Μενού
Najla-Mangoush
Νάιτζα Μάνγκούς | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Διάβημα διαμαρτυρίας για τις έρευνες στα νότια της Κρήτης έστειλε η Λιβύη. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης. Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την επέκταση της NAVTEX για έρευνες της ExxonMobil νοτιότερα από τον αρχικό προγραμματισμό. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης αναφέρει πως η Ελλάδα «ενεργεί με ζήλο για την εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης και επιβάλει τετελεσμένα σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση των ελληνολιβυκών θαλασσίων συνόρων, συνάπτοντας συμβόλαια για εξεύρεση υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενη μεταξύ μας περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης». Το ΥΠΕΞ αναφέρει πως μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για έρευνες του Sanco Swift έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα. 

Το ΥΠΕΞ αναφέρει πως «θα προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα». Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη Νάιτζα Μανγκούς, είπε πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την κρίση στη Λιβύη προκειμένου να επιβάλλει τετελεσμένα γεγονότα στον καθορισμό θαλασσίων συνόρων. 

«Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει συμβάσεις για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ μας. Καταδικάζουμε αυτή τη συμπεριφορά και προειδοποιούμε για τις συνέπειές της», αναφέρει. «Διαβεβαιώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τα θαλάσσια σύνορά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα», σύμφωνα με τον Μανγκούς.