημαντικές εκδηλώσεις, όπως η μεγάλη τεχνολογική έκθεση Beyond 4.0 στο τέλος του μήνα. Παράλληλα, θα συνεχίσει και τη «ζύμωση» με γαλάζια στελέχη, καθώς από κοινού με τον Παύλο Μαρινάκη ξεκίνησαν τα τραπέζια σε γαλάζιους βουλευτές. Τραπέζια που θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Διευρύνεται ο Πρωινός Καφές

Η επιστροφή του συμβούλου επικοινωνίας, Έρικ Παρκς, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι γεγονός, με τον ίδιο να αναλαμβάνει καθήκοντα campaign strategist, ενόψει και των εκλογών. Η επαναφορά του κ. Παρκς είναι ενδιαφέρουσα, με δεδομένο ότι έχουν αλλάξει οι ισορροπίες εντός του Μαξίμου μετά την αποχώρηση του Γρηγόρη Δημητριάδη. Ο ίδιος, δε, θα συμμετέχει και στον πρωινό καφέ που συγκαλείται ενώ θα έχει σημαίνοντα ρόλο και στις συσκέψεις στρατηγικής και επικοινωνίας που γίνονται σε εβδομαδιαία βάση. Αρμόδια πηγή μου έλεγε, δε, ότι ο πρωινός καφές μπορεί να έχει και άλλες προσθήκες το επόμενο διάστημα. 

Κρίσιμη Γενική Συνέλευση στον ΟΗΕ 

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ξεκινά την Τρίτη (20/9) θα είναι διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς γίνεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και με μια παγκόσμια ενεργειακή κριση να απειλεί λαούς και κυβερνήσεις. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει από το βήμα την Παρασκευή και θα έχει ενδιαφέρον η παρουσία του στις ΗΠΑ, αφού τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Δένδιας στις επαφές τους θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ακόμη ένα βήμα διεθνοποίησης της απειλής που συνιστά για την  περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας. Από τις συναντήσεις Μητσοτάκη ξεχωρίζω τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Λαπίντ ενώ ο Νίκος Δένδιας θα έχει τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο και την Κύπρο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να μιλήσει σε επενδυτές και σε μεγάλα αμερικανικά think tanks, στις αμερικανοεβραϊκές και ομογενειακές οργανώσεις, καθώς στην ατζέντα δεν θα είναι μόνο η Τουρκία αλλά και ο θετικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. 

Το γεύμα Πολάκη-Βαξεβάνη

Η ΔΕΘ φημίζεται για τα τραπέζια που γίνονται για φαγητό ή ποτό, αλλά πλέον οι Συριζαίοι είναι πιο ήσυχοι από τους Νεοδημοκράτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν τρώνε. Για παράδειγμα, ένα ενδιαφέρον τραπέζι κατέγραψα το βράδυ της Παρασκευής σε trendy εστιατόριο της Πυλαίας με τη συμμετοχή του Παύλου Πολάκη και της συζύγου του, του Νίκου Παππά, του εκδότη της εφημερίδας Documento Κώστα Βαξεβάνη, της βουλευτού Β’ Θεσσαλονίκης Δώρας Αυγέρη, της βουλευτού Πέλλας Θεοδώρας Τζάκρη, του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Θάνου Μωραΐτη και άλλων. 

Ξεκινά το Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο - Τουλουπάκη

Ανοίγει η αυλαία του Ειδικού Δικαστηρίου, του τέταρτου, κατά σειρά στη μεταπολίτευση, στο εδώλιο του οποίου κάθονται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Αν και οι δύο έχουν οριστικά απαλλαγεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για το μεγαλύτερο μέρος των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν αναφορικά με την υπόθεση της Νovartis, θα δικαστούν ο πρώην υπουργός για δυο αδικήματα και για ένα η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει παραπεμφθεί να δικαστεί για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα) με φερόμενη ως φυσική αυτουργό της συγκεκριμένης αξιόποινης πράξης την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, κατηγορίες που αμφότεροι αρνούνται. Βάσει των πληροφοριών που προκύπτουν από το δικαστικό ρεπορτάζ αναμένεται πολύμηνη ακροαματική διαδικασία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA