Μενού
mevlut-cavusoglou
Μεβλούτ Τσαβούσλογλου - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Διαφορετική ανάγνωση κάνει η Τουρκία τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, από το Κογκρέσο. Παρότι υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά - μήνυμα, πως «σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων» σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πλέον δεν υπάρχουν οι ρήτρες που προέβλεπαν την πώληση των F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, καθώς αφαιρέθηκαν.

«Τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και οι τεχνικοί συνάδελφοί μας είχαμε ανακοινώσει αρκετές φορές ότι οι τεχνικές συνομιλίες για τα F16 συνεχίζονται σε εποικοδομητικό περιβάλλον. Το τονίσαμε επίσης απαντώντας στις ερωτήσεις που τέθηκαν. Από την άλλη πλευρά, είδαμε στις δικές τους δηλώσεις ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρείχε πλήρη υποστήριξη για τα F16. Το τόνιζαν συνεχώς στις διμερείς συναντήσεις τους μαζί μας» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και συνέχισε: Τόσο στις δηλώσεις τους σε εμάς, στις συναντήσεις τους μαζί μας όσο και στις δικές τους δηλώσεις τόνισαν ότι αυτό είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για το ΝΑΤΟ και ωφέλιμο για τη συμμαχία. Πιο πρόσφατα, κατά τη συνάντηση του Προέδρου μας με τον κ. Μπάιντεν στο Μπαλί, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνηση του είχε πλήρη υποστήριξη για τα F-16. Φυσικά, ο ρόλος του Κογκρέσου είναι επίσης σημαντικός εδώ. Ως εκ τούτου, ο ρόλος του Κογκρέσου θα πρέπει επίσης να είναι θετικός. Έχουν γίνει κάποιες δηλώσεις. Αλλά τελικά, όπως είπατε, είναι θετική εξέλιξη το ότι δεν υπάρχει αρνητικό στοιχείο στο τελικό κείμενο αυτού του νόμου περί Εξουσιοδότησης της Εθνικής ‘Αμυνας που θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Το καλωσορίζουμε και το γνωρίζαμε, το γνωρίζαμε πριν ακόμα βγει στον Τύπο. Αυτό πρέπει να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Αυτός ο νόμος πρέπει επίσης να κυρωθεί. Πρέπει να αγοράσουμε F-16 και πρέπει να ολοκληρωθεί ως διαδικασία ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. Έίχαμε πει στο παρελθόν ότι δεν έχει νόημα να τα αγοράσουμε, εάν υπάρχουν οποιοιδήποτε όροι».