Μενού
mitsotakis-tsipras
Κυριάκος Μητσοτάκης-Αλέξης Τσίπρας | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σαφές προβάδισμα 8 μονάδων έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νεότερη και τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού του ΣΚΑΪ. Όπως αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 34% επί των εγκύρων, έναντι 26% που συγκεντρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη δημοσκόπηση αποτυπώνεται και η επίπτωση που είχε το Qatar Gate στο ΠΑΣΟΚ, μέλους του οποίου ήταν η Εύα Καϊλή, καθώς χάνει μία ποσοστιαία μονάδα, αγγίζοντας το 10,5%, ενώ, με βάση το δείγμα της έρευνας που διεξήχθη στις 18 και 19 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή 1.103 πολιτών κάθε κοινωνικής βαθμίδας, η νέα Βουλή θα αποτελείται πάλι από έξι κόμματα, καθώς το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜεΡΑ25 ποσοστό 3%. Ένα από τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της έρευνας, αφορά τη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», δηλαδή τους αναποφάσιστους, η οποία διαμορφώνεται στο 13%, ποσοστό που μπορεί να καθορίσει συνολικά το αποτέλεσμα των εκλογών και όχι μόνο τις ισορροπίες στη Βουλή.

dimoskopisi pulse
Δημοσκόπηση Pulse | ΣΚΑΪ
dimoskopisi pulse
Δημοσκόπηση Pulse | ΣΚΑΪ

 

dimoskopisi pulse
Δημοσκόπηση Pulse | ΣΚΑΪ
dimoskopisi pulse
Δημοσκόπηση Pulse | ΣΚΑΪ

Στην ερώτηση για το αν προτιμούν αυτοδυναμία ενός κόμματος ή κυβέρνηση συνεργασίας, τα αποτελέσματα είναι αμφίρροπα. Οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι μοιρασμένες, ωστόσο, οι περισσότεροι, ακόμη και αριστεροί ψηφοφόροι, προτιμούν, σε περίπτωση αυτοδυναμίας, μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, με τα ποσοστά για μία πιθανή αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπονται σε σημαντικό βαθμό.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να απολαμβάνει μία διαφορά 11 μονάδων σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνων που δε θεωρούν κατάλληλο κανέναν από τους δύο. Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 39% των απαντήσεων ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός, έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα. Στο ίδιο ποσοστό (28%), κυμαίνεται και το ποσοστό των πολιτών που δεν επιθυμούν κανέναν από τους δύο.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κρίσεων, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Σε θέματα ανάπτυξης και οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται μακράν καταλληλότερος, με 37%, έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα και μόλις 7% του Νίκου Ανδρουλάκη. Σημαντικό είναι το ποσοστό που δε θεωρεί κανέναν κατάλληλο, το οποίο διαμορφώθηκε στο 23%. Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά αποδοχής, φτάνοντας στο 45%, έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα και 4% του Νίκου Ανδρουλάκη.