Μενού
  • Α-
  • Α+

«Θερμό» είναι σήμερα, Παρασκευή (14/10) το κλίμα στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για την ακρίβεια. Στο βήμα βρέθηκε πρώτος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος αφού πρώτα αναφέρθηκε στον ξαφνικό θάνατο του δις Ολυμπιονίκη, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, στη συνέχισε εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Εσείς κ. Μητσοτάκη δεν φυγομαχήσατε απλά αλλά βρήκατε ευκαιρία για να εφαρμόσετε μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική για να ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ και να αφήσετε την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη για να μη στεναχωρήσετε τους χορηγούς σας. Δεν φταίει λοιπόν η διεθνής συγκυρία που έχουμε αυτές τις διεθνείς πρωτιές. Φταίει που έχουμε Πρωθυπουργό δύο σε ένα. Που συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ. Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού. Εν μέσω της κρίσης αντί για προστάτης της κοινωνικής συνοχής γίνατε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας άγγελος της αισχροκέρδειας».

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον Αλέξανδρο Νικολαΐδη λέγοντας: «Να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη τη δική μου και όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον άδικο χαμό ενός στενού μου συνεργάτη και σπουδαίου ανθρώπου, του Αλέξανδρου Νικολαΐδη που έφυγε πολύ πρόωρα, αλλά στο σύντομο πέρασμά του από τη ζωή κατάφερε πολλά. Θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του». Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας προσέθεσε «Εκ μέρους όλων μας», με όλο το Κοινοβούλιο να χειροκροτά, τιμώντας έτσι τον δις Ολυμπιονίκη στο τάε κβον ντο και αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η ακρίβεια έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Θα αποδείξω με στοιχεία ότι με την προπαγάνδα σας δεν μπορείτε να κρύψετε τις μεγάλες σας ευθύνες. Ότι ένα μεγάλο μέρος της ακρίβειας ευθύνεται στις επιλογές σας και όχι στη διεθνή κρίση. Ενα μεγάλο μέρος που εμείς ονομάζουμε "ακρίβεια Μητσοτάκη". Γιατί οι πληθωριστικοί δείκτες είναι από τους χειρότερους στην Ευρώπη. Η ακρίβεια έχει το όνομά σας και αυτό γιατί είστε ο πιο ακατάλληλος για να την καταλάβετε. Να συναισθανθείτε τι σημαίνουν οι επιπτώσεις της. Τι σημαίνει μια οικογένεια που ζει με τον κατώτατο μισθό να χρειάζεται 2 κατώτατους μισθούς μηνιαίους για να πληρώσει τις αυξήσεις του ρεύματος. Τι σημαίνει για μια μάνα να σκέφτεται ότι πρέπει να κόψει το φροντιστήριο του παιδιού της που δίνει πανελλαδικές για να πληρώσει το σούπερ μάρκετ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Ο Πρωθυπουργός όχι γιατί έχει άλλες παραστάσεις από τη ζωή του, αλλά πολλοί από εσάς το καταλαβαίνετε όταν έρχεστε σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους. Γι’ αυτό εκφράσατε την αγωνία στην ΚΟ σας ότι πάνω από 70 από εσάς δεν θα εκλεγείτε. Γι αυτό ο κ. Μητσοτάκης διαπράττει ένα διπλό σφάλμα όταν παρουσιάζει μία ειδυλλιακή εικόνα. Δήθεν επιτυχίας της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης. Την ίδια ειδυλλιακή εικόνα που μας παρουσιάζατε για την πανδημία. Με ψέματα και με προπαγάνδα. Που οι ίδιοι οι επιστήμονες διέψευσαν με πάταγο. Χειρότεροι σε θανάτους από τη Βραζιλία του Μπολσονάρου. Αλλά εσείς καμαρώνατε και μας λέγατε ότι δεν υπάρχει διαφορά γι’ αυτόν που νοσηλεύεται εκτός και εντός ΜΕΘ. Τα ίδια μας λέτε τώρα και για την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Κύριε Μητσοτάκη θα σας στεναχωρήσω αλλά η Ελλάδα που αφήνετε πίσω σας δεν έχει καμία σχέση με αυτή που προπαγανδίζεστε. Και εσείς δεν έχετε καμία σχέση με αυτό που καμώνεστε ότι είστε, τον εγγυητή δήθεν της σταθερότητας. Το μόνο που σταθερά συμβαίνει…. Και όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια της σταθερότητας γιατί οι ανισότητες αυξάνονται και ο κίνδυνος φτώχειας μεγαλώνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία είμαστε ανάμεσα στις 4 μόνο χώρες της ΕΕ που το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 έως 2021 που κυβερνάτε ενώ είχε μειωθεί το 2016. Θα μας πει πάλι ο κ. Μητσοτάκης το γνωστό: δεν φταίω εγώ φταίει ο πόλεμος. Για την πανδημία: δεν φταίω εγώ φταίει ο καιρός. Για τις υποκλοπές: δεν φταίω εγώ ο ανιψιός μου φταίει. Πάντα μια δικαιολογία κάποιος άλλος φταίει»

Και ο κ. Τσίπρας συνέχισε: «Κανείς δεν αρνείται ότι βρεθήκαμε ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης διεθνώς. Όμως η πλειοψηφία των κρατών μελών έδρασε έγκαιρα και αποτελεσματικά. Έψαξαν για λύσεις ακόμα και αψηφώντας ιδεολογίες. Εσείς κ. Μητσοτάκης δεν φυγομαχήσατε απλά αλλά βρήκατε ευκαιρία για να εφαρμόσετε μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική για να ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ και να αφήσετε την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη για να μη στεναχωρήσετε τους χορηγούς σας. Δεν φταίει λοιπόν η διεθνής συγκυρία που έχουμε αυτές τις διεθνείς πρωτιές. Φταίει που έχουμε Πρωθυπουργό δύο σε ένα. Που συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ. Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού. Εν μέσω της κρίσης αντί για προστάτης της κοινωνικής συνοχής γίνατε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας άγγελος της αισχροκέρδειας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε την «σπόντα» του και για την υπόθεση των παρακολουθήσεων αναφέροντας ότι: «Φαίνεται αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι άλλοι στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η μόνη σας έγνοια ήταν να παρακολουθείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Σας ενοχλεί ε; τα κουκουλώσατε όλα. Ούτε μάρτυρες, απειλήσατε και με φυλάκιση όποιον μιλήσει, ομερτά».

Οσον αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Και την παράλογη και παράνομη ρήτρα αναπροσαρμογής το κάνατε προσχηματικά για τα μάτια του κόσμου, αφού σύμφωνα με τη ΡΑΕ το Σεπτέμβριο αυξήσατε την τιμή του ρεύματος κατά 57%. Αποδεικνύει ότι εντέλει η γενναιόδωρη στήριξη των λογαριασμών με λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου ευνοεί την ακόμα μεγαλύτερη κερδοσκοπία παραγωγών και προμηθευτών. Υπερβάλων κέρδος 285 ευρώ τη μεγαβατώρα. 485 εκατομμύρια ευρώ ήταν τα υπερκέρδη για ένα μήνα. Ποιος το πληρώνει αυτό το καπέλο;»

«Καρφιά» για το καλάθι της νοικοκυράς

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη νέα πρωτοβουλία για το «καλάθι της νοικοκυράς» ανέφερε: «Στην πράξη δεν πρόκειται για το καλάθι του νοικοκυριού αλλά για το καλάθι του ανεκτού. Πρόκειται για προϊόντα στα οποία οι τιμές θα είναι ανεκτές όχι μειωμένες. Για ποιους; Για κάποιους που έχουν οικονομική επιφάνεια; Που δεν τους πειράζει και πολύ η ακρίβεια; Ή θα είναι ανεκτές για τους ανθρώπους των 700 ευρώ; Εσείς ανήκετε σε μια οικογένεια που έχει την οικονομική δυνατότητα, ίσως και για μένα. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα είναι ανεκτές; Σημαίνει ότι δεν εντοπίζετε φαίνεται την ακρίβεια μόνο στα μακαρόνια νούμερο 6. Έχετε ξεχάσει την τιμή του πετρελαίου… των απευθείας αναθέσεων… Έχετε ξεχάσει τα νούμερα του κυνισμού και της διαφθοράς σας. Και κάνετε φθηνή επικοινωνιακή προπαγάνδα στα κανάλια με το μακρύκοκκο ρύζι και τα μακαρόνια νούμερο 6. Και φυσικά την αισχροκέρδεια στα καύσιμα….».

«Και θέλω να μιλήσω γι’ αυτό που θεωρείτε ότι είναι το δικό σας γήπεδο για την οικονομία. Τους οικονομικούς δείκτες. Αυτό το Μητσοτάκης effect που λέγατε που εκλεγήκατε και έστρωσαν οι αγορές κόκκινα χαλιά. Μιλάω για την προπαγάνδα σας ότι έγινε η χώρα ένας από τους σημαντικότερους επενδυτικούς προορισμούς ότι γιατί βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ούτε γιατί ρυθμίσαμε το χρέος, αλλά λόγω της παρουσίας σας. Δεν φαίνεται όμως το Μητσοτάκης effect τώρα στα επιτόκια δανεισμού. Η μόνη επίδρασή σας είναι η ακρίβεια και η φτωχοποίηση. Όσο για τον περιβόητο μεγάλο στόχο σας η επενδυτική βαθμίδα. Τι έχει γίνει; Έχει γίνει σαν τον ορίζοντα που όσο προχωράμε τόσο απομακρύνεται. Τώρα μας λέτε ότι 23’ μέσα του 2023. (φωνές από ΝΔ). .Μη με προκαλείτε θα σας φέρω μία μία τις αποδελτιώσεις (σ.σ. για το χρονοδιάγραμμα Μητσοτάκη). Και δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε επενδυτική βαθμίδα μέχρι τις εκλογές. Γι ‘αυτό σας λέω κ. Μητσοτάκη ότι όχι μόνο εγγυητής της σταθερότητας δεν είστε, αλλά πλέον είστε ο βασικός κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάκαμψη. Γιατί παραλάβατε μια οικονομία που σας επέτρεπε να λέτε για επενδυτική βαθμίδα και τώρα δεν μπορείτε να βγείτε ούτε στις αγορές. Και δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ανεπάρκειά σας και η καταστροφική σας πολιτική φταίει που δίνει πολλά σε λίγους και να ρημάζει, να λεηλατεί την κοινωνική βάση».

Στην κατακλείδα της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και πάλι τη διενέργεια εκλογών: «Η χώρα δεν μπορεί άλλο να βυθίζεται γι’ αυτό πρέπει να φύγετε το συντομότερο, γιατί η κοινωνία πρέπει να ανασάνει και η ηθική και οικονομική παρακμή της χώρας πρέπει να σταματήσει. Και αφού έχετε σίγουρη την επανεκλογή σας τι φοβάστε; Προκηρύξετε εκλογές να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, να ανασάνει ο τόπος. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι η λύση για να σταματήσει η αισχροκέρδεια, για να επανέλθει η ΔΕΗ στον ιδρυτικό της σκοπό, για να ξηλωθούν τα καρτέλ, για να επιστρέψει στον τόπο η δικαιοσύνη παντού. Η δημοκρατία θα κερδίσει την αλαζονεία, η δικαιοσύνη θα κερδίσει την ασυδοσία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA