Τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες προχθές, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022, όπως υποστηρίζουν τουρκικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα από τη γειτονική χώρα, στη συνάντηση μετείχαν ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γενς Πλότερ, Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, και η Άννα – Μαρία Μπούρα, Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της αναθέρμανσης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας και η επανέναρξη της επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Αθήνα όσο και η Αγκυρα δεν ανακοίνωσαν τη συγκεκριμένη συνάντηση, διότι καμία πλευρά δεν ήθελε να δημιουργήσει προσδοκίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών, ούτε να καλλιεργήσει στην εσωτερική κοινή γνώμη της μιας ή της άλλης χώρας την αίσθηση ότι έπειτα από οκτώ μήνες διαρκούς κλιμάκωσης της έντασης και καλλιέργειας πολεμικού κλίματος από την πλευρά της Τουρκίας οι δύο χώρες αποφάσισαν να βαδίσουν στο «μονοπάτι» του διαλόγου.
Και οι προκλήσεις συνεχίζονται...
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εν λόγω πληροφορία βλέπει το φως της δημοσιότητας, ενώ το Σάββατο η Αγκυρα έκανε λόγο για παρενόχληση από ελληνικά μαχητικά και υποστηρίζοντας πως δόθηκε «η απαραίτητη απάντηση». Όπως ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας: «Τα μαχητικά και υποστηρικτικά αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας και τα αεροσκάφη AWACS που έχουν διατεθεί από το ΝΑΤΟ διεξήγαγαν εκπαιδευτική αποστολή υπό την ονομασία NEXUS ACE σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου για σκοπούς αμοιβαίας εκπαίδευσης». Μάλιστα, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πως ελληνικά μαχητικά επιχείρησαν να «μπλοκάρουν» την επιχείρηση, ωστόσο «η τουρκική πολεμική αεροπορία τους έδωσε την απαραίτητη απάντηση… Και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε με επιτυχία».
Η ελληνική απάντηση ήρθε από κύκλους της Πολεμικής Αεροπορίας, που τονίζουν πως δεν επρόκειτο για νατοϊκή αλλά εθνική άσκηση της Τουρκίας. Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως τα τουρκικά F-16 πέταξαν γύρω από τη Μυτιλήνη πριν ξεκινήσει η άσκηση και αναχαιτίστηκαν. Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζουν πως μόνο αφού επέστρεψαν πάνω από την ηπειρωτική Τουρκία, τότε μόνο ήρθε το νατοϊκό AWACS. «Οι Τούρκοι ζητάνε τη συνδρομή του AWACS για να παίξουν ένα σενάριο της NEXUS ACE, αυτό όμως δεν κάνει την άσκηση νατοϊκή» λένε δηκτικά οι ίδιοι κύκλοι. Κατά πληροφορίες, το AWACS αρνήθηκε να συνεργαστεί όσο τα τουρκικά F-16 πετούσαν στο FIR Αθηνών.
- Δεν ήταν τυχαίο το τροχαίο των οπαδών του ΠΑΟΚ: Τράκαραν στον «δρόμο του θανάτου» της Ρουμανίας
- Lane Assist: Πώς λειτουργεί το σύστημα που φέρεται να μπλόκαρε το τιμόνι στη Ρουμανία
- Το πρόβλημα που δεν στάθμισε η Καρυστιανού, η άνω τελεία στην Όλγα και οι ανατροπές λόγω των τραγωδιών
- Το «καρφί» Λιάγκα για Καλημέρα Ελλάδα: «Δεν οφείλεται σε μας η καθυστέρηση, αλλά στην προηγούμενη εκπομπή»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.