Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε εκδήλωση του ΕΦΚΑ για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι από 1/1/2023 οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις της τάξης του 7%. Παράλληλα, εξήρε το έργο του Κωστή Χατζηδάκη για το γεγονός ότι έφερε εις πέρας το έργο που του ανατέθηκε, αλλά και του Κυριάκου Πιερρακάκη που συνέβαλε τα μέγιστα στην απονομή νέων κι εκκρεμών συντάξεων μέσω της ψηφιοποίησης των συντάξεων. Τέλος απέτισε φόρο τιμής στους κ.κ. Πουλιόπουλο και Κούρκουλο που έφυγαν από τη ζωή, εργαζόμενοι πάνω στο μεγαλόπνοο πρότζεκτ του υπουργείου.

Τα μαλλιά του Χατζηδάκη και η απόλυτη δικαίωση

«Θέλω να μιλήσω πιο προσωπικά και πολιτικά γι’ αυτό το πολύ σημαντικό επίτευγμα που παρουσιάζουμε. Οταν κάλεσα στο τηλέφωνο τον Κωστή Χατζηδάκη τον Ιανουάριο 2021 να του ζητήσω να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας υπήρχε μια παύση. Ρώτησα είσαι εκεί; Ολα εντάξει; Λέει βεβαίως πρόεδρε να πάω. Του λέω καταλαβαίνεις πόσο δύσκολη είναι αυτή η αποστολή. Αισθάνθηκα ότι τον αιφνιδίασα. Σκέφτηκα να του πω για να τον ενθαρρύνω ότι δεν κινδυνεύεις τουλάχιστον να σου πέσουν και τα μαλλιά από τις δυσκολίες» είπε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός.

Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση μπορώ να πω ότι η επιλογή μου αυτή δικαιώθηκε στο ακέραιο. Η πολιτική αυτή έχει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα  Θέλω να κρατήσουμε 3 συμπεράσματα ως υποδείγματα καλών πολιτικών που επιθυμεί η κυβέρνηση μας να ασκεί.

Το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας στους απόμαχους της εργασίας να μπορεί να τους χορηγεί η πολιτεία σύνταξη το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν πιστεύουμε ότι έχουμε υποχρέωση να ταλαιπωρούμε τους συνταξιούχους για να εξυπηρετούμε κάποιους λίγους. Ιδεολογικό πρόσημο μπορεί να υπάρχει αν υποστηρίζουμε ή όχι την έννοια του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις. Αλλά στο ζήτημα της απονομής σίγουρα όλοι πρέπει να συμφωνούμε. Και η αλήθεια είναι ότι το 2019 παραλάβαμε μία κατάσταση τραγική. Εκκρεμότητες που ήρθαν από το παρελθόν, μια εξαιρετικά πρόχειρη δημιουργία του ΕΦΚΑ με συγχώνευση πολλών οργανισμών που είχε μείνει στην πραγματικότητα στα χαρτιά. Και ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια».

Τα τρία συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα που θέλω να κρατήσουμε είναι τρία, είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός και τα απαρίθμησε: 

  1. Ότι το δημόσιο, το κράτος μάλλον, μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για αν υλοποιεί ταχύτερα κι αποτελεσματικότερα δημόσιες πολιτικές. Για να περάσουμε και στο δημόσιο βέλτιστες πρακτικές.
  2. Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας κι ευχαρίστησε τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Ότι δεν μπορούμε να μετρήσουμε δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε.
  3. Μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές του τρόπου που λειτουργεί ο σκληρός πυρήνας του κράτους για να δώσουμε κίνητρα και αντικίνητρα και να αλλάξουμε συμπεριφορές για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. 

Γνωρίζουν πια όλοι ότι μέσα από εργαλεία αξιολόγησης μπορούν να ωφεληθούν οι ίδιοι. Επιμένω πολύ στα πριμ παραγωγικότητας τα οποία μπορούν να επιβραβεύουν τους υπαλλήλους που πιάνουν και ξεπερνούν τους στόχους. Άρα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας ώστε δημόσιες υπηρεσίες να ανταγωνίζονται σε παραγωγικότητα τον ιδιωτικό τομέα. 

Τα αποτελέσματα είναι πράγματι εντυπωσιακά γιατί όλοι νομίζω είχαμε υποτιμήσει την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος. Γιατί σε αντίθεση με εμβολιασμό που σχεδιάστηκε από την αρχή σε λευκό χαρτί εδώ είχαμε έναν οργανισμό που έπρεπε να αναδιοργανωθεί λειτουργώντας κι σωρεύονταν καθημερινά νέες συντάξεις. 

Εκδόθηκαν 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες

Το γεγονός ότι καταφέρατε να εκδώσετε πάνω από 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες είναι ένας πολύ εντυπωσιακός αριθμός. Ένας στους 6 συνταξιούχους σήμερα έχει εκδοθεί η σύνταξή του τους τελευταίους 22 μήνες. Αυτό αφορά το παρελθόν. Το παρόν αφορά στο ότι μπορούμε να εκδίδουμε συντάξεις μέσα σε 2 μήνες ανταγωνιζόμενοι τις πιο σύγχρονες χώρες, χωρίς να υπολειπόμαστε τίποτα. 

Και βέβαια όπως ειπώθηκε δεν σταματάμε εδώ. Υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν. Και στις επικουρικές και στις διεθνείς συντάξεις και στα εφάπαξ και για να βελτιώσουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το 1555 ήταν μια επανάσταση. Το ακούω από παντού. Όπως πρωτόγνωρα είναι τα ηλεκτρονικά ΚΕΠΑ και ότι μπορείς να αυτές είναι πρωτοβουλίες που χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών, ώστε να δείχνει ότι το κράτος τους σέβεται και τους αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια. Αυτές είναι βαθιά κοινωνικές πολιτικές. Σκέφτεσαι πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι περιμένοντας σύνταξη 3 χρόνια. Επειδή το κράτος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη του υποχρέωση.

Άρα είναι μια πολιτική που έχει ένα πολύ ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο, στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Και επειδή είμαστε σε μια εποχή μεγάλων δυσκολιών και παγκόσμιας κρίσης αύξησης του πληθωρισμού, εισαγόμενο φαινόμενο, το υπουργείο σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Οικονομικών στηρίζει τους συνταξιούχους για να έχουμε μια αύξηση συντάξεων που θα ξεπεράσει το 7% από 1/1/2023. Σε συνδυασμό με το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ που θα δοθεί το Δεκέμβριο 11.32 και θα στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πουλιόπουλος και Κούρκουλος στην κυριολεξία έδωσαν τη ζωή τους για να κάνουν πάνω από αυτά που έλεγαν οι υποχρεώσεις τους. Τους τιμούμε και τους αφιερώνουμε όχι μόνο την εκδήλωση αλλά και τη σημαντική επιτυχία που παρουσιάζουμε σήμερα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA