Μενού
  • Α-
  • Α+

«Όταν ο ένας πήγαινε κάπου, ο άλλος έφευγε»... Μ' αυτή τη χαρακτηριστική φράση κυβερνητικές πηγές περιέγραψαν την επαφή... εξ αποστάσεως που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη. Αν και βρέθηκαν στον ίδιο χώρο ήταν διαρκώς σε μεγάλη απόσταση και με διαφορετικούς συνομιλητές, επιβεβαιώνοντας έτσι το βαρύ κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ιδίως μετά την παραληρηματικου χαρακτήρα επίθεση του Τούρκου Προέδρου εναντίον της χώρας μας. Ο κ. Μητσοτάκης που παραβρέθηκε στη δεξίωση συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόβσκι - Μητσοτάκη είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Πλέον, όλες οι απαντήσεις στον Τούρκο πρόεδρο θα δοθούν την Παρασκευή στις 22:30, στην ομιλία που θα έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός στον ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης στο Blooomberg: «Εξωφρενική η κατηγορία Ερντογάν κατά της Ελλάδας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Την Τετάρτη (21/9), ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φροντίσει να στείλει το δικό του αυστηρό μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomerg.  Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εξωφρενική» τουρκική κατηγορία κατά της Ελλάδας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό. Είναι εξωφρενικό γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη. Διασώζουμε δεκάδες χιλιάδες.

Έχουμε διασώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα. Υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, αλλά σεβόμαστε επίσης τα θεμελιώδη δικαιώματα και θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα αντί να βλέπουμε μια Τουρκία να “μάς κουνάει και το δάχτυλο”. Γενικά έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας που είναι προφανώς απαράδεκτο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που έχει επισημανθεί προς την Τουρκία από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τις ΗΠΑ. Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία» ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση σχετικά με την κατηγορίες που έχει εξαπολύσει η Τουρκία.

Οταν μάλιστα η δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα εσωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, ενώ επανέλαβε πως: «είμαι πάντα ανοιχτός για συζήτηση και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθά κανέναν, νομίζω, ούτε τον εαυτό του, αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο».

Απαντά στον Ερντογάν ο Μητσοτάκης

Η ελληνική απάντηση σε όλο το φάσμα της τουρικής προκλητικότητας, που συνεχίζεται και στη Νέα Υόρκη, θα δοθεί την Παρασκευή. Οπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά το Reader θα είναι όμως απολύτως τεκμηριωμένη και θα αποδομεί σημείο προς σημείο τα εξωφρενικά και χυδαία ψεύδη του Προέδρου της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας. Αναμένεται ο πρωθυπουργός να αφιερώσει περισσότερο χρόνο απ’ ότι υπολόγιζε αρχικά στην ομιλία του για την προκλητικότητα της τουρκικής ηγεσίας. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ομιλία του Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ πιθανόν να περιλαμβάνει και μία έκπληξη αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία διατηρείται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Το κλίμα πάντως δεν φαίνεται να είναι καλό για τον Ερντογάν και την Τουρκία, στη Νέα Υόρκη. Η επιθετικότητα κατά της Ελλάδας και ο ταυτόχρονος «εναγκαλισμός» του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό σε ηγέτες της Δύσης. Οπως αποκάλυψε η στήλη Μαξιμιλιανός, η προσπάθεια του Ερντογάν να μιμηθεί τον Μητσοτάκη, απευθυνόμενος σε ένα διεθνές ακροατήριο απέτυχε παταγωδώς. Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί με όλα τα μέσα να κάνει επίθεση φιλίας στους Αμερικανούς αλλά δεν του βγαίνει μέχρι στιγμής. Iσως αν αποφασίσει να αλλάξει ρότα σε σχέση με τη Ρωσία να έχει μεγαλύτερη και καλύτερη τύχη.

Συνομιλίες με Μπάιντεν και Μισέλ

Κατά την παρουσία του δεξίωση που παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν προς τιμή των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαiρία να συνομιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος θυμήθηκε λεπτομέρειες της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε με τον Σαρλ Μισέλ ήταν η ενεργειακή κρίση, καθώς οι δυο ηγέτες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Αναφέρθηκαν επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μισέλ στη Σαουδική Αραβία τη 13η Σεπτεμβρίου.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA