ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/09/2022 20:35

Κωστής Χατζηδάκης: Οι 4 αλλαγές στα ΚΕΠΑ που αλλάζουν την καθημερινότητα των αναπήρων

Τις τέσσερις βασικές αλλαγές στην πιστοποίηση της αναπηρίας (ΚΕΠΑ) παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη - Πού εστιάζονται οι διαφοροποιήσεις

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κωστής Χατζηδάκης: Οι 4 αλλαγές στα ΚΕΠΑ που αλλάζουν την καθημερινότητα των αναπήρων
Πηγή: Υπουργείο Εργασίας
Ανάγνωση:

Τις τέσσερις βασικές αλλαγές στην πιστοποίηση της αναπηρίας (ΚΕΠΑ) παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι βασικές αλλαγές είναι τέσσερις και όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε σήμερα ότι τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) ήταν για χρόνια Κέντρα Περιφρόνησης Αναπήρων! Τα αλλάζουμε ριζικά με μια μεταρρύθμιση που μπήκε από σήμερα σε εφαρμογή. Είναι τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και τα παρουσιάσαμε μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη».

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης για Ψηφιακά ΚΕΠΑ: Προτεραιότητά μας να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα εργαλεία για τους πολίτες

Οι αλλαγές συνοψίζονται, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, ως εξής:

  1. Καταργούνται οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στα ΚΕΠΑ. Μέχρι χθες απαιτούνταν 3 με 4 επισκέψεις στα ΚΕΠΑ για να μπορέσει ο πολίτης να πιστοποιήσει την αναπηρία του. Σήμερα απαιτείται μια μόνο επίσκεψη, την ημέρα της εξέτασης του από την επιτροπή γιατρών. Όλα τα υπόλοιπα θα γίνονται ηλεκτρονικά!
  2. Δημιουργείται η ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία, η οποία θα ισχύει για όλες τις επιμέρους παροχές της πολιτείας σε αναπήρους συμπολίτες μας (επιδόματα αναπηρίας, σύνταξη αναπηρίας, εξωιδρυματικό επίδομα κα.) Μέχρι χθες, για κάθε παροχή της Πολιτείας προβλέπονταν ξεχωριστές αιτήσεις που οδηγούσαν σε ξεχωριστές εξετάσεις και γνωματεύσεις. Με τη νέα διαδικασία, ΜΙΑ μόνο εξέταση και ΜΙΑ μόνο γνωμάτευση γιατρών αρκεί προκειμένου να εκδοθεί η ενιαία ιατρική γνωμάτευση. Έτσι οι πολίτες που δικαιούνται περισσότερες από μία παροχές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ενιαία γνωμάτευση, γλιτώνοντας επιπλέον χρόνο και αποφεύγοντας την ταλαιπωρία.
  3. Καταργείται το παράβολο των 46 ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως την τελευταία 5ετία το εν λόγω παράβολο κατέβαλαν πάνω από 250.000 πολίτες που ήθελαν να πιστοποιηθούν από ΚΕΠΑ.
  4. Τίθεται σε λειτουργία η Εθνική Πύλη Αναπηρίας και συγκεντρώνονται σε αυτή σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία.

Δεν έχουμε μείνει σε αυτά. Πέρυσι θεσπίσαμε τον πρώτο Κανονισμό λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Επιπλέον, καταργήσαμε την υποχρεωτική επανεξέταση από ΚΕΠΑ για μη αναστρέψιμες ασθένειες. Προχωρήσαμε ακόμα στην αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων των ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα είμαστε σε προχωρημένη φάση για τη μεταστέγαση των ΚΕΠΑ της Αθήνας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Θεσπίσαμε επίσης τόσο για τον ΕΦΚΑ όσο και για τα ΚΕΠΑ τα ηλεκτρονικά ραντεβού, τα οποία κατήργησαν τις ουρές και μείωσαν σε σημαντικό βαθμό την ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία.

Έχουμε φυσικά ακόμα δρόμο μπροστά μας. Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα: Συγκεκριμένα: Με το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας και την Κάρτας Αναπηρίας, που θα ξεκινήσει σταδιακά από την 1η Νοεμβρίου 2022. Με την αναμόρφωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών (ΕΣΙ) των ΚΕΠΑ, με την ένταξη γιατρών και από τον ιδιωτικό τομέα για να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών και να γίνονται πιο γρήγορα οι εξετάσεις. Και με τον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία.

Η πολιτική για τα άτομα με αναπηρία είναι υποχρέωση στη συνείδησή μας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ