Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών και η έκβαση αυτών δεν απασχολεί μόνο την εσωτερική πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά και τους ομογενείς και τους επενδυτές στο εξωτερικό που ενδιαφέρονται να στήσουν μεγάλα project στην Ελλάδα. Αυτό ανέδειξε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο, όπου ο ίδιος είχε την ευκαιρία να αναλύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας και τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, εκπέμποντας το μήνυμα ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη σταθερότητα της χώρας λόγω του διαστήματος που θα μεσολαβήσει μεταξύ των δύο αναμετρήσεων.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης στο LSE: Μπορεί να βρεθεί «win-win» λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Τι είπε για τις εκλογές

«Δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να ανησυχήσει τους επενδυτές. Διότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων - όχι μηνών - ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις», σημείωσε  ο Πρωθυπουργός ενώπιον περισσότερων των 240 εκπροσώπων διεθνούς κύρους επενδυτικών οίκων στο Συνέδριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Morgan Stanley.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τις θετικές προοπτικές σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας, τονίζοντας πως η στιγμή για επενδύσεις είναι πιο κατάλληλη από ποτέ. Η οικονομία εξάλλου είναι ένα «γήπεδο» στο οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπερτερεί ξεκάθαρα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτοχρόνως αποτελεί κρίσιμο κριτήριο για την εικόνα της χώρας στο διεθνές στερέωμα.

Ο ίδιος πάντως ανέπτυξε και το όραμά του για τη δεύτερη 4ετία της ΝΔ, θέτοντας ως προτεραιότητες την ποιοτική ανάπτυξη, τον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών με έμφαση στους πιο αδύναμους και τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%. Τόνισε, δε, ότι θα συνεχιστεί και η πολιτική μείωσης των φορών, ενώ εκτίμησε ότι το 2023 θα καταγραφεί νέο ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, οι οποίες θα σημειώσουν νέα έκρηξη μετά τις εκλογές.

Ο στόχος της αυτοδυναμίας - Η ημερομηνία των εκλογών και οι συνεργασίες

Με την προεκλογική περίοδο να έχει ξεκινήσει έστω και ατύπως, κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα ο Πρωθυπουργός φρόντισε να στείλει μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό της χώρας. Τοποθέτησε εκ νέου τις εκλογές στο τέλος της 4ετίας, κλείνοντας τα σενάρια περί αιφνιδιασμού το πρώτο δίμηνο του 2023 και δείχνοντας την πρόθεσή του για κάλπες την Άνοιξη. Έβγαλε όμως τα καλεντάρια των κομματικών επιτελείων, καθώς απέφυγε για άλλη μία φορά να προσδιορίσει το μήνα, υποστηρίζοντας ότι η οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, πιθανόν και στη γραμμή μίας στρατηγικής διατήρησης κάποιου μικρού στοιχείου αιφνιδιασμού τουλάχιστον ως προς την ακριβή ημερομηνία.

Μιλώντας πάντως με τον διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Κέβιν Φεδερστόουν, χαρακτήρισε εφικτό το στόχο της αυτοδυναμίας της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής με ένα ποσοστό της τάξης του 37% - 38%, ταυτίζοντάς τη με την ταχεία λήψη αποφάσεων και την αποτελεσματικότητα. Στα ενδιαφέροντα πολιτικά ήταν και η αναφορά του Πρωθυπουργού ότι οι πολίτες θα επιλέξουν αν θα δώσουν στη ΝΔ για δεύτερη φορά την ευκαιρία να κυβερνήσει αυτοδύναμα ή θα πρέπει να αναζητήσει δυνατότητες συνεργασίας. Σενάριο για το οποίο αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά δεν απέκλεισε κατηγορηματικά εκτός από το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με κόμμα της άκρας δεξιάς για το οποίο είπε «ποτέ».

Παράλληλα ενώπιον των Ελλήνων της διασποράς, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο της διαμονής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το κυρίαρχο δίλημμα «θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω» προσδίδοντάς του και προσωπικά χαρακτηριστικά. «Η σύγκριση είναι ξεκάθαρη: τέσσερα χρόνια Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία. Έχουμε τη δική μας διαδρομή με τα πεπραγμένα μας, αυτοί έχουν τη δική τους διαδρομή», επισήμανε.

Τα διλήμματα θα τεθούν ακόμη πιο εντατικά την επόμενη περίοδο εντός Ελλάδος, όπου ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις περιοδείες του και τη στρατηγική της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης τύπου στις πρωτεύουσες των νομών που επισκέπτεται, διαμηνύοντας τη βούλησή του να εξακολουθήσει να ασχολείται με την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών. Επόμενοι σταθμοί του θα είναι η Τρίπολη και η Λάρισα.