Μενού
  • Α-
  • Α+

Με αναφορά στον προϋπολογισμό ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις κρατικές επιδοτήσεις για την ενέργεια, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για νέα βοηθήματα αλλά όχι υπό ένα καθεστώς «δώστα όλα» και «ψεύτικων λύσεων λαϊκισμού», κατηγορώντας ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ. «Στη συνεδρίαση Νοεμβρίου πρωταγωνιστής ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς. Με ξεχωριστή συμβολική και ουσιαστική σημασία. Συμβολική γιατί συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την υποβολή του πρώτου λογαριασμού εσόδων εξόδων του επαναστατημένου έτους 1823. Και ουσιαστική γιατί ο έλεγχος των δημοσιονομικών είναι πολύ σημαντικός ιδίως σε αυτές τις δύσκολες εποχές. 

Προϋπολογισμός με επίκεντρο τον πολίτη

Ο προϋπολογισμός αποδεικνύει έμπρακτα ότι η άλλη όψη της οικονομικής μας πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα, οι επενδύσεις φέρνουν νέες δουλειές και τα δημόσια έσοδα μας επιτρέπουν να υποστηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  Μια περίπτωση που οι ψυχροί αριθμοί αποτυπώνουν πολιτικές επιλογές με επίκεντρο τον πολίτη. Προβλέπουμε ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για το 2023, ενδεχομένως και τριπλάσια. Ρεκόρ εξακολουθούν επίσης να καταγράφουν και οι εξαγωγές αλλά και τα έργα τα μεγάλα αποκλιμακώνοντας την ανεργία... Έχουμε καταφέρει να μειώνουμε τους φόρους αλλά να αυξάνουμε και τον δημόσιο πλούτο μας.

Δυσκολίες υπάρχουν αλλά όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία αντιστέκεται. Και ακριβώς είναι αυτή η συνετή πολιτική που ακολουθήσαμε που μας επιτρέπει στον φετινό προϋπολογισμό να περιλαμβάνουμε γενναίες πρωτοβουλίες όπως η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, νέας αύξηση του κατώτατου μισθού 3η στη σειρά από το Μάιο. Και από τις αρχές του 2023 αυξήσεις ύψους 7,75% στο σύνολο σχεδόν των συντάξεων. Για την ακρίβεια 2.449.258 δικαιούχοι. Το τελευταίο αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, όχι μόνο γιατί συμβαίνει μετά από 10 και πλέον χρόνια αλλά και γιατί αφορά μία μεγάλη κοινωνική ομάδα πρωτίστως πιο αδύναμων συμπολιτών μας και που βρίσκονται στις παρυφές της μεσαίας τάξης. Αυξήσεις θα δουν οι γιατροί του ΕΣΥ, βελτιώσεις θα δουν οι ένστολοί μας μέσω παρέμβασης στα επιδόματά τους. Ενώ προφανώς θα συνεχιστούν τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Επιδοτήσεις για την ενέργεια

Έχουμε προϋπολογίσει παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια για επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και έχουμε ακόμα και ένα έκτακτο απόθεμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου στην περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν κι άλλες έκτακτες ανάγκες. Αυξάνουμε τα κονδύλια για το επίδομα θέρμανσης και προβλέπουμε φυσικά πάντα και πρόσθετες ενισχύσεις τόσο για τους αγρότες όσο και για τους κτηνοτρόφους μας για να αμυνθούν στο αυξημένο κόστος λιπασμάτων και ζωοτροφών. 

Αμυντικές δαπάνες

Τέλος, να πούμε ότι προβλέπουμε για τη διετία 2022-2023 αμυντικές δαπάνες ύψους σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το έχουμε πει πολλές φορές δεν υπάρχει πρόοδος στη χώρα χωρίς ασφάλεια ούτε προφανώς ευημερία χωρίς εθνική ανεξαρτησία και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Τα παραπάνω δεν αλλάζουν τον ανηφορικό δρόμο τον οποίο έχουμε μπροστά μας.  Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συνεχίζουν να σφίγγουν την παγκόσμια οικονομία, η οποία επιβραδύνεται. Πολλές χώρες της ΕΕ – εμείς δεν θα είμαστε μία από αυτές – θα δουν ύφεση του 2023. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, θα είναι αβέβαιοι.

Οχι στον λαϊκισμό και στο «δώστα όλα»

Όσα λοιπόν επικαλούμαστε σήμερα είναι αφορμές για να κοπιάζουμε κι όχι για να κομπάζουμε. Πιστεύω ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν συνολικά την προσπάθειά μας, νιώθουν ότι η πολιτεία είναι δίπλα τους, ότι εξαντλεί όλες τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε, αλλά ταυτόχρονα δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να υποκύψουμε στα νέα «δώστα όλα» και στις ψεύτικες λύσεις του λαϊκισμού. Άλλωστε χάρη σε αυτές τις κοπιώδεις προσπάθειες που όλοι καταβάλλαμε, το δημόσιο χρέος υποχώρησε κατά σχεδόν 50 μονάδες τα τελευταία 3 χρόνια. Είμαστε η χώρα με τη γρηγορότερη αποκλιμάκωση ως ποσοστό επί του ΑΕΠ  στην Ευρώπη. Μια χώρα η οποία πια είναι εκτός εποπτείας, που το 2023 θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα, ετοιμάζεται να εισπράξει τις τελευταίες επιστροφές από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας τα γνωστά anfas που εκκρεμούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναμένουμε επίσης – ελπίζουμε και σήμερα – η απόφαση για την εκταμίευση της 2ης δόσης γύρω στα 3,5 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Νομίζω ότι είναι μια κίνηση που βάζει και μια ευρωπαϊκή σφραγίδα στη σωστή διαχείριση των πόρων από την κυβέρνηση αλλά απαντάει και στα ανεύθυνα λόγια που ακούγονται τελευταία περί αναδιαπραγμάτευσης ή επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτά είναι κεφάλαια που θα τονώσουν την πραγματική οικονομία στο σύνολό της και θα στηρίξουν την κοινωνία στο σύνολό της. 

Δημιουργούν ελπίδα στους πολλούς, ίσως κάποια ανησυχία σε λίγους. Ας είναι γιατί όπως είπα και με αφορμή του καλάθι του νοικοκυριού: είμαστε μια κυβέρνηση που είμαστε με τη χώρα και είμαστε με τους πολλούς. Ορισμένοι ισχυροί σίγουρα δεν ενδιαφέρονται για το καλάθι, ξέρω όμως ότι αυτή η πρωτοβουλία χωρίς να είναι πανάκεια συνδυαστικά με άλλα μέτρα στήριξης έχει καταφέρει να ανακουφίσει τους αδύναμους. Είναι σαφές ότι οι τιμές έχουν ανασχεθεί στα βασικά αγαθά, έχει δημιουργηθεί ένας υγιής εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Σε ένα στα 5 προϊόντα η τιμή έχει μειωθεί. Όσοι λοιπόν λοιδορούν το καλάθι ας σκεφτούν καλά τα δικά τους λάθη. για όλα αυτά θα μιλήσουμε και στη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού. 

Νομοσχέδιο για απόρρητο επικοινωνιών

Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε κι άλλα κρίσιμα νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο για το απόρρητο των επικοινωνιών, το οποίο θα ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου, αλλά και η πρωτοβουλία μας α παρουσιαστεί για την ψυχική υγεία που έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου.  Να κλείσω με το μήνυμα που εκπέμπει συνολικά η οικονομική μας πολιτική. Είναι ένα μήνυμα σιγουριάς αλλά και ρεαλισμού, αλλά και ένα μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Θα έλεγα ότι ο φετινός προϋπολογισμός ανταποκρίνεται στα τρία μεγάλα εθνικά ζητούμενα της συγκυρίας, υπηρετεί δηλαδή και τη σταθερότητα και τη συνέπεια και τη συνέχεια. Και πρώτα απ’ όλες τη δέσμευσή μας απέναντί στον ελληνικό λαό να αγωνιζόμαστε για να χτίσουμε ένα σύγχρονο κράτος που βαδίζει μπροστά και στοχεύει ψηλά. Αυτή τη δέσμευσή μας την υλοποιούμε και θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτή. 

Νομοσχέδιο για στεγαστική πολιτική 

Να εκφράσω την ικανοποίησή μου που σπεύσαμε και αναρτήσαμε γρήγορα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη στέγαση για τους νέους. Έχει κινητοποιήσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας και ειδικά της νέας γενιάς και πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα για να το υλοποιήσουμε. Είναι μια ολιστική πρωτοβουλία για το ζήτημα της στέγης και νομίζω θα βρει πολύ θετική ανταπόκριση στην κοινωνία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA