Μενού
  • Α-
  • Α+

Αφουγκραζόμενος το κοινό αίσθημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του σε εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας, στην πρώην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στα ειδεχθή εγκλήματα που έχουν προκαλέσει τον αποτροπιασμό της κοινής γνώμης. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον παιδοβιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια, χωρίς να αναφερθεί άμεσα στην υπόθεση είπε ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα σ' αυτούς που καταγγέλλουν ανάλογες εγκληματικές συμπεριφορές και προέτρεψε τα στόματα που έχουν ανοίξει τον τελευταίο καιρό, να πληθύνουν υποσχόμενος πως η πολιτεία θα σταθεί αρωγός.

Παράλληλα, αναφερόμενος σε περιστατικά αστυνομικής βίας κι επίορκων αστυνομικών, με αφορμή την καταγγελία βιασμού 19χρονης από αστυνομικούς στην Ομόνοια προέτρεψε την συντριπτική υγιή πλειοψηφία των αστυνομικών να τους απομονώσουν και να τους... βγάλουν στην σέντρα για να σταματήσουν να κηλιδώνουν το όνομα της ΕΛΑΣ.

«Πρέπει να το πούμε ότι είναι πολλές οι πρόσφατες υποθέσεις οι οποίες συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Εξιχνιάστηκαν όμως και εξιχνιάστηκαν χάρη στον επαγγελματισμό και στην ταχύτητά σας. Ετσι ενδυναμώνεται η εμπιστοσύνη στο Σώμα, αλλά και η πεποίθηση που πρέπει να υπάρχει ότι κανένα, κανένα έγκλημα, κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι.

Στο παρελθόν υπήρξαν καταγγελίες αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών. Διερευνήθηκαν και πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης, χάρη στην αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου των Αστυνομικών που ικανοποίησε μία χρόνια σύσταση του Συνηγόρου του Πολίτη. Και μάλιστα η προμήθεια σχεδόν 2,5 χιλιάδων μικρών καμερών που θα φέρουν οι Αστυνομικοί στις στολές τους, θα εμπεδώσει αυτό το αίσθημα λογοδοσίας το οποίο πρέπει να διακατέχει κάθε σύγχρονη Αστυνομία, ώστε να μπορούμε να έχουμε πραγματικά ακλόνητα πειστήρια για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας και να εξετάζονται τυχόν αυθαιρεσίες κι εσείς πρέπει να είστε οι πρώτοι που θα επιδιώκετε, θα θέλετε να υπάρχουν αυτά τα πειστήρια στη διάθεσή σας.

Καμία ανοχή στην κατάχρηση αστυνομικής εξουσίας

Αλλά όπως έχω τονίσει και από το βήμα της Βουλής, δεν θα γίνει ανεκτή καμία κατάχρηση οργάνου της τάξης εις βάρος πολίτη. Θα τιμωρείται - και θα πρέπει να τιμωρείται- με κάθε εξάντληση της αυστηρότητας. Και στην καθημερινή αστυνόμευση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και αναφέρομαι στο περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας που η δικαστική του διερεύνηση προχωρά και πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα.

Οφείλετε όμως, αγαπητά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, να είστε και εσείς σε διαρκή εγρήγορση. Μην αφήνετε, μην αφήνετε μετρημένους στα δάχτυλα συναδέλφους σας να κηλιδώνουν το καλό όνομα και τον επαγγελματισμό δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών. Να κλονίζουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στο πρόσωπό σας.

Αρκεί ένα μόνο λάθος, ένα μόνο ατόπημα για να επισκιάσει δεκάδες, εκατοντάδες επιτυχίες αλλά και για να τροφοδοτεί τελικά μια άδικη κριτική εις βάρος της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Αστυνομία είναι θεσμός που υπηρετεί τη Δημοκρατία. Η δράση της δεν προσφέρεται για μικρόψυχη, για μικροκομματική εργαλειοποίηση. Οι ελληνικές πόλεις δεν βρίσκονται στο έλεος σκληρών συμμοριών και εγκληματιών, ούτε συνιστούν νησίδες παρανομίας και αυθαιρεσίας. Αυτά τα ισχυρίζονται μόνο τα άκρα του πολιτικού φάσματος. Η Αστυνομία είναι πυλώνας εσωτερικής σταθερότητας.

Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι όλα είναι τέλεια. Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και πολλά βήματα προόδου τα οποία μπορεί να κάνει και πρέπει να κάνει η Ελληνική Αστυνομία. Και ξέρετε και εσείς καλά ότι η αντιμετώπιση του εγκλήματος, της βίας, της παράνομης βίας είναι ένας μακροχρόνιος πόλεμος με πολλές μικρές καθημερινές μάχες. Αυτές που δίνετε με αυτοθυσία κάθε μέρα. Αυτές στις οποίες έχετε θρηνήσει δεκάδες συναδέλφους σας.

Να μιλούν τα θύματα και η αστυνομία με την πολιτεία να τους ακούν

Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών όμως έχει τονωθεί. Ολόκληρες γειτονιές αποκτούν πια μια νέα ζωή και προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης όταν ενδυναμώνεται η Αστυνομία. Και με τους νέους ρόλους που έχουν ανατεθεί στην αστυνομία διαλύεται το πέπλο του φόβου. Και επανέρχομαι, ασφαλώς σε εγκλήματα όπως η βία κατά των ανηλίκων, η σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση, γυναικοκτονίες και είναι ενθαρρυντικό, θα το ξαναπώ, ότι τέτοια περιστατικά προσλαμβάνουν τόσο μεγάλη δημοσιότητα, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι στατιστικά είναι πολύ περισσότερα.

Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι τα θύματα μιλούν, έχουν το θάρρος να βγουν από το σκοτάδι και να καταγγείλουν πια τέτοιες συμπεριφορές. Και πρέπει να έχουν το θάρρος να το κάνουν γιατί πρέπει να έχουν την βεβαιότητα ότι η οργανωμένη πολιτεία, εσείς που συχνά θα γίνεται οι πρώτοι αποδέκτες τέτοιων καταγγελιών, θα αφουγκραστούν και οι μηχανισμοί θα είναι στο πλευρό εκείνων των πολιτών που έπεσαν θύματα τέτοιων πράξεων, έτσι ώστε να βρουν πρώτα και πάνω από όλα προστασία και στη συνέχεια να δικαιωθούν.

Ας είμαστε, συνεπώς, όλοι λίγο φειδωλοί στην κριτική. Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα ασφαλής, μάς το θυμίζουν εξάλλου τα δεκάδες εκατομμύρια επισκεπτών της, ξένοι επενδυτές, που την προτιμούν για να εμπιστευτούν τα κεφάλαιά της. Είναι ταυτόχρονα μία χώρα η οποία προσπαθεί κάθε μέρα να αντιμετωπίζει με επάρκεια και με διαρκή προσπάθεια κάθε απειλή που διαγράφεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA