Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο ρόλο πρωταγωνιστή της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και σ’ εκείνον της χώρας «κλειδί» για το επιτακτικό πια ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναμένεται να εστιάσει σήμερα ο Πρωθυπουργός κατά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου. Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει πως η ευρωπαϊκή διεύρυνση πρέπει να μπει ξανά σε τροχιά. Ο ίδιος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να υπογραμμίζει ότι «η περιφερειακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξή τους».

Ο ρόλος «κλειδί» της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια

Η χώρα μας άλλωστε διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, στον οποίο επενδύει συστηματικά, ώστε να μειώσει το πεδίο δράσης τρίτων αποσταθεροποιητικών χωρών όπως η Τουρκία σε αυτή. Σε αυτό το κρίσιμο γεωπολιτικό τοπίο κομβικό ρόλο για γ’ αυτό παίζει η ενέργεια, η οποία και θα τεθεί επί τάπητος στη Γερμανική Καγκελαρία. Πρόκειται να υιοθετηθεί εξάλλου και  Διακήρυξη για την ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο ρόλος κλειδί της Ελλάδας στην περιοχή αναδεικνύεται από την αναγνώριση των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με τις υποδομές τις οποίες αναπτύσσει για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί μεταξύ άλλων η λειτουργία του ελληνο-βουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB, ο οποίος συνιστά μία ενεργειακή γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και αλλάζει εκ βάθρων τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή. Στην ουσία άλλωστε συμβάλλει στην απεξάρτηση της Βουλγαρίας από το ρωσικό αέριο, μεταφέροντας φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει όλες τις τελευταίες σημαντικές κινήσεις της Ελλάδας με την παρέμβασή του σε ειδική ενότητα της Συνόδου, που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Σολτς – Μισέλ – Φον ντερ Λάιεν

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία για ένα νέο τετ α τετ με τον Όλαφ Σολτς, μία μόλις εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου στην Αθήνα και λίγα μόλις 24ωρα μετά τα τηλεφωνικά παράπονα του Ταγίπ Ερντογάν στον ίδιο για την απομάκρυνση του Βερολίνου από τη στάση ουδετερότητας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την καθαρή θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων. Επίσης, κατ’ ιδίαν συναντήσεις αναμένεται να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Πέραν των εξελίξεων στην Ουκρανία και της ενέργειας που θα κυριαρχήσουν στις εν λόγω συνομιλίες εν αναμονή και των τεχνικών λεπτομερειών επί της πρόσφατης συμφωνίας των 27 της Ε.Ε για τη μείωση των τιμών ενέργειας, είναι βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και για τα τελευταία επεισόδια στην τουρκική προκλητικότητα. Στη «φαρέτρα» του ως επιβεβαίωση του αναθεωρητισμού και του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν προστεθεί πλέον οι νέες ευθείες πολεμικές απειλές δια στόματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο το casus belli για το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, καθώς και η νέα πρόκληση στο μεταναστευτικό με την παρενόχληση σκάφους του ελληνικού λιμενικού εν ώρα επιχείρησης έρευνας και διάσωσης ανοιχτά της Σάμου από τουρκική ακταιωρό.

Τη Σύνοδο στο Βερολίνο θα ανοίξει στις 10.30 το πρωί ο Καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ οι αρχηγοί των κρατών που μετέχουν στο σχήμα αναμένεται να επικυρώσουν τη διευκόλυνση της μετακίνησης άνευ βίζας μεταξύ των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, την αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων και των επαγγελματικών δεξιοτήτων. Στη Διαδικασία του Βερολίνου συμμετέχουν οι 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία) και 9 ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός από τη Γερμανία και την Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Πολωνία, Κροατία, Σλοβενία. Συμμετοχή επίσης έχει και το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα.  Υπενθυμίζεται ότι η Διαδικασία του Βερολίνου αποτελεί πρωτοβουλία διακυβερνητικής συνεργασίας που εγκαινιάσθηκε το 2014 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια και στην υποβοήθηση της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, δίδοντας έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και στις μεταρρυθμίσεις.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA