Μενού
  • Α-
  • Α+

Σκληρή απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς για το μεταναστευτικό, τους οποίους προχθές Τρίτη επανέλαβε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε σε συνέντευξη του στο CNN ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε ως «εξωφρενικές» και «απαράδεκτες» τις τουρκικές καταγγελίες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε προχωρήσει στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων στη θάλασσα», για να προσθέσει με έμφαση ότι «μόνον σήμερα η Ελλάδα διέσωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους».

Υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο να κατηγορείται η Ελλάδα για παραβίαση δικαιωμάτων, ειδικά από μια χώρα που εργαλειοποιεί τους μετανάστες, θυμίζοντας μάλιστα και τα γεγονότα του Εβρου, τον Μάρτιο του 2020. «Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι παράλογο. Τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν ενθάρρυνε χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα για να φτάσουν στην Ευρώπη. Δεν εργαλειοποιούμε εμείς το μεταναστευτικό. Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, αλλά σεβόμαστε και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε φορά που υπάρχει άνθρωπος σε ανάγκη στη θάλασσα, το λιμενικό μας βγαίνει μπροστά και τον σώζει. Είμαι απογοητευμένος από αυτόν τον συνεχή πόλεμο των fake news», είπε.

Όταν ρωτήθηκε γιατί το κάνει αυτό ο Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν μπορεί να ξέρει τι σκέφτεται και απέδωσε τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου στη δημιουργία κλίματος για εσωτερικούς λόγους. «Βλέπουμε τους τελευταίους μήνες ένα κρεσέντο της τουρκικής ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα με αστήρικτες και απαράδεκτες κατηγορίες, απειλούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και έχουμε πει ξεκάθαρα ότι αυτού του είδους η ρητορική είναι απαράδεκτη. Υπάρχει τρόπος να λυθούν οι διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών και αυτό είναι το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και ο διάλογος. Συνεχώς ενθαρρύνουμε την Τουρκία να καθίσει μαζί μας και να συζητήσουμε με πολιτισμένο τρόπο».

«Τα μέτρα που θα πάρει η ΕΕ πρέπει να πληγώσουν περισσότερο τον Πούτιν»

Ερωτηθείς εξάλλου για το όγδοη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων και να προστατέψουν τον πληθυσμό από την άνοδο των τιμών λόγω της εργαλειοποίησης του ενεργειακού από τον πρόεδρο της Ρωσίας. Τόνισε ότι τα επτά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας συνιστούν ήδη σημαντική παρέμβαση, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από το υψηλό κόστος στην ενέργεια. Η Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ήταν πρωτοπόρα στο θέμα αυτό, ενώ προσβλέπουμε από την Κομισιόν σε περισσότερα μέτρα όσον άφορα το φυσικό αέριο.

Για την Ουγγαρία ανέφερε ότι στο μέτωπο κατά της Ρωσίας χρειαζόμαστε όλες τις χώρες. Ό,τι κυρώσεις θα επιβάλουμε θα πρέπει να πληγώσουν περισσότερο τη ρώσικη οικονομία από την ευρωπαϊκή οικονομία. Το κόστος του αεριού ειδικά εκτοξεύθηκε, ωστόσο, ανέφερε τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, με το νέο μηχανισμό λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς, δηλαδή φορολόγηση των παραγωγών ενέργειας στην πηγή και την κατεύθυνση των εσόδων στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και που επιδοτεί την τιμή του ρεύματος και του αεριού. Οι πολίτες θα πληρώσουν περισσότερο, αλλά όχι υπερβολικά, ενώ η επιδότηση συνδέεται και με την κατανάλωση με ανταμοιβή της μείωσης κατανάλωσης. Η ΕΕ, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, νομίζω ότι θα προτείνει ανάλογη δέσμη μέτρων. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο υποστήριξης για τους πιο ευάλωτους, καθώς υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, με πάνω από 5% ανάπτυξη.

«Η παρέμβαση στην αγορά ενέργειας είναι απολύτως αναγκαία όταν μιλάμε για τέτοιες έκτακτες συνθήκες, πρέπει να εξοικονομήσουμε όση περισσότερη ενέργεια είναι δυνατόν» ξεκαθάρισε. Στο σημείο αυτό, επισήμανε ότι είναι αναγκαία μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια ώστε να αποτύχει ο πρόεδρος Πούτιν να εργαλειοποιήσει την ενεργεία και να προκαλέσει πόνο στους Ευρωπαίους πολίτες. Το κόστος της ενέργειας είναι πραγματικό πρόβλημα, με τον πληθωρισμό παγκοσμίως να αυξάνει είπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA