Μενού
kyrtsos
Γιώργος Κύρτσος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Θύματα παρακολουθήσεων φέρεται να έπεσαν ο ευρωβουλευτής και εκδότης Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv. Συγκεκριμένα, πηγές που επικαλείται το Μέσο αναφέρουν ότι κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια των Επικοινωνιών και την Προστασία του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) επισκέφθηκε την Πέμπτη (15/12) την Cosmote για να ερευνήσει την υπόθεση. Σύμφωνα με το Euractiv, η ΑΔΑΕ θέλησε να διενεργήσει έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην αρχή οι Γιώργος Κύρτσος και Τάσος Τέλογλου, οι οποίοι ήθελαν να μάθουν αν παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες.

Τελικά ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι και οι δύο βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά ο λόγος δεν αποκαλύφθηκε, καθώς επρόκειτο για ζήτημα «εθνικής ασφάλειας». Την ίδια ώρα, όπως τονίζει το Euractiv η Αρχή αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελεγκτικού ελέγχου. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται μάλιστα να προσπάθησε να εμποδίσει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος, ενώ αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν στο ευρωπαϊκό Μέσο ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ.

Οι εκπρόσωποι της Αρχής αντέδρασαν επικαλούμενοι τη συνταγματική τους αρμοδιότητα και επέμειναν στον έλεγχο. Επιπλέον, η εταιρεία τούς ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, για οδηγίες. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν τότε ότι η διαδικασία είναι παράνομη. Η εταιρεία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζήτησε γραπτή γνωμοδότηση από τον εισαγγελέα, την οποία φέρεται να αρνήθηκε. Παρά τις εκκλήσεις να δοθεί τέλος στον έλεγχο, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ επέμειναν, λέγοντας ότι είναι ανεξάρτητοι από τη δικαιοσύνη, και συνέχισαν να διενεργούν τον ελεγκτικό έλεγχο.