Μενού
  • Α-
  • Α+

Επεσαν από τα σύννεφα πολλοί για τη δραστηριότητα του Ανδρέα Πάτση τα τελευταία χρόνια και για το γεγονός ότι, ως βουλευτής, συνέχιζε να κάνει κανονικά δουλειές ως επιχειρηματίας. Το πιο ενδιαφέρον σκέλος, βεβαίως, έχει να κάνει με τη δραστηριότητα του κ. Πάτση με την εταιρία ειδικού σκοπού ΠΛΑΤΩΝ Α.Ε., την οποία κάποιοι ανακαλύπτουν όψιμα. Τι έκανε ο κ. Πάτσης; Λειτουργούσε ως εισπρακτική εταιρία για την Τράπεζα Πειραιώς, επί ημερών του Μιχάλη Σάλλα, με τον οποίο ο ίδιος διατηρεί στενότατη σχέση, ενώ η συνεργασία συνεχίζεται ως και σήμερα μέσω τρίτων προσώπων.

Δεν ξέρω τι λέει τώρα ο βουλευτής ότι ασχολείτο μόνο με καταναλωτικά δάνεια, προσφέροντας τις βέλτιστες δυνατές ρυθμίσεις σε οφειλέτες, ξέρω τι ίσχυε, ότι η εταιρία λειτουργούσε κανονικά ως εισπρακτική. Μπορεί πλειστηριασμούς να μην έκανε, όπως ορθά λέει ο κ. Πάτσης, αλλά έπαιζε τον ρόλο του «μπροστινού» της Τράπεζας, με ιδιαίτερα συζητήσιμες μεθόδους. 

Το παρασκήνιο με Πάτση

Να μείνω λίγο ακόμα στο θέμα του Ανδρέα Πάτση και να πω ότι, όταν στο Μαξίμου κατάλαβαν την έκταση του προβλήματος με τον βουλευτή, αποφάσισαν να του δώσουν την ευκαιρία εξηγήσεων, αλλά στην πραγματικότητα η διαγραφή ήταν μπροστά. Το θέμα συζητήθηκε στον πρωινό καφέ του Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια έγινε και άλλη σύσκεψη στο Μαξίμου με την πιο "στενή" ομάδα, όπου μαθαίνω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «αυτές οι πρακτικές δεν είναι ανεκτές ούτε από τη Ν.Δ. ούτε από εμένα». Και κάπως έτσι, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους, αν και ο κ. Πάτσης δεν έχει πού αλλού να πάει, μιας και τα Γρεβενά είναι μονοεδρική, άρα χωρίς περιθώριο ελιγμών.

Το μενού της επίσκεψης Σολτς

Σήμερα φτάνει στη χώρα μας ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σόλτς και πρόκειται αύριο να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Σολτς θα έρθει Αθήνα αφού προηγουμένως συναντηθεί με τον Μακρόν στο Παρίσι. Αυτό είναι ευνοϊκό για τον Μητσοτάκη αφού θα έχει μια πλήρη εικόνα των συζητήσεων του γαλλογερμανικού άξονα, αν και η Ελλάδα είναι σαφώς εγγύτερα στις απόψεις της Γαλλίας παρά της Γερμανίας. Το μενού όπως σας έχω πει εδώ και καιρό αφορά κυρίως στα εξοπλιστικά, αν και ακούω πως ο Σολτς θα αναφερθεί και στα ζητήματα της παραγωγής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τα οποία οι Γερμανοί εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα ο Μητσοτάκης θα του πει πολλά για τον Ερντογάν και την Τουρκία, αν και οι Γερμανοί δεν χαμπαριάζουν από αυτά: θεωρούν την Τουρκία πάρα πολύ χρήσιμη (και τεράστια αγορά) ώστε να τους τραβήξουν δημοσίως το αυτί. Υπό αυτή την έννοια η επίσκεψη Σολτς δεν αναμένεται να μας μείνει αξέχαστη. 

Η αποδρομή των Βαρουφακικών

Ανθρωπός μου μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ με διαβεβαίωνε πως η αποδρομή του ΜέΡΑ 25 θα συνεχιστεί. Τώρα μεταξύ μας δεν έχω πληροφορία για το εάν ο Κλέων Γρηγοριάδης, ο Κρίτωνας Αρσένης, η Μαρία Απατζίδη, ο Γιώργος Λογιάδης ή η Σοφία Σακοράφα έχουν σκοπό να αποχωρήσουν από το κόμμα. Ομως την αποχώρηση Μπακαδήμα δεν την είχε προβλέψει κανείς. Υπό αυτή την έννοια οι ΣΥΡΙΖΑίοι, χωρίς να το λένε φωναχτά πιστεύουν ενδόμυχα πως το κόμμα δεν θα καταφέρει να μπει στη βουλή, αν όχι στις πρώτες εκλογές, στις δεύτερες της ενισχυμένης αναλογικηής, που θα πιεστούν τα πράγματα. Τα ίδια λέει και κοινοβουλευτικός της ΝΔ που μου υπενθύμισε την πρόσφατη ιστορία των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και παλιότερα της ΔΗΜΑΡ. Βουλευτές φεύγουν ένας ένας πριν τις εκλογές για να καταφέρουν να διασωθούν πολιτικά.

Απάντηση Ανδρουλάκη στον Τσίπρα

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Ανδρουλάκης δεν είχε απαντήσει στο κάλεσμα - μέσω ΣΚΑΙ - του Αλέξη Τσίπρα. Στενός του συνεργάτης πάντως μου είπε κάπως σκωπτικά - «να του απαντήσουμε τι, στο ότι θα έρθει πρώτος»; Εν πάση περιπτώσει το δικό μου συμπέρασμα - αλλά και όλης της πολιτικής πιάτσας είναι πως κανείς δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του πριν τις εκλογές. Τη Δευτέρα μετά την κάλπη, θα είναι μια διαφορετική μέρα για όλους. Πάντως από αυτά που είπε ο Τσίπρας, κρατάω το ότι για δεύτερη φορά δήλωσε πως «δεν θα επιδιώξω σχηματισμό κυβέρνησης των ηττημένων». Οπως και το ότι αν χάσει τις εκλογές, το μέλλον του θα το αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος. Βλέπετε, ο Τσίπρας εξακολουθεί να είναι πανίσχυρος στη βάση, πράγμα που αποδείχθηκε στην πρόσφατη εκλογή. Ακόμη και να χάσει λοιπόν τις επόμενες εκλογές, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που θα τον αμφισβητήσει και θα διεκδικήσει την αρχηγία στον λαό. Στελέχη κοντά στον Νίκο Ανδρουλακη λένε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε και στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη τον τίτλο του επάξιου πολιτικού χορηγού του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αξιοσημείωτο πάντως ότι αν και δηλώνει υπέρμαχος της απλής αναλογικής και της δυνατότητας συνεργασιών που αυτή δίνει, ακυρώνει έμπρακτα τη φιλοσοφία της θέτοντας όρο την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ μπας και διασώσει το προσωπικό του γόητρο.  

Τα σενάρια για Λιβάνη στο ΠΑΣΟΚ

Ο γιος του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου Αντώνη Λιβάνη, ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης, έχει έρθει πιο κοντά με τη Χαριλάου Τρικούπη μετά την μάλλον αποτυχημένη θητεία του στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις αποτυχημένες εκδοτικές του απόπειρες με την εφημερίδα "Νέα Σελίδα". Ακούγεται στην πιάτσα ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στα Δυτικά, όχι όμως στον Δυτικό Τομέα της Β' Αθηνών, όπου με το ΠΑΣΟΚ "τρέχουν" η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Θανάσης Κατερινόπουλος. Μάλλον προς τη Δυτική Αττική πάει, η οποία σήμερα είναι τετραεδρική (3 ΝΔ-1 ΣΥΡΙΖΑ), μπορεί, όμως, να "τσιμπήσει" έδρα με τη νέα απογραφή και να εκλέγει πέντε βουλευτές, άρα και το τρίτο κόμμα να μπορεί να ελπίζει. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA