Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέα δημοσιεύματα έρχονται στο προσκήνιο για την υπόθεση των υποκλοπών, η οποία έχει προκαλέσει πολιτική κόντρα. «Η παρακολούθηση Δένδια και πώς τα "δεδομένα" έφταναν στο Μαξίμου» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας ΒΗΜΑ, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη ενώ το Documento δημοσιεύει νέα λίστα με ονόματα που φέρονται να παρακολουθούνταν. 

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το Predator ενεργοποιήθηκε αρχικά σε εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, με αναφερόμενη ενημέρωση του ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην γραμματέα πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Το «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι «άρχισε να υπάρχει ένας κύκλος συνεννοήσεων για τη χρήση του Predator και εκτός των ζητημάτων εθνικής ασφαλείας. Με ενδιαφέρον κυρίως σε υπουργούς της ΝΔ που δεν φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το εν λόγω "παράκεντρο". Με πολλά από τα δεδομένα των παρακολουθήσεων να φτάνουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς αρκετοί να γνωρίζουν πώς παράγεται αυτή η ειδική πληροφόρηση κυρίως από το εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης».

Και συνεχίζει η εφημερίδα: «Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στους παρακολουθούμενους ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – με παγίδευση του τηλεφώνου που προσδιορίζεται πριν από ένα χρόνο – μέσω ύποπτου SMS». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Νίκος Δένδιας «στη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περίοδο 2013 – 2014 είχε σταθεί εμπόδιο στα σχέδια άλλης εταιρείας του Λαβράνου να εγκαταστήσει το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνιών Sepura (διάδοχο του ολυμπιακού συστήματος επικοινωνιών Tetra) με το τρικ "δωρεάς" από ανύπαρκτη εταιρεία». Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών από Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή «και αυτό γιατί ο κ. Δένδιας είχε σειρά επαφών με σημαντικούς ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες και το εν λόγω παράνομο λογισμικό που φαίνεται να είχε σταλεί στο κινητό του θα μπορούσε να καταγράψει και τις σημαντικές μυστικές συνομιλίες τους στον χώρο των συναντήσεών τους. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές, ήδη ξένες υπηρεσίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει έρευνα για τους αποστολείς του Predator στο κινητό του κ. Δένδια και όχι μόνο».

Παρακολουθήσεις: Η νέα λίστα με τα ονόματα 

Στο μεταξύ 38 νέα ονόματα πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, επικοινωνιολόγων, στελεχών του κυβερνητικού μηχανισμού, επικοινωνιολόγων, περιλαμβάνονται στη δεύτερη λίστα που φέρεται να παρακολουθούνταν από το κακόβουλο λογισμικό Predator. Τη λίστα δημοσιεύει η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Documento και στα ονόματα περιλαμβάνονται πρωτοκλασάτα ονόματα υπουργών, όπως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η λίστα:

  1. Γιώργος Γεραπετρίτης (Υπουργός επικρατείας)
  2. Άκης Σκερτσος (Υπουργός επικρατείας)
  3. Νίκος Παπαθανάσης (Υπουργός αναπληρωτής ανάπτυξης και επενδύσεων)
  4. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών)
  5. Ορσάκη Ρουσσέτου (μέλος πολιτικής γραμματείας ΝΔ, συμμετέχει στον “πρωινό καφέ”)
  6. Θωμάς Βαρβιτσιώτης (ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας V and O)
  7. Βασίλης Γκρίζης (υπαρχηγός ΕΥΠ)
  8. Ελίνα Κυπραίου (Συνεργάτρια του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2004 και κόρη της ιστορικής γραμματέως του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Σάκης Κυπραίου)
  9. Φίλιππος Βρυώνης (επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης τηλεοπτικών σταθμών Extra και Epsilon)
  10. Άρτεμις Σίφορντ (μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το facebook και μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου του αμερικανικού think tank Atlantic Council)
  11. Σπύρος Καρανικόλας (Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)
  12. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος (πρώην διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα)
  13. Μαρία Σαράφογλου (δημοσιογράφος παρουσιάστρια ειδήσεων ΑΝΤ1)
  14. Πέτρος Κουσουλός (δημοσιογράφος εκδότης εφημερίδας ΜΠΑΜ)
  15. Γιάννης Ολύμπιος (Συνιδρυτής της διαφημιστικής εταιρείας V+O)
  16. Κωστής Μουσουρούλης (συντονιστής του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης πρώην υπουργός)
  17. Χρήστος Αγραφιώτης (μέλος διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας Καθημερινή)
  18. Αργυρώ Ξαγοράρη (συνεργάτιδα της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι)
  19. Νίκος Σιγάλας (Διευθυντής του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και στενός) συνεργάτης του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη
  20. Ειρήνη Εξάρχου (μετακλητή υπάλληλος στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη πρώην μετακλητή στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή. Η αδερφή της Φοίβη ήταν γραμματέας του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα)
  21. Ολίνκα Βαρβιτσιώτη (σύζυγος Θωμά Βαρβιτσιώτη)
  22. Χάρις Κούτση (μέχρι πρόσφατα ειδική σύμβουλος για επιχειρήσεις και επενδυτές στη γενική γραμματεία του Πρωθυπουργού)
  23. Μιχάλης Μπεκίρης (διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή)
  24. Αγγελική Ρούσσου (πρώην διευθύντρια του κλιμακίου της ΕΥΠ)
  25. Γιώργος Πατεράκης (αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου)
  26. Άρης Αλεξόπουλος (αντιναύαρχος γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων)
  27. Σπύρος Κουσουνής (πρώην στέλεχος της αντιτρομοκρατικής και πρώην διευθυντής ασφάλειας στην Coca-Cola 3Ε)
  28. Μαίη Ζαννή (ειδική σύμβουλος στη γενική γραμματεία πρωθυπουργού πρώην σύντροφος του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη)
  29. Γιάννης Αναστασάκος (Στενός συνεργάτης του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη)
  30. Σπύρος Σιδέρης (δημοσιογράφος Euraktiv και ieidiseis)
  31. Μανώλης Γραφάκος (Γενικός Γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων)
  32. Στέφανος Χίος (εκδότης της εφημερίδας “Μακελειό”)
  33. Γκρατσιέλα Κλάδη (εργαζόμενοι στο τμήμα εμπορίας καυσίμων της εταιρείας Aegean)
  34. Βαγγέλης Πιττερός (ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Κολωνάκι)
  35. Τόνια Πρίμπα ( δικηγόρος σύμβουλος στη γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Tαχυδρομείων)
  36. Τάσος Παπαγεωργίου
  37. Τάκης Θεοδωράτος
  38. Παναγιώτης Ζαρκάδας

ΣΥΡΙΖΑ: Ενοχος και επικίνδυνος ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Στη «σκιά» των δύο δημοσιευμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως οι λίστες των ονομάτων είναι γνήσιες ενώ η παρακολούθηση του Νίκου Δένδια «είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που θέτει σε διακινδύνευση την εθνική μας ασφάλεια». Ταυτόχρονα υποστηρίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης  «είναι ένοχος και εξαιρετικά επικίνδυνος για να κυβερνά τη χώρα». Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το εύρος των προσώπων που τέθηκαν υπό παρακολούθηση από το καθεστώς Μητσοτάκη συνεχίζονται για δεύτερη Κυριακή από την εφημερίδα Documento. Ωστόσο, αυτήν την Κυριακή ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, που επιβεβαιώνει ότι η λίστα που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι γνήσια, ότι το Predator το προμηθεύτηκε το Μαξίμου, αλλά και ειδικότερα ότι η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών κου Δένδια από το παρακράτος του Μαξίμου είναι γεγονός που έλαβε χώρα με κακόβουλο sms, στο κινητό του περίπου πριν από έναν χρόνο.

Αναρωτιόμαστε αν ο κος Μητσοτάκης θα επαναλάβει με την ίδια ένταση τις επιθέσεις που εξαπέλυσε πριν από μια βδομάδα στην εφημερίδα Documento και στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ. Αν θα μιλήσει και πάλι για παραμυθάδες, για πράκτορες των Ρώσων, αν θα απειλήσει και τους δημοσιογράφους του ΒΗΜΑτος με ποινές φυλάκισης 20 ετών, επειδή κατέχουν στοιχεία και αποδείξεις. Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο και ανεξαρτήτως των εσωκομματικών ή προσωπικών διαφόρων εντός της κυβέρνησης, η παρακολούθηση του ΥΠΕΞ της χώρας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που θέτει σε διακινδύνευση την εθνική μας ασφάλεια. Και ο κος Μητσοτάκης είναι ένοχος και εξαιρετικά επικίνδυνος για να κυβερνά τη χώρα». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA