Μενού
kalogritsas
Χρήστος Καλογρίτσας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με την κατάθεση του οικονομολόγου Κυριάκου Τόμπρα ξεκίνησε η επί της ουσίας διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα για την υπόθεση του διαγωνισμού  των τηλεοπτικών αδειών του 2016. Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο Γιάννης Μαντζουράνης εκ των συνηγόρων του κ. Παππά, δήλωσε στα μέλη του δικαστηρίου  ότι ο εντολέας του «αρνείται την κατηγορία» και προσέθεσε: «Θα αποδειχθεί η αλήθεια και στο τέλος ελπίζουμε στη δίκαιη κρίση σας».

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση MARC: Το καλάθι του νοικοκυριού, οι κίνδυνοι για την κυβέρνηση και οι παρακολουθήσεις

Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ των συνηγόρων του κ. Καλογρίτσα, ενώπιον του δικαστηρίου διάβασε δήλωση του εντολέα του: «Οι υπεύθυνοι της υπόθεσης που βρίσκεται υπό την κρίση σας με κατέστρεψαν οικονομικά, επέτρεψαν να διασυρθώ δημοσίως με αναλήθειες, ψεύδη και ανυπόστατες συκοφαντίες. Δυστυχώς κανένας από τους αυτουργούς και τους ηθικούς αυτουργούς των σε βάρος μου εγκλημάτων δεν βρήκε το θάρρος, ως όφειλε, να διαψεύσει τα όσα εναντίον μου ελέγοντο. Και το χειρότερο απ’ όσα υπέστην, ήταν η καταστροφή της υγείας μελών της οικογενείας μου.  Ενώ συνέβαιναν αυτά και έτρεχα σε γιατρούς, νοσοκομεία και δικηγόρους, επέλεγα συνειδητά να σιωπήσω. Η στάση μου αυτή της σιωπής ήταν πολιτική και μόνο πολιτική. Όσοι γνωρίζουν τους ηθικούς κανόνες της Αριστεράς και του χαρακτήρα μου καταλαβαίνουν. Μίλησα μόνο μπροστά στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Κι αυτό πότε; Μόνον όταν προσπάθησαν να την εξαπατήσουν εκείνοι (Samer Khoury και λοιποί) που μεθόδευσαν αυτή τη θλιβερή υπόθεση, επιχειρώντας να μετατρέψουν μια στημένη, σκοπίμως ψευδή και διάτρητη διαιτητική απόφαση σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, παραπλανώντας τον Έλληνα Δικαστή και, το κυριότερο, υποτιμώντας την Ελληνική Δικαιοσύνη. Σήμερα είμαστε εδώ. Οι ίδιοι άνθρωποι στους οποίους αναφέρθηκα αγωνίστηκαν να μετατραπώ σε κατηγορούμενο. Επίσης σκοπίμως δεν κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η προσπάθεια να μειωθεί η δικονομική αξία της κατάθεσής μου είναι καταφανής. Είμαι παρών στο Δικαστήριο Σας για να πω την αλήθεια. Αφού φτάσαμε ως εδώ πρέπει να πω όλη την αλήθεια και να την αποδείξω με τα στοιχεία που διαθέτω. Η αλήθεια θα περάσει από το Δικαστήριό σας. Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια». 

Κατάθεση Τόμπρα

Ο οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας, ξεκίνησε την κατάθεσή του κάνοντας αναφορά στο πως τον προσέγγισαν τον Ιούλιο του 2016 από την λιβανέζικη εταιρεία CCC κάνοντας του γνωστό ότι αναζητούν Έλληνα συνεργάτη για να πάρουν τηλεοπτική άδεια. Ο μάρτυρας περιέγραψε και όλο το παρασκήνιο για την  έκδοση της  εγγυητικής επιστολής των 3 εκ. ευρώ προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει ο κ. Καλογρίτσας στο διαγωνισμό. Στη συνέχεια όμως, όπως είπε, οι Χούρι υπαναχώρησαν γιατί κατάλαβαν, ότι η τότε κυβέρνηση δεν στήριζε πλέον τον Καλογρίτσα. «Ο άνθρωπος καταστράφηκε και καταστράφηκαν και τα παιδιά του είπε ο κ. Τόμπρας.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα ο επιχειρηματίας επισκέφθηκε τότε άλλους καναλάρχες, και συγκεκριμένα τον Δημήτρη Κοντομηνά και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά δεν τελεσφόρησαν τα ραντεβού καθώς ζητούσε να έχει το 51% του καναλιού, κάτι που δεν μπορούσε να το δεχθούν οι συνομιλητές του.

«Θυμάστε την εκπομπή της Μενεγάκη με τον Κοντομηνά που βγήκε και κατήγγειλε. Στη συνέχεια ναυάγησε το σχέδιο. Μετά έληξαν όλα. Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός από το ΣτΕ. Η αφανής εταιρεία που υπήρχε μεταξύ Καλογρίτσα και Χούρι για τα 3 εκατομμύρια ήταν στην πραγματικότητα αφανής εταιρεία Παπά-Χούρι με εκπρόσωπο τον Καλογρίτσα.

Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού επιστράφηκαν τα 3 εκ στον Καλογρίτσα και πήγα για να πληρωθώ. Οι Χούρι δεν είχαν δικαίωμα στα 3 εκ. Μου είπε ο Καλογρίτσας ότι δεν μπορώ να σου δώσω τίποτα, τα έχω ξοδέψει για το Ντοκουμέντο. Τότε οι  Χούρι άρχισαν να ζητάνε τα λεφτά πίσω». Σύμφωνα με τον μάρτυρα το κανάλι θα το έστηνε ο κ. Καλογρίτσας για λογαριασμό «των παιδιών» του ΣΥΡΙΖΑ, κατ΄ εντολή και υπόδειξη του Μαξίμου και προσέθεσε ότι ο επιχειρηματίας ήταν στρατευμένος και πειθαρχούσε στο ΣΥΡΙΖΑ, κι ότι δεν είχε ως επιχειρηματικό όραμα να κάνει κανάλι. Όπως εξήγησε ο κ. Τόμπρας, όταν ο επιχειρηματίας έλεγε ««τα παιδιά», ένα από αυτά ήταν ο Παππάς». Ωστόσο η τότε κυβέρνηση τον « άδειασε» καθως όπως είπε «φοβόταν, έτρεμε  μετά το θόρυβο των ΜΜΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, ήταν η κυβέρνηση που ήθελε αλλά δεν μπορούσε, ήταν παντελώς  ανίκανοι…άφησε τον Καλογρίτσα να τον φάνε τα σκυλιά, όπως το είπα και στη γυναίκα μου».

Κατά τον μάρτυρα δε, ο κ. Καλογρίτσας «εκβιάστηκε κατά το στάδιο της ανάκρισης εδώ μέσα, στον Άρειο Πάγο. Και εκβιάστηκε προκειμένου να σταματήσει  να ζητάει να γίνει κατηγορία κατά του Σάμερ Χούρι, γιατί  θα γίνει κατηγορούμενος ο γιος του».Σύμφωνα με το μάρτυρα τα περί εκβιασμού του τα είπε ο κ. Καλογρίτσας μέσα στο σπίτι του τελευταίου,   παρουσία της γυναίκας του και του γιού του Ιωάννη -Βλαδίμηρου Καλογρίτσα που τότε έπαθε εγκεφαλικό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.