Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics συμμετέχει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσκεκλημένος του καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Παρατηρητηρίου, Kevin Featherstone. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE. Κατά την έναρξη του διαλόγου, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη συνάντησή του με τον βασιλιά Κάρολο Γ', που προηγήθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο».

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση Prorata: Αυτή είναι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και η μάχη Μητσοτάκη – Τσίπρα σε 6 κατηγορίες

Παράλληλα, αναφερόμενος στις επικείμενες κάλπες στη χώρα μας, εκτίμησε ότι ο στόχος του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι εφικτός στις δεύτερες εκλογές, με ένα ποσοστό της τάξης του 37%-38%.

Απαντώντας σε ερώτηση «αν οι Βρετανοί έδιναν τα Γλυπτά, θα γινόσασταν πρωθυπουργός της Βρετανίας;», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η επανένωση των Γλυπτών είναι στην καρδιά του και όλοι οι Έλληνες θα ήθελαν να το πετύχει η κυβέρνηση. Είπε ωστόσο ότι δεν θέλει να τοποθετηθεί δημόσια για τις συζητήσεις που έχουν γίνει, αλλά «υπάρχει μομέντουμ, η βρετανική κοινή γνώμη υποστηρίζει την επανένωση».

Στη συνέχεια, και σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, με την Τουρκία, έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, που δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εμείς, από τη μία πλευρά είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας».

«Είναι απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την «Κιβωτό του Κόσμου», για ν' απαντήσει: «Γνωρίζουμε το πρόβλημα, προχωράει γρήγορα η έρευνα». Προσέθεσε, δε, ότι το νέο ΔΣ αποτελείται από ανθρώπους κύρους, που μπορούν να βοηθήσουν.