Μενού
erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | AP
  • Α-
  • Α+

Η αντιμετώπιση της επίσημης Τουρκίας στο θέμα του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Κωνσταντινούπολη, και η... ασυνεννοησία ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους συνεργάτες του στην κυβέρνηση, έφερε την αντίδραση και την επίθεση της αντιπολίτευσης. Αφορμή τα όσα είπε αρχικά ο Σοϊλού για τις ΗΠΑ και το... άδειασμα στη συνέχεια από τον ίδιο τον Ερντογάν που όχι μόνο ανασκεύασε αλλά συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Δεν κυβερνάτε τσίρκο, αλλά κυβερνάτε κράτος, κράτος!» τους είπε η πρόεδρος του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ασκενέρ.

Την περασμένη Κυριακή, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Ιστικλάλ, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως «Δεν αποδεχόμαστε τα συλλυπητήρια της πρεσβείας των ΗΠΑ. Αρνούμαστε» υπονοώντας πως τόσο η αμερικανική χώρα, όσο και η Ελλάδα που επίσης αναφέρθηκε, βρίσκονται στη λίστα με τους «εχθρούς» της Τουρκίας. Ωστόσο στο Μπαλί ο Ερντογάν ευχαρίστησε και τις δύο χώρες για τα συλλυπητήριά τους, ενώ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Αυτό αποδείχθηκε «βούτυρο στο ψωμί» της αντιπολίτευσης, που χρησιμοποίησε άμεσα το συγκεκριμένο «άδειασμα» στον Σοϊλού. «Εχουμε έναν υπουργό που αρνείται να δεχθεί τα συλλυπητήρια και θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για το τρομοκρατικό χτύπημα. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά έχουν τον πρόεδρο Ερντογάν που στο Μπαλί συναντήθηκε με τον φίλο του Μπάιντεν, συνομίλησε και δέχθηκε τα συλλυπητήρια. Περιμένουμε και είναι δικαίωμά μας αυτό, αυτοί οι οι δύο να συντονιστούν και να έχουν μια κοινή θέση» ανέφερε η Ακσενέρ. Κατέληξε δε, λέγοντας με νόημα: «Απευθύνομαι στον κ. Ερντογάν και στους συνεργάτες του. Ας συμμαζέψουν τα μυαλά τους. Δεν κυβερνάτε τσίρκο, αλλά κυβερνάτε κράτος, κράτος!».