Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εκστρατεία διεθνοποίησης της άνευ προηγούμενη τουρκικής επιθετικότητας στη Νέα Υόρκη, η οποία θα κορυφωθεί αύριο με την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως έχει προλειάνει ήδη το έδαφος για τη σκληρή και εμπεριστατωμένη  απάντηση που ετοιμάζει στον ανθελληνικό παροξυσμό και τις ακραίες συκοφαντίες που εκτόξευσε από το ίδιο βήμα χθες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας προκλητικό σόου με φωτογραφίες νεκρών προσφυγόπουλων για τα οποία κατηγόρησε την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης στο Blooomberg: «Εξωφρενική η κατηγορία Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Μηδενική ανοχή στα εξωφρενικά ψεύδη και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας», διαμήνυσε σε γεύμα με ομογενείς, ενώ σε συνέντευξή του στο Bloomberg χαρακτήρισε τις καταγγελίες του Τούρκου Προέδρου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με αιχμή το μεταναστευτικό «εξωφρενικές», τονίζοντας αφενός ότι δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα που σώζει χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο η χώρα που εργαλειοποιεί ανοιχτά τον πόνο προσφύγων και μεταναστών, αφετέρου ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή στην αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας. «Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρα απαράδεκτη. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και ουσιαστικά απεικονίζει την Τουρκία ως μία χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε Δυτική Συμμαχία», σημείωσε χαρακτηριστικά, με παράλληλους αποδέκτες εταίρους και συμμάχους, καλώντας τον κ. Ερντογάν να εγκαταλείψει το κρεσέντο της ρητορικής έντασης.

Με τεκμήρια η ηχηρή απάντηση Μητσοτάκη από τον ΟΗΕ

Είναι σαφές ότι η απάντηση του Πρωθυπουργού  δεν θα ακολουθήσει σε ύφος και ήθος τον Ταγίπ Ερντογάν. Θα είναι όμως απολύτως τεκμηριωμένη και θα αποδομεί σημείο προς σημείο τα εξωφρενικά και χυδαία ψεύδη του Προέδρου της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας. Εξ ού και θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο απ’ ότι υπολόγιζε αρχικά στην ομιλία του για την προκλητικότητα της τουρκικής ηγεσίας, βγάζοντας το προσωπείο του φιλειρηνιστή που φόρεσε στις ΗΠΑ και αναδεικνύοντας το όνειρο αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κρύβεται πίσω από τις ωμές πολεμικές απειλές και τις συστηματικές παραβιάσεις του τελευταίου διαστήματος.

Ελληνική απάντηση (;) και με χάρτες

Άγνωστο παραμένει προς ώρας αν ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρατεύσει εντέλει και τους αδιανόητους χάρτες της λεγόμενης Γαλάζιας Πατρίδας που αμφισβητούν στο status quo της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών βάφοντας κόκκινη ακόμα και την Κρήτη ή θα παραθέσει μόνο τις απειλές εισβολής του Ταγίπ Ερντογάν κι άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Σε κάθε περίπτωση πρόκειται να ξεκαθαρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου από τον συστηματικό παραβάτης τους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ομιλία του Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ πιθανόν να περιλαμβάνει και μία έκπληξη αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία διατηρείται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Ερντογάν όπως Πούτιν ενώ η Ελλάδα απλώνει γέφυρες διαλόγου

Εμμέσως, δε, θα παρομοιάσει την τουρκική στρατηγική με εκείνη του Βλάντιμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι ο Ρώσος Πρόεδρος πρέπει να ηττηθεί όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας, αλλά και ως ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους «αυταρχικούς ηγέτες» ότι τα σύνορα δεν επαναχαράσσονται με τη βία και «ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα επιβραβευθεί». Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει το ρόλο πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της χώρας μας ότι οι διαφορές επιλύονται μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και «με πολιτισμένο τρόπο» όπως τόνισε στο Bloomberg. Γι’ αυτό όπως θα πει η Ελλάδα κρατά κλειστές τις πόρτες στις απειλές και ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές και το διάλογο.  

Στη «γωνία» ο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής άλλωστε η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Κατά πληροφορίες η επιθετικότητα κατά της Ελλάδας και ο ταυτόχρονος «εναγκαλισμός» του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό σε ηγέτες της Δύσης και αυτό καταγράφεται στις κατ’ ιδίαν επαφές που έχει ο ίδιος και Τούρκοι αξιωματούχοι στην Αμερική, ενώ αυστηρά μηνύματα έχει λάβει και από τη διοίκηση Μπάιντεν που κρατάει κλειστή την πόρτα της. Σε αυτό το βαρύ κλίμα που εισπράττει η τουρκική αποστολή στη Νέα Υόρκη αποδίδεται μεταξύ άλλων και η αποφυγή επανάληψης από το βήμα του ΟΗΕ των ανιστόρητων αιτιάσεων για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και τη σύνδεση με την κυριαρχία τους.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας πάντως επιδίδονται ήδη σε ένα διπλωματικό ντεμαράζ, ενημερώνοντας όλους τους ομολόγους τους που συναντούν για την τουρκική προκλητικότητα και επισημαίνοντας ότι αυτή υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια συγκυρία όπου το τελευταίο που χρειάζεται είναι μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας και έντασης στη Nοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αυτό πρόκειται να υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός και στη συνάντηση που έχει σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών στο διατλαντικό δείπνο με τη συμμετοχή του Αμερικανού ομολόγου του Άντονι Μπλίνκεν. Με ενδιαφέρον, δε, αναμένονται οι πληροφορίες για το κλίμα που επικράτησε στη χθεσινοβραδινή δεξίωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς τους ηγέτες, όπου Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συνυπήρξαν στον ίδιο χώρο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA